ALWAYS THE SUN?

Δεν ξέρω πόσο δικαιούμαι “δια” να ομιλώ περί αντιπερισπασμών των [social] media, με την εκτός τόπου και χρόνου Μοτσαρτίτιδα απ’ την οποία έχω προσβληθεί εν μέσω “εξελίξεων” [έως και οι Τούρκοι ετοιμάζονται (;) να μπουκάρουν από τα κατεχόμενα στην ελεύθερη Κύπρο]. Από την άλλη, η μουσική, για κάποιους έστω, εξακολουθεί να αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας. Και, εν πάση περιπτώσει, μόνο αντιπερισπασμός απ’ την πραγματικότητα δεν είναι.
Απ’ τον Νοέμβριο ήδη κάποιοι επιστήμονες προέβλεπαν ότι ο κύκλος της “ανεξέλεγκτης” ηλιακής δραστηριότητας θα κορυφωνόταν τον μήνα που διανύουμε, πολύ νωρίτερα δηλ. απ’ ότι η NASA είχε υπολογίσει. Αν σκεφτεί κανείς ότι το peak τοποθετείτο απ’ αυτήν τον
Ιούλιο του 2025, παίρνει μια ιδέα για τη βιαιότητα της παρούσας εκδήλωσης.
Με δεδομένο τον επηρεασμό απ’την ηλιακή δραστηριότητα του ο,τιδήποτε λειτουργεί στην επιφάνεια της Γης – από ζωντανό οργανισμό μέχρι ηλεκτρικό δίκτυο – έχει ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς το
χρονικό συσχετισμό ανάμεσα σ’ αυτήν και γεγονότα καθοριστικά της ιστορίας. Γιατί, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι μπροστά σε τέτοια βρισκόμαστε.
Το πιο ενδιαφέρον βέβαια αφορά στο ότι, οι εκπληκτικοί επιστήμονες της Κλιματικής Αλλαγής,
αγνοούν εκ συστήματος την ηλιακή δραστηριότητα, απαξιώντας να τροφοδοτήσουν τα μοντέλα τους με στοιχεία γι’ αυτήν.
Η επίδραση από την πιο έντονη μέχρι στιγμής καταγεγραμμένη ηλιακή έκλαμψη, με το solar maximum του Σεπτεμβρίου του 1859
[Carrington Event], αφορούσε στην θέση εκτός λειτουργίας των τηλεγραφικών δικτύων σε όλο τον κόσμο για αρκετές ώρες. Ήταν και τα μόνα ηλεκτρικά δίκτυα στην επιφάνεια του πλανήτη τη συγκεκριμένη περίοδο. Η δυνατότητα εκτίμησης των επιδράσεων ενός παρόμοιου γεγονότος στα σημερινά είναι υπεράνω των γνώσεών μου. Το σίγουρο, για κάποιον που γνωρίζει ποιοί τα διαχειρίζονται, είναι ότι δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν [η …να επικαλεστούν εκ του μη όντος] κάτι τέτοιο σαν άλλοθι για την πραγματοποίηση ανομολόγητων σκοπών τους – “φόβοι για ένα συνολικό κρασάρισμα του διαδικτύου” διατυπώνονται με ανησυχητική συχνότητα τα τελευταία χρόνια.
Γεγονός είναι, απ’ την άλλη, ότι το συγκεκριμένο γεγονός του 1859 δεν αντιστοιχεί σε κάποια κοσμοϊστορική εξέλιξη σε οποιοδήποτε τομέα. Αλλά και ένας ευρύτερος συσχετισμός, όπως αυτός που επιχείρησα με την βοήθεια του
…ChatGPT δεν δείχνει κατ΄αρχήν να υποστηρίζεται από γεγονότα.
Από την άλλη, δεν ξέρω αν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια κατακόρυφη άνοδο της
ευερεθιστότητας του κόσμου, σε ατομικό …και ομαδικό επίπεδο, έως και εθνικό/οικουμενικό. Εν μέσω εκτάκτου εξάρσεως της ηλιακής δραστηριότητας πάντα.

5
(Visited 41 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Anonymous January 30, 2024 at 12:52 pm

  Θυμάμαι πριν καμιά δεκαετία μια ξένη εκπομπή που ανέφερε τα περί ηλιακού κύκλου και ότι συμβαίνει ανά 200 χρόνια περίπου. Μιλούσαν κάτι ειδικοί για τα περί φενόμενου θερμοκηπίου και ότι πρέπει να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα και ένας μετεορολόγος υποστήριζε μόνο ότι όλα αυτά είναι κουραφέξαλα και ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι μηδαμινή μπροστά στην φύση. Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που άκουσα μια πραγματικά εμπεριστατωμένη απάντηση με στοιχεία από το 1500 όταν όλοι οι υπόλοιποι είχαν μόνο θεωρίες επί χαρτιών

  Reply
  1. Oannes January 30, 2024 at 1:52 pm

   Όχι τυχαία, ουδείς ανεξαιρέτως απ’ τους κρούοντες τον κώδωνα περί κλιματικής αλλαγής, δεκαετίες τώρα [με προθεσμίες – τελεσίγραφα περί καταστροφής του πλανήτη που έρχονται και παρέρχονται όπως ήλθαν] αναφέρεται στην επίδραση στο κλίμα των κύκλων της ηλιακής δραστηριότητας.
   Και το θέμα είναι ότι, σήμερα πλέον, 10 χρόνια απ’ τη συγκεκριμένη εκπομπή, επιστήμονας που να υποστηρίζει άποψη αντίθετη της “επίσημης” ουδέποτε εμφανίζεται, σε mainstream δίκτυα τουλάχιστον. Η λογοκρισία είναι πιο άγρια από εκείνην για τον Covid, αφού εδώ “διακυβεύεται” κάτι μεγαλύτερο κι από την ίδια τη ζωή μας : η …σωτηρία του πλανήτη.
   Δεν πρόκειται απλώς για αξιοσημείωτη [σκόπιμη] επίδειξη άγνοιας : το κυρίως πιάτο είναι, πιστεύω, η αίσθηση “παντοδυναμίας” που κάποιοι καλλιεργούν στον …Homo Technologicus : είναι “ικανός” να καταστρέψει τον πλανήτη αλλά και να τον σώσει!

   Reply

Leave a Reply