COVID TEST ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ!

Προ εικοσαετίας περίπου ξεκίνησα μια σειρά κειμένων, σε περιοδικά όπως ο ΗΧΟΣ και οι 4 Τροχοί, με θέμα την εξάρθρωση του κοινωνικού ιστού που μου φαινόταν ότι επιχειρείται, με εργαλεία αφενός τα «social» media και αφετέρου τα i phones. Τα τελευταία, σύμφωνα με το γνωστό μοτίβο * «δεν ήταν απλώς κινητά», αλλά …έκαναν παπάδες [«έως και καφέ έψηναν»], αφήνοντας έκθαμβο τον καταναλωτή. Η διαφημιστική προώθησή τους γινόταν σε νεανική αργκό και επαναστατικούς τόνους, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας και μυώντας μας στο «λειτουργικό» μοντέλο του «ένα σε όλα», χρήσιμο για τους σκοπούς ενός μεθοδικά προετοιμαζόμενου παγκόσμιου ολοκληρωτισμού…
Ένα από τα πράγματα που γίνονταν τότε φανερά, ήταν η δυνατότητα πρόσβασης μέσω κινητού στα βιομετρικά δεδομένα του χρήστη, τα οποία θα μπορούσαν να λαμβάνονται / διοχετεύονται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα. Η σημερινή εξέλιξη πάνω σ’ αυτό είναι ενδιαφέρουσα : [από
in.gr]

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα άκρως ευαίσθητο τεστ διάγνωσης του κοροναϊού αλλά και των ιών της γρίπης, με βάση δείγμα σάλιου, το οποίο αν και κοστίζει πολύ λιγότερο ενός μοριακού τεστ PCR, έχει ανάλογη ευαισθησία και ακρίβεια.
Το τεστ με την ονομασία SmaRT-LAMP, που βασίζεται σε κινητό τηλέφωνο και βγάζει επί τόπου αποτέλεσμα μέσα σε 25 λεπτά, μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί στο σπίτι ή στη δουλειά, αποτελώντας μια ενδιάμεση εναλλακτική λύση σε σχέση τόσο με τα πιο γρήγορα (rapid) τεστ που όμως είναι λιγότερο ευαίσθητα, όσο και τα μοριακά τεστ που είναι πιο ευαίσθητα αλλά επίσης πιο χρονοβόρα και πιο δαπανηρά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μάχαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, δοκίμασαν το τεστ σε 50 άτομα με μέση ηλικία 57 ετών και διαπίστωσαν ότι έχει αποτελεσματικότητα ανάλογη ενός τεστ PCR, ενώ ανάλογη είναι η ευαισθησία του και στις λοιμώξεις από γρίπη.
Το τεστ, που απαιτεί τη χρήση ενός φορητού εργαστηριακού «κιτ» (που προμηθεύεται κανείς άπαξ) και μιας δωρεάν εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιεί μια διαδικασία (LAMP-Loop-mediated Isothermal Amplification) ενίσχυσης του ιικού RNA στο δείγμα του σάλιου, προκειμένου να ανιχνεύσει συγκεκριμένα γονίδια του ιού.
Η εφαρμογή (app) χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού τηλεφώνου για να μετρήσει τις χρωματικές αλλαγές στο δείγμα, οι οποίες «μαρτυρούν» την παρουσία ή όχι του ιού και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 25 λεπτά.
«Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου έχει ‘έξυπνο’ κινητό τηλέφωνο, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το νέο τεστ έχει τη δυνατότητα να παρέχει ίση και εύκολη πρόσβαση σε μια διαγνωστική ιατρική ακριβείας», δήλωσε ο δρ Μάχαν. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για χαμηλού κόστους και χαμηλής τεχνολογίας, παρόλα αυτά άκρως αξιόπιστα τεστ διάγνωσης του κοροναϊού και των παραλλαγών του».


Η αξιοποίηση του κινητού στη μάχη εναντίον του Covid αναμένεται να μετατρέψει τα τεστ σε διαδικασία
ρουτίνας. Αν σκεφτούμε άλλωστε τον αριθμό των ατόμων που συνωστίζονται στις ουρές για τα τεστ του εμπορίου, συνειδητοποιούμε ότι από τη στιγμή της λειτουργίας της «εφαρμογής» [νέο πεδίον δόξης για τον κύριο Πιερρακάκη] σημαντικό τμήμα της καθημερινής δραστηριότητας του «πολίτη» θα αφορά στο αυτοτσεκάρισμά του για ιούς και λοιμώξεις.
Η μέθοδος συνδυάζει την άνεση του οικείου περιβάλλοντος που παρείχε το οικτρά αφερέγγυο self test, με την
υποτιθέμενη ακρίβεια του PCR, αλλά και με τη …διαφάνεια που αυτό εξασφαλίζει. Τουτέστιν, στην περίπτωσή μας, την αμεσότητα πρόσβασης «στο σύστημα» μέσω κινητού, η οποία, υποθέτει κάποιος, δεν θα επαφίεται στην καλή σου θέληση…


* Σταθερό μοτίβο που διέπει τη διαφημιστική γλώσσα είναι εκείνο που μιλά για ένα προϊόν που δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά …κάτι παραπάνω απ’ αυτό. Σε μια πλειάδα περιπτώσεων, το προϊόν ταυτίζεται με ένα συναίσθημα, ακόμα – ακόμα και με ένα …τρόπο ζωής.
Αυτά σκέφτομαι βλέποντας τον
Διονύση Σαββόπουλο να διαφημίζει τον καφέ παπαγάλο Λουμίδη με τις αγαπησιάρικες κοινοτοπίες του. Και είναι, νομίζω, δύσκολο να διαφύγει απ’ τον προσεκτικό παρατηρητή, ότι με παπαγάλο [Λουμίδη] μοιάζει ο ίδιος ο Σαββόπουλος.

3
(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Reply