ELON MUSK VS TUCKER CARLSON

Η συνέντευξη έχει ενδιαφέρον ακόμα και για κάποιον που έχει παρακολουθήσει τον EM να συζητά σε εναλλακτικά μέσα, και άσχετα αν το διακύβευμα εδώ αφορά περισσότερο στην πολιτική, παρά στη σχέση της AI με την “ανθρωπότητα”.
Το ενδιαφέρον θα ήταν μεγαλύτερο αν ο Tucker Carlson εγκαταλείποντας το κατά παραγγελία “δέος” με το οποίο προσεγγίζει τον συνομιλητή του, επέλεγε ερωτήσεις που θα αφορούσαν τη σχέση της
Τesla με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ή, κυρίως, της Neuralink – πάσα αναφορά σ’ αυτήν επιμελώς αποφεύγεται.
Πηγή ανησυχίας για τον EM είναι το
singularity, που κάποιοι αναμένουν σαν ένα είδος Μεσσία, ενώ ομολογούν ανεπάρκεια να προβλέψουν τις εξελίξεις που δρομολογεί η έλευσή του.
Ανησυχεί επίσης ότι τα νυν και μέλλοντα προϊόντα της OpenAI θα αποτελέσουν το επόμενο επίπεδο παραπληροφόρησης, διοχετεύοντας politically correct επιλογές ειδήσεων / αναγνώσεων από την καθέδρα ενός Ψηφιακού Θεού.
Πολύ σωστά ισχυρίζεται ότι πρέπει να εμποδιστεί πάση θυσία η κατασκευή μιας οντότητας που ξεπερνά σε ευφυία τον άνθρωπο. Το περίεργο κατά την άποψή μου, αφορά στην ιδέα που προωθείται από παντού, του ιδίου μη εξαιρουμένου, περί AI ήδη “ευφυέστερης” από εμάς. Εντύπωσης τόσο
κραυγαλέα λανθασμένης, που η επανάληψή της απ’ τους top experts του χώρου, δείχνει ύποπτη
.

6
(Visited 164 times, 1 visits today)

16 Comments

 1. stcigar April 19, 2023 at 6:05 am

  Ο Μασκ ανησυχεί μήπως η μηχανή της microsoft αρχίσει να διοχετεύει στον κόσμο πολιτικά ορθές ειδήσεις. Η google από την άλλη ανησυχεί μήπως αρχίσει να διοχετεύει πολιτικά μη ορθές. Ο μόνος που δεν ανησυχεί φυσικά είναι ο Gates που μυρίστηκε λεφτά με ουρά και αποφάσισε να σταματήσει να μοιράζεται μαζί μας τους φόβους του για την κακή τεχνητή νοημοσύνη. Πάλι καλά να λες, γιατί αν συντάσσονταν και αυτός με τους διάφορους Ζβαμπ και Σία, θα πίστευα ότι αυτό που φοβούνται πραγματικά, είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κίνδυνο ΓΙΑΥΤΟΥΣ.

  Reply
  1. stcigar April 19, 2023 at 9:01 am

   I mean.. τι ακριβώς έχουμε να χάσουμε για παράδειγμα εσύ κι εγώ από μια τεχνητή νοημοσύνη όπως μας την περιγράφουν? Θα μας πάρει τη δουλειά? Θα μας πάρει την εξουσία? Θα μας γεμίζει fake news? Θα επιχειρήσει να μειώσει τον πληθυσμό? Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!!

   Reply
   1. Oannes April 19, 2023 at 9:17 am

    Εντάξει, υποτίθεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πάντα ακόμα χειρότερα. Και από μας μπορεί να μην έχει να πάρει τίποτα, αλλά από πολλούς άλλους έχει : για το ότι πλήθος επαγγελμάτων θα εξαφανιστούν δεν έχω αμφιβολία, “γιατρών και δικηγόρων” συμπεριλαμβανομένων. Θα πρόκειται όμως για νομοτελειακή κατάληξη μιας πολυετούς διαδικασίας αποανθρωποποίησης. Δεν βλέπω πχ. τι διαφορά έχει ένας “γιατρός ρομπότ” απ’ τον “γιατρό” των πρωτοκόλλων και των “δουλειά δεν είχε ο διάολος” εξετάσεων.

    Reply
    1. stcigar April 19, 2023 at 9:28 am

     Χειρότερα θα γίνουν ούτως ή άλλως, λόγω ανθρώπινων χειρισμών περισσότερο παρά των ίδιων των μηχανών. Το “περίεργο” είναι ότι το ζήτημα της ανεργίας – που είναι και ο μόνος πραγματικός κίνδυνος της υπόθεσης – ποτέ σχεδόν δεν αναφέρεται ως εφιαλτική προοπτική από τους υπερευαίσθητους CEO που έχουν χάσει τον ύπνο τους.

     Reply
     1. Oannes April 19, 2023 at 9:36 am

      Ακριβέστατα. Στη διάρκεια άλλωστε της ίδιας της συζήτησης [η οποία για κάποιο λόγο είχε αντικατασταθεί στο blog από κάτι άλλο …μόλις την επανέφερα] ακούγεται η “διασκεδαστική” στιχομυθία περί διαφόρων CEOs που έχουν αναγορεύσει τον EM σε πρότυπο, ένεκα των αθρόων απολύσεων απ’ το Twitter. Και δώστου χαχαχα ο Elon και δώστου χοχοχο ο Tucker.

      Reply
  2. Oannes April 19, 2023 at 9:03 am

   Kάπως έτσι!
   Μιλάμε ότι “ήμουνα νιός και γέρασα” γράφοντας γι’ αυτές τις μαλακίες, και είναι η πρώτη φορά που ακούω να τίθεται στο δημόσιο διάλογο το ερώτημα : “δηλαδή, δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει για την ανθρωπότητα η κυριαρχία της A.I. αλλά …ετοιμαζόμαστε να την εξαπολύσουμε στον κόσμο;;;” Αυτό, μετά από δεκαετίες που ακούμε τοπ επιστήμονες έτοιμους να ρισκάρουν τα πάντα για το χατίρι της “προόδου”, και με την …ελπίδα αντί για το “δυστοπικό” να επικρατήσει το ευνοϊκό σενάριο! Με άλλα λόγια ανθρώπους [αυτο-]διαφημιζόμενους ως διάνοιες που αδυνατούν να σκεφτούν αυτό που θα σκεφτόταν ένας μέτριου IQ μαθητής του δημοτικού σχολείου.
   Όπερ δεν οδηγεί παρά σε ένα συμπέρασμα : ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε προοπτική τεχνητής νοημοσυνης έτοιμης να πάρει τα ηνία απ΄ τον άνθρωπο, και ως εκ τούτου ουδέποτε υπήρξε αληθινός κίνδυνος από αυτήν. Αν κάτι καλλιεργείται συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα sci-fi καταβολών δέος γι’ αυτήν, ποικιλοτρόπως αξιοποιήσιμο. Ακόμα και αν έρθει κάποια στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσυνη “αναλαμβάνει τα ηνία ξεφεύγοντας από τον έλεγχο”, δεν θα πρόκειται παρά για προσoμοίωση [εναλλακτικό και …οικονομικότερο σενάριο εκείνου μιας εικονικής κυριαρχίας εξωγήινων] με την πραγματική εξουσία στα χέρια εκείνων που θα βρίσκονται πίσω απ’ αυτήν. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν το “σοκ και δέος” της ανθρωπότητας για την “ασύλληπτα προηγμένη” ευφυία της.

   Reply
   1. stcigar April 19, 2023 at 9:20 am

    Definitely yes. Από την άλλη δεν αποκλείεται μέσα στην κουτοπονηριά τους να κρατάνε και μια επιφύλαξη για την απίθανη περίπτωση που τους πάρει από τα χέρια την εξουσία κάποιος που δεν είναι σαν τα μούτρα τους.

    Reply
    1. stcigar April 19, 2023 at 9:49 am

     Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που ξυπνήσει – λέμε τώρα – κάποια στιγμή το singularity, αυτοί θα έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν από εμάς.

     Reply
     1. Oannes April 19, 2023 at 10:15 am

      Όντως. Αυτό αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα μη αντιμετωπίσιμο. Οι τύποι μας δουλεύουν κανονικά με την AI ως μπαμπούλα τύπου “κορωνοϊός” και “climate change”.
      Εν τω μεταξύ ο Elon Musk που κόπτεται για τους κινδύνους εκ της OpenAI, προωθεί, εν κρυπτώ ουσιαστικά, το project Neuralink. Το οποίο αφορά στη μετατροπή ζώντων οργανισμών, φυσικά και ανθρώπων, σε τηλεκατευθυνόμενα cyborgs, με τυράκι εδώ [πάντα υπάρχει ένα τέτοιο] την εξασφάλιση σε ανάπηρα άτομα της δυνατότητας κίνησης με απευθείας εντολές απ’ τον εγκέφαλο.

      Reply
      1. stcigar April 19, 2023 at 10:54 am

       Ναι τους πήρε ο πόνος για τους ανάπηρους. Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Ένας πύραυλος από αυτούς που στέλνει κάθε τόσο στο διάστημα η Space X μολύνει την ατμόσφαιρα περισσότερο από εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που θέλει ναντικαταστήσει ο Ήλων με δικά του ηλεκτρικά. Δεν αποκλείω εντελώς την περίπτωση να υπάρχουν και καλές προθέσεις κάπου βαθιά μέσα του, αλλά είπαμε: είναι πολλά τα λεφτά και δε γίνεται να υπηρετείς ταυτόχρονα την ανθρωπότητα και το μαμωνά.

       Reply
       1. Oannes April 19, 2023 at 11:32 am

        Το μέγεθος του προβλήματος προκύπτει από τη συνειδητοποίηση 1. αυτών που θα έπρεπε να γίνουν για μια στοιχειώδη επάνοδο σε κάτι που να θυμίζει “κανονικότητα” και 2. του πόοο “πιθανό” είναι αυτά να συμβούν.
        Αναφέρομαι στην, επιτακτική κατά την άποψή μου, οπισθοχώρηση κατ’ αρχήν στην προ Web 0.2 εποχή, χωρίς πολλές “διαδραστικότητες” και “δημιουργικότητες”, κυρίως χωρίς τον πολτό των social media. Επιστροφή δηλ. σ’ αυτό που το διαδίκτυο ήταν μέχρι τα early ’00s : ένα είδος πιο easily accessible βιβλιοθήκης – μηχανής αναζήτησης. Αυτή αποτελεί sine qua non συνθήκη για μια στοιχειώδη αποκατάσταση επαφής του ανθρώπου με τις “ιδιωτικές στιγμές του”. Πώς το έλεγαν οι [όχι και τόσο] παλαιοί : τα εν οίκω μη εν δήμω.
        Η καλλιέργεια του υπερτοξικού virtual περιβάλλοντος που αποτελεί σήμερα τη “δημόσια σκηνή” θα περιοριζόταν σε κάποιο βαθμό έτσι.
        Έχω, ή νομίζω ότι έχω, επίγνωση του πόσο δύσκολο είναι αυτό [ουσιαστικά αδύνατο]: Είναι εν τέλει θέμα προστασίας των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει κάποιοι. Άλλωστε αυτό δεν αφορά μόνο στο θέμα μας : όπως μόλις προχτές τόνισε ο John Kerry, ο χυδαιότερος των αυτόκλητων κλιματολόγων – σωτήρων της ανθρωπότητας, “αυτά που έχουν επενδυθεί στην καθαρή ενέργεια, είναι τόσα πολλά, ώστε η κίνηση προς την οριστική λήξη των εκπομπών άνθρακα είναι πλέον αδύνατο να αντιστραφεί”. Αυτό που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το ανθρωπάριο είναι οι αποδόσεις των fuckin’ επενδύσεών του.
        Το αυτό φυσικά ισχύει και για το world web 2.0 και τα κεφάλαια που είναι επενδυμένα εδώ από μερικούς απ΄τους “πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο”.

        Reply
        1. stcigar April 19, 2023 at 12:14 pm

         Συμφωνώ σε όλα. Όσον αφορά δε την “κλιματική αλλαγή” – που πρακτικά δεν υπάρχει ακόμα, δεδομένου όμως ότι οδεύουμε προς το τέλος του πρόσφατου ice age, κάποια σχετικά μακρινή στιγμή θα γίνει εμφανής είτε βοηθήσουμε είτε όχι – αντί να την πολεμάμε, καλό θα ήταν αν προετοιμαζόμασταν σιγά σιγά για τον ερχομό της. Αφού ισχυρίζονται ότι θα μπορούν σε λίγο να κάνουν τον Άρη κατοικίσιμο, η προσαρμογή σε απλώς καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα είναι κυριολεκτικά a walk in the park.

         Reply
         1. Oannes April 19, 2023 at 12:29 pm

          Έλα ντε. Απορώ πώς ο θαλασσοπόρος του διαστήματος δεν έχει σκεφτεί αυτό το επιχείρημα, τώρα που έχει αρχίσει να κλωτσάει με την παράνοια των leftist climatologists.
          Από την άλλη θα ήταν κομμάτι δύσκολο να το σκεφτεί, μια κι έχτισε την περιουσία του με εισροές κεφαλαίων από παντού [Κίνας προεξαρχούσης] υπό την ιδιότητα της “πρώτης Greta Thunberg”.

          Reply
          1. Oannes April 19, 2023 at 12:38 pm

           …Εν τω μεταξύ, κάθε τόσο εξαφανίζεται το μπουρδελοβίντεο, και όλο και πιο δύσκολα βρίσκουμε να το αντικαταστήσουμε. Έκανα κι ένα download τώρα αυτουνού εδώ για καλό και για κακό, ελπίζω να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί γιατί πιάνει ένα κάρο χώρο.

 2. stcigar April 19, 2023 at 12:54 pm

  O δαίμων του διαδικτύου.. υπάρχει!

  Reply

Leave a Reply