Έχουμε ξαναπεί ότι ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό εξαπλώνεται, όχι “μια πανδημία παραπληροφόρησης” όπως χαρακτηρίζεται από τα mainstream μέσα το φανόμενο των εναλλακτικών media, αλλά μια πανδημία …αντιρατσιτικής ρητορείας, με νούμερο ένα εντολή την απαγόρευση αναφοράς της λέξης “Κίνα” ως τόπου προέλευσης του ιού. Αυτό θεωρείται ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των Κινέζων, δεδομένου του ότι ο κορωνοϊός αποτελεί [ιδίως κατ’…αυτούς] “παγκόσμιο πρόβλημα”, μια και έχει μεταπηδήσει σε χώρες όπως, κυρίως, η Ιταλία.
Εννοείται ότι από τα ξένα και [ιδίως] τα ελληνικά μέσα δεν έχει ακουστεί κουβέντα για τον ρόλο που παίζει η Κίνα στην οικονομική ζωή/πληθυσμιακή σύνθεση πόλεων της Βόρειας Ιταλίας.
Κινέζοι λαθρομετανάστες άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή στα μέσα των ’80s, απασχολούμενοι αρχικά ως απλοί εργάτες. Κύριος τόπος προέλευσής τους η πόλη Βέντσου, της επαρχίας Τσεγιάνγκ, απόστασης 9 ωρών οδικώς από την Γουάν [Η επαρχία Τσεγιάνγκ είναι μια από εκείνες που βρίσκονται, λόγω του κορωνοϊού, σε αποκλεισμό].
Επακολούθησε μια πρώτη “ειδυλλιακή” περίοδος εκτόξευσης της τοπικής οικονομίας, χάρη σε Κινέζους εργάτες απασχολούμενους επί δεκαεξαώρου βάσεως, έξη ημέρες την εβδομάδα [τα χρήματα που κέρδιζαν αποτελούσαν άπιαστο όνειρο για τις συνθήκες της πατρίδας τους]. Η ευφορία έφτασε στο σημείο αδελφοποίησης των πόλεων Πράτο και Βέντσου, με το Πράτο να χρηματοδοτεί την ανέγερση ναού της δυναστείας των Ming στο Βέντσου, με εργάτες που έστειλε εκεί από την Ιταλία.
Όλα αυτά, ενώ …το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Κινέζων εργατών είχε αρχίσει να παίρνει κεφάλι. Με όλα τα υλικά κατασκευής να προέρχονται αποκλειστικά από την Κίνα*, οι μικρές αρχικά επιχειρήσεις τους είχαν ένα δραματικό πλεονέκτημα απέναντι στις παραδοσικές ιταλικές, που, μια προς μια, άρχισαν να χρεοκοπούνε. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας, ανθηρών επί αιώνες, να κλείσουν, με τον τομέα να αναλαμβάνεται σιγά σιγά από τους Κινέζους**.
Όταν τα mainstream media μιλούν για επιδημία παραπληροφόρησης, μας διατάσσουν στην ουσία να περιοριστούμε στο είδος ενημέρωσης που παρέχουν τα ίδια. Παράδειγμα η South China Post, με έδρα το Χονγκ Κονγκ από την οποία αντιγράφω:
Ο Υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Matt Hancock δήλωσε: κόσμος πολύς απορούσε τις τελευταίες εβδομάδες: “γιατί απλώς δεν απαγορεύουμε τις πτήσεις από και προς την Κίνα;” τους απάντησα: “οι Ιταλοί το έκαναν και τώρα έχουν τη μεγαλύτερη διάδοση του Κορωνοϊού στην Ευρώπη”!
Το άρθρο συνεχίζει: παρόλο που η πηγή της επιδημίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί [!], οι περισσότεροι που έχουν κολλήσει τον ιό είναι Ιταλοί – σιωπή ως προς την εθνικότητα των υπολοίπων…
Το Πράτο, λόγω της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας του [;!] έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό Κινέζων στην Ιταλία, και …ούτε ένα σύμπτωμα ακόμα του coronavirus.
Όμως, όπως μπορεί να δει κανείς ακόμα και στην Wikipedia, η πόλη με το μεγαλύτερο πληθυσμό Κινέζων δεν είναι το Πράτο, αλλά το …Μιλάνο.
Υπάρχει κάποιος που επιλέγει να μιλά αντί να σωπαίνει για όλα αυτά; φυσικά. Είναι ο Ματέο Σαλβίνι που, στο πλαίσιο της ξενοφοβίας του “…έφτασε στο σημείο να συνδέσει την έκρηξη του ιού με πρόσφυγες και μετανάστες!”
* Μια ασυνήθιστα πυκνή όλα αυτά τα χρόνια επικοινωνία Κίνας και πόλεων της Βόρειας Ιταλίας, για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους, θεωρείται δεδομένη.
** Παράδειγμα παραπληροφόρησης ως προς το θέμα, η αναφορά των Euronews σε προ ετών δηλώσεις του Πάπα περί συνθηκών εργασίας των Κινέζων μεταναστών στις κλωστουφαντουργίες του Πράτο. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι και οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων είναι στην πλειονότητά τους Κινέζοι.
4Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.