A WAR ON VIRTUAL REALITY?

[Screen shot:] Ενσταντανέ απ’ τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα όπως “συμβαίνει” στο X- Twitter. Όποιος επιθυμεί να αποτελεί κομμάτι της, πρέπει να είναι έτοιμος και για τις συνέπειες. Η κλιματική κρίση ως θέσφατο, το carbon footprint – μέτρο της ενοχής …όλων μας για τον εμπρησμό του πλανήτη, οι “πανδημίες” και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί υπό την απειλή μπλοκαρίσματος του τραπεζικού λογαριασμού μας, δεν εμφανίσθηκαν απ’ το πουθενά, ούτε αποτελούν “κακό τρόπο” χειρισμού ενός “ουδέτερου” μέσου όπως το Ίντερνετ.
Το συμπέρασμα στο οποίο φτάνει κανείς ακολουθώντας τα δεδομένα είναι [κατά την άποψή μου] αναπόδραστο : η επιστροφή σε μια στοιχειώδη κανονικότητα, περνάει αναγκαστικά απ’ την
καταστροφή του σημερινού διαδικτυακού ιστού και την αποκατάσταση “παραδοσιακών” τρόπων επικοινωνίας.
Το ότι αυτό …γράφεται στο διαδίκτυο, μόνο οξύμωρο δεν είναι.
Ο διαδικτυακός ιστός έχει διαβρώσει την κοινωνία εκ των έσω, ξεκινώντας απ’ τα ’60s ως εργαλείο παρακολούθησης & φακελώματος ακτιβιστών “εποχής”, και σταδιακά επεκτεινόμενος στο σύνολό της. Σήμερα, έφτασε να φιλοτεχνεί μια προσομοίωση
καφκικής ατμόσφαιρας, που υποκαθιστά την πραγματικότητα σε όλες τις πτυχές της.
Η κοινωνία παρείχε τα μέσα γι’ αυτή τη διάβρωση. Θεωρητικά λοιπόν τουλάχιστον, έτσι μπορεί να διαβρωθεί
ο ίδιος ο ιστός και η ψευδοπραγματικότητά του : σταδιακά και εκ των έσω, με μια θεμελιώδη κριτική, βασισμένη σε στοιχεία.
Ματαιότης ματαιοτήτων, θα πει κάποιος. Αλλά αυτό δεν θα ‘πρεπε να αναιρεί τα παραπάνω [σαν στρατηγικό στόχο – ορόσημο], ακόμα κι αν η ιδέα της ματαιότητας δεν υποβαλόταν από την
“παντοδυναμία” του virtual. Που, όπως κάθε τι που το αφορά, είναι εικονική και η ίδια.




4
(Visited 96 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

3 Comments

  1. stcigar August 28, 2023 at 11:36 am

    Είναι κρίμα πάντως που τόση τεχνολογία χαραμίζεται σε μαλακίες. Έβλεπα σήμερα στο δρόμο ένα νεαρό με μπαστούνι τυφλού και σκεφτόμουνα πόσο εύκολα – εντάξει όχι και πολύ εύκολα – θα μπορούσε το πρόβλημά του να λυθεί κατά ένα 80% με τη βοήθειά της τεχνητής νοημοσύνης: μια συσκευή για παράδειγμα με τη μορφή “έξυπνων γυαλιών” που θα τον καθοδηγούσε με ακρίβεια μέσω γλωσσικής/ηχητικής επικοινωνίας, με τον ίδιο περίπου τρόπο που οδηγούν μόνα τους τα έξυπνα οχήματα. Ή που θα μετέφραζε αντίστοιχα για τους κωφάλαλους τους ήχους και τα λόγια σε οπτικά ερεθίσματα και γραπτό λόγο. Σε αντίθεση με τον αποικισμό του Άρη και άλλες θνησιγενείς γελοιότητες που προβάλλονται καθημερινά, κάτι τέτοιο φαίνεται απόλυτα εφικτό. Καλό θα ήταν βέβαια να κρατήσει και το μπαστούνι του τον πρώτο καιρό τουλάχιστον ο τυφλός, μην τον φουντάρει σε κανά γκρεμό το μηχανάκι μέχρι να τελειοποιηθεί με τις επόμενες αναβαθμίσεις..

    Reply
    1. Oannes August 28, 2023 at 12:50 pm

      Μια “προωθημένη” βερσιόν της ιδέας για τους τυφλούς αποτελεί το σενάριο της ταινίας του …Νίκου Μαστοράκη ‘Blind Date’ του 1984, παρακαλώ – την είχα δει εκείνη τη χρονιά στον κινηματογράφο “Άνεσις” των Αμπελοκήπων.
      https://youtu.be/p10BIrdswZU?si=3vVgVmt9UOwh1dqp

      Εννοείται ότι υπάρχουν πάντα θετικές πτυχές, ακόμα και σε μια τεχνολογία που φτιάχθηκε from scratch με εντολές συγκεκριμένων οργανισμών [Πεντάγωνο, υπηρεσίες πληροφοριών κοκ]. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές που δεν συνάδουν με εφιαλτικές παραμέτρους, για τις οποίες αποτελούν απλώς τυράκι.
      Κι ο κυρ-Musk ως ευεργέτης των ανήμπορων τρέχει την Neuralink. Αλλά ο άνθρωπος που θα δει το τηλεκατευθυνόμενο γουρουνάκι να ανεβοκατεβάζει το πίσω πόδι του ενώ τρώει, και δε θα ανατριχιάσει, είναι πιστεύω άξιος της μοίρας του.
      Απ’ αφορμής αυτού που λες για τον Άρη : κριτήριο ενός κατ’ αρχήν ξεσκαρταρίσματος διαδικτυακών δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να είναι : η εξοικείωση μ’ αυτές [το αν είναι “δοκιμασμένες”] από εποχές προ διαδικτύου, με την παράμετρο ίντερνετ να αφορά απλώς σε μια απλή επιτάχυνση. Αυτό για μια στοιχειώδη επαφή ξανά με κάποιο μέτρο.
      Άντε να το εξηγήσεις βέβαια αυτό στους “digital natives”. Το πρώτο επιχείρημα το οποίο θα ακούσεις θα είναι το περίφημο : “ε τότε να γυρίσουμε και στην εποχή των σπηλαίων!”
      Νομίζω ότι το “διαίρει και κυβέρνα στο χρόνο”, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, η ρίζα μιας ασυνεννοησίας πιο επικίνδυνης από εκείνη μεταξύ διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων. Έχει ξεκινήσει άλλωστε σε εποχές ανύποπτες – μαζί με τη youth culture.

      Reply
      1. stcigar August 28, 2023 at 1:13 pm

        Να σου πω, από κανά δυο σχετικά βιντεάκια που είδα, και το “φιλάνθρωπο” εγχείρημα της “τηλεκίνησης” του EM στην ίδια κατηγορία με τον αποικισμό του Άρη το εντάσσω for better or worse. Μια φαντασμένη εκδοχή της αντανακλαστικής κίνησης που προκαλεί με το σφυράκι ο νευρολόγος και τίποτα περισσότερο. Αν καταλάβουν ποτέ πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τα ξαναλέμε. Όχι δηλαδή ότι χρειάζεται. Και τώρα ό,τι μας λένε κάνουμε, χωρίς αντιρρήσεις και χωρίς να πατήσουν κανένα κουμπί.

        Reply

Leave a Reply