“ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ” : FACT CHECKING ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Με πιάνει κάπου-κάπου μια σχολαστικότητα ως προς την [α-]συνέπεια του ιατρικού ρεπορτάζ…. Θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη εκείνης των …fact checkers, αν δεν υπήρχαν δυο τινά : 1. Οι εν λόγω «επαληθεύουν» ή «διαψεύδουν» γεγονότα, επιστρατεύοντας «στοιχεία» εξ ίσου αμφισβητούμενα. Η δική μου ταπεινή προσπάθεια αφορά στην επισήμανση ανακολουθιών / αντιφάσεων στο πλαίσιο της δημοσίευσης. 2. Οι fact checkers έχουν λαμβάνειν γι’ αυτό που κάνουν. Και «παραδόξως» δουλεύουν πάντα προς όφελος του επίσημου αφηγήματος.

[Από
in.gr]
Εντείνεται ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών για την ολοένα αυξημένη εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να εντοπίζεται στην Κρήτη και έπειτα στην Αττική.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις»
ποιών, και βάσει ποιάς μεθόδου; Αλήθεια, τι απέγινε ο κύριος με τα βοθρολύματα; Τα τελευταία δεν παρουσιάζουν ευαισθησία στην Δέλτα Μετάλλαξη; Ή έτσι απλά είπε ο άνθρωπος να κλείσει για λίγο το καπάκι;
Σημειωτέον ότι οι Κρητικοί είναι
Νο 1 αρνητές του εμβολιασμού, κάτι «προφανώς» τελείως άσχετο με τον εντοπισμό εκεί κατ’ αρχήν της …Μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε άτομα νεαρής ηλικίας. Στην Κρήτη από τα σχεδόν 35 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα το ένα τρίτο είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, πολλά από τα οποία ηλικίας από 7 έως 9 ετών.
Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών, ενώ λιγότερα εντοπίστηκαν σε ηλικίες, μεταξύ 25 και 30 ετών. Όλοι ανεξαιρέτως οι προσβεβλημένοι πολίτες ήταν ανεμβολίαστοι.


Αυτό που παραλείπει ο «ρεπόρτερ» είναι ότι «προσβεβλημένοι πολίτες» [από …7 έως 9 ετών] δεν θα αντιλαμβάνονταν
καν ότι έχουν «προσβληθεί» αν δεν τους ενημέρωνε ο ίδιος και το θλιβερό σινάφι του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επομένως, για ποιό θέμα ακριβώς μιλάμε; Γιατί η …Μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί θέμα συζήτησης;
Ahoy there!

Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός
[sic] ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.
Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.
«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.


Ασφαλώς ο κύριος Τζανάκης δεν πρόκειται να αναφερθεί, ούτε και να ερωτηθεί, για το
…βαθμό σπανιότητας της νόσου Kawasaki και των «άλλων καρδιαγγειακών νόσων». Επίσης, μας μπερδεύει λίγο : πριν την Μετάλλαξη Δέλτα ακούγαμε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, αλλά πρέπει να προφυλαχτούν για να μην κολλήσουν τους μεγάλους. Τώρα ακούμε ότι οι μεγάλοι πρέπει να εμβολιαστούν για να μην κολλήσουν τα παιδιά. Τα οποία εξακολουθούν να μην κινδυνεύουν παρά την «προτίμηση» που δείχνει [;] σ’ αυτά η Μετάλλαξη Δέλτα. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα επομένως είναι : οφείλουμε να εμβολιαστούμε όλοι για να προστατεύσουμε όλους τους υπόλοιπους. Ο κύριος Τζανάκης …συμφωνεί:

«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Επίσης, να τηρούμε τα μέτρα. Στους εξωτερικούς χώρους αν δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει θέμα να μην φοράμε μάσκες. Εκεί που υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να την βάλουμε. Είναι και η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αυτό άλλωστε», λέει ο καθηγητής και συνεχίζει:
«Είμαστε σε μια στάση λεωφορείου, πρέπει να την βάλουμε τη μάσκα. Είμαστε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, πρέπει να βάλουμε τη μάσκα. Στην αποβάθρα του μετρό, πρέπει να φοράς τη μάσκα σου. Τώρα αν είσαι σε ένα δρόμο και προχωράς μόνος σου, μην τη φοράς δεν προσφέρει κάτι. Έχει τεράστια σημασία να μην αφήσουμε τον ιό Δέλτα να προχωρήσει, ή αν αυτό είναι αναπόφευκτο, να τον καθυστερήσουμε όσο μπορούμε».


Το ρεπορτάζ συνεχίζεται, ο λόγος στον έτερο Καπαδόκη :

Σε συγκριτικό πίνακα που επισυνάπτει στην ανάρτησή του στα social media, ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του LSE κύριος Μόσιαλος, παραθέτει χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν την περασμένη Τρίτη (29/9).
Στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκαν 22,866 νέα κρούσματα αλλά μόνο 3 θάνατοι. Στη Ρωσία, 21,650 νέες λοιμώξεις αλλά 611 θάνατοι και στην Αργεντινή 18,389 νέα κρούσματα και 574 θάνατοι.


Οφείλει κανείς να βγάλει το καπέλο στην επιστημονικού επιπέδου
κουτοπονηριά του κυρίου Μόσιαλου. Ο οποίος …συσχετίζει κρούσματα με θανάτους, λες και οι 3 τέτοιοι στην Αγγλία και ή οι 611 στη Ρωσία αναφέρονταν στα συγκεκριμένα …22.866 και 21.650 νέα κρούσματα…
Αλλά έχει κι άλλο:

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Υγείας των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Ινδίας, το νέο στέλεχος B.1.617.2.1 ή AY.1 -εν συντομία Δέλτα Plus- έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Φεβρουάριο και ταυτοποιήθηκε στην Αγγλία στις 11 Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 200 περιπτώσεις σε 11 χώρες και έχει συμβεί μόνο ένας θάνατος από αυτόν, στην Ινδία. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν ο ιός Δέλτα Plus, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης, μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός, από τον απλό παραλλαγμένο ιό Δέλτα.
Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της, αναφέρουν οι έλληνες επιστήμονες. Ο ιός που μας ανησυχεί προς το παρόν είναι η απλή παραλλαγή του ιού Δέλτα, αναφέρει
[νάτος πετιέται από ξαρχής…] ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
«Ο ιός Δέλτα Plus είναι η ινδική και η νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή μαζί. Εγώ δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά από το στέλεχος Δέλτα. Το νέο στέλεχος Δέλτα Plus δεν θα προκαλέσει πρόβλημα επιπλέον. Το πρόβλημα είναι το απλό στέλεχος Δέλτα να μην ξεφύγει. Αν κάνει μια μικρή έξαρση της τάξεως μέχρι 1.000 ημερήσια κρούσματα εδώ στην Ελλάδα, θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Το θέμα είναι μην αυξηθεί παραπάνω και πάει το πράγμα αλλού, κι έχουμε καλοκαιριάτικα προβλήματα», καταλήγει.


Για να καταλήξουμε κι εμείς οι πτωχοί :
Keep «Δέλτα plus» in mind. Όταν για κάποιο λόγο φύγει η Δέλτα απ’ το κάδρο
[είτε επειδή θα έχει «τεθεί υπό έλεγχο μέσω εμβολιασμού», είτε επειδή θα έχουν πάρει απόφαση ότι …δε μασάμε] θα είναι η στιγμή για την Δέλτα plus να ξεκινήσει την καριέρα της στην πασαρέλα της παραπληροφόρησης. Στο κάτω-κάτω και η Δέλτα – σκέτη, γνωστή ήταν από μήνες. Περίμενε όμως να δει πρώτα την πορεία του εμβολιασμού για να δείξει τα δόντια της.



4
(Visited 96 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply