ΠΕΡΙ ΚΑΥΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΣ ΤΟΥ

Εν μέσω μιας κουστωδίας μετεωρολόγων που η αποστολή τους φαίνεται να είναι η διαρκής πρόκληση σοκ και δέους στο κοινό * συναντάει κανείς την περίπτωση του κυρίου Μαρουσάκη. Προσωπικά, μου φαίνεται αρκετά πιο σοβαρός και εμπιστεύσιμος από τους περισσότερους συναδέλφους του.
Αυτή είναι η ανάρτησή του στο Facebook για τον “επικείμενο καύσωνα” [βλ. πιο κάτω το πλήρες κείμενο].

* Η διαδικασία διεκπεραιώνεται με χαοτικό, ανεπίδεκτο αποτίμησης λόγο, συνοδευόμενο από ροές διαγραμμάτων και “επιστημονικών” δεδομένων. Η ακατανοησία των τελευταίων σκοπό έχει να υπενθυμίζει στον τηλεθεατή την άγνοια και την, εξ αυτής, υποχρέωσή του να το βουλώνει. Η, διόλου εμφατική όσο θα ‘πρεπε, ομολογία αβεβαιότητας των προβλέψεων, εξυπηρετεί και αυτή εν τέλει τον αντικειμενικό σκοπό της σποράς ανησυχίας.

ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ; Αυτή είναι μία από τις απορίες που προσπαθεί να βρει απάντηση τις τελευταίες αρκετές ημέρες μιας και στην εποχή της τεχνολογίας και της επιστήμης, αρκετοί θα έχετε δει στα αυτοματοποιημένα προϊόντα πρόγνωσης του καιρού κι όχι μόνο, τον υδράργυρο να ανεβαίνει αρκετά προς το τέλος της άλλης εβδομάδας και σαφώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σχετικό άγχος σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού ως προς την ζέστη ή ακόμα ακόμα και σε όσες όσους η εργασία τους – δραστηριότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη λύση αυτού του γρίφου μήπως και μπουν τα πράγματα σε μια πιο ορθή ροή και ξεγλιστρήσουμε από τον φόβο ή τον πανικό που μπορεί να προκαλεί σε κάποιες – κάποιους ο όρος “καύσωνας”.
1. Ο όρος καύσωνας δημιουργήθηκε για να περιγράψει την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για εμπειρικό ορισμό που μπορεί να μεταβάλει το νόημά του από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από τόπο σε τόπο.
Για τη χώρα μας, μια τέτοια χρήση του όρου θα ήταν ορθή όταν πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:
– Το θερμό κύμα να έχει μια διάρκεια άνω των τριών ή τεσσάρων ημερών, δεδομένου ότι η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί αθροιστικά.
– Το θερμό κύμα να εξελίσσεται σε μεγάλη έκταση, προκειμένου να σχετίζεται με τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας κι όχι λόγω τοπικών συνθήκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.
– Η θερμοκρασία να εμφανίζει μικρή κύμανση μέσα στην ημέρα παράγοντας που σχετίζεται με τη δυσφορία.
– Για τα μεγάλα αστικά κέντρα η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 39° και η ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 29° με 30°.
– Στις υπόλοιπες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 38° με την ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 26° με 27°.
– Η θερμοκρασία να υπολογίζεται υπό σκιά και να τηρούνται τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός οργανισμός.
Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που πλέον οι “τσιμεντοποιημένοι” αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, τείνουν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν τους μέχρι τώρα πιστοποιημένους Μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση τιμών με παλαιότερα έτη μιας και παραβιάζονται βασικές επιστημονικές αρχές και που έχουν να κάνουν με τη μέτρηση μιας παραμέτρου.
2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ
Με τη χρονική απόσταση να είναι αρκετά μεγάλη μέχρι και την έναρξη αυτού του καιρικού γεγονότος που σημαίνει ότι και η αβεβαιότητα είναι και αυτή με τη σειρά της σχετικά μεγάλη τουλάχιστον για τον καθορισμό των λεπτομερειών, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την όλη κατάσταση προγνωστικά.
Στο πρώτο μας διάγραμμα απεικονίζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ένα ύψος μέσα στην ατμόσφαιρα περί τα 1500 μέτρα και αυτό το ύψος δεν επιλέγεται τυχαία, δεν έχει νόημα όμως να αναλύσουμε εδώ τους λόγους.
Σε αυτό το διάγραμμα μπορούμε να διακρίνουμε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση ξεκινά κοντά στις 12 του μήνα όπου με το μπλε βέλος βλέπουμε την ανοδική πορεία του υδραργύρου η οποία δείχνει να κορυφώνεται γύρω στις 16 του μήνα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει παρατηρώντας τη λευκή καμπύλη η οποία αποτελεί και το μέσο “δρόμο” των 30 σεναρίων που χρησιμοποιούνται από το προγνωστικό μοντέλο. Οι υπόλοιπες καμπύλες με τα διάφορα χρώματα μας δείχνουν το κάθε σενάριο.
Μια άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μέχρι και τις 16 περίπου του μήνα, τα διάφορα σενάρια βρίσκονται κοντά στη λευκή γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχετικά μικρή αβεβαιότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1
Σχεδόν βέβαιη η άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη με Τετάρτη περίπου και μέχρι την Κυριακή. Η μέγιστη επικρατούσα θερμοκρασιακή τιμή είναι οι 38° με 39°.
Αν συνεχίσουμε την ανάγνωση του διαγράμματος και δούμε προς το μπλε βέλος θα παρατηρήσουμε ότι μετά και την άλλη Κυριακή τα σενάρια θέλουν σε ποσοστό άνω του 50% των σεναρίων πτώση της θερμοκρασίας. Γι αυτό βλέπουμε και τη λευκή καμπύλη που αποτυπώνει το μέσο δρόμο να αρχίζει να κατηφορίζει. Παρατηρούμε ταυτόχρονα όμως ότι ανοίγει και η ψαλίδα των υποσεναρίων γύρω από την λευκή καμπύλη οπότε και αυξάνει και η αβεβαιότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2
Μετά και τις 16 περίπου του μήνα ο ζυγός κλείνει προς σταδιακή υποχώρηση του κύματος ζέστης η αβεβαιότητα όμως είναι μεγάλη. Μπορεί πάνω από τα μισά σενάρια να δείχνουν αυτό, δεν φτάνουμε όμως σε ικανοποιητικό ποσοστό για να το υποστηρίξουμε απόλυτα.
Άρα για το τι θα γίνει μετά τις 16 ΥΠΟΜΟΝΗ!!!!
3. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΣΑΝ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που υπολογίζονται κοντά στους 38° με 39° όσο και ως προς την διάρκεια, είμαστε οριακά. Αν δε δούμε και τον χάρτη των χαμηλών θερμοκρασιών, θα δούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό το κύμα σαν καύσωνας, πόσο μάλλον με ισχύ και διάρκεια.
Οι δύο επόμενοι χάρτες αποτυπώνουν τα όσα λέμε.
4. ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ
Μπορεί αυτό το ισχυρό θερμό κύμα να δράσει με ένταση και με διάρκεια προς τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, κινούμενο όμως πιο ανατολικά θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του φυσικού κλιματιστικού που ακούει στον όρο μελτέμι. Αυτό αποτυπώνεται στους δύο τελευταίους χάρτες μας.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συνοψίζοντας τις παραπάνω σκέψεις φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό κύμα το οποίο μέχρι κι εκεί που η αβεβαιότητα μας το επιτρέπει φαίνεται να κρατά περίπου 4 ημέρες. Μετά οι ενδείξεις θέλουν υποχώρηση αλλά οι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Οπότε υπομονή για το μετά!
Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Κλιματολογία για τις ημέρες που θα λάβει χώρα αυτή η θερμή εισβολή δίνει μέση μέγιστη περίπου 34° με 35° βαθμούς, μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 38° ή 39° θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το κύμα σαν μέτριας έντασης τοπικά ίσως και προς ισχυρής.
Για να μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στον κίνδυνο πυρκαγιάς κι όχι τόσο στις μέγιστες θερμοκρασίες, μιας και τέτοια θερμά κύματα είναι απολύτως φυσιολογικά για τις ημέρες που βρισκόμαστε. Εκτός βέβαια και αν οι μετρήσεις που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες προέρχονται από τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ.
Και ναι όταν θα βρίσκεσαι κάτω από τον ήλιο αυτή τη θερμοκρασία θα δέχεσαι, τη δεχόσουν όμως και στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θερμοκρασιακές τιμές που γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και που με αυτές τις τιμές μέχρι στιγμής έχουμε βγάλει τα όποια συμπεράσματά μας για τον καιρό και το κλίμα.
Μην προσπαθούμε να συγκρίνουμε κεράσια με καρπούζια. Φρούτα και τα δύο, διαφορετικής φιλοσοφίας όμως.
Όμορφο Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!

6
(Visited 89 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

6 Comments

  1. stcigar July 9, 2023 at 9:02 am

    Κρατάω την παρατήρηση του ανδρός ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη τρέχουσα μέτρηση της θερμοκρασίας με αυτή παλαιότερων ετών λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας. Κατά τάλλα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι σε σχέση με το.. προβιομηχανικό παρελθόν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανέβει γύρω στο μισό βαθμό Κελσίου. Ο τελευταίος πραγματικός καύσωνας πρέπει να ήταν το 2007, οπότε και είχαμε στην Αθήνα 45άρια καμιά βδομάδα και βάλε. Παρεμπιπτόντως τα κλιματιστικά λόγω μεγάλης έκλυσης θερμότητας ανεβάζουν περίπου 1-2 βαθμούς τη θερμοκρασία του αέρα στις πόλεις. Λογικά επομένως τα καλοκαίρια στην Αθήνα θα έπρεπε να είναι θερμότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 80 που δεν χρησιμοποιούνταν A/C σε μαζική κλίμακα. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται όμως να συμβαίνει. Που σημαίνει ότι τα καλοκαίρια είναι στην πραγματικότητα.. ψυχρότερα.

    Reply
    1. Oannes July 9, 2023 at 9:23 am

      Μη ξεχνάμε επίσης ότι η πρώιμη βιομηχανική περίοδος συμπίπτει με το τέλος της little ice age, μέσα 19ου – αρχές 20 αι. πράγμα το οποίο με εντυπωσιακή [;] ανεντιμότητα παραλείπεται από το αφήγημα του global warming. Αποτέλεσμα η [ελάχιστη ουτως ή άλλως] αύξηση της θερμοκρασίας να εκλαμβάνεται ως απόκλιση σε βαθμό “κρίσης” από την κανονικότητα.

      Reply
      1. stcigar July 9, 2023 at 9:53 am

        Βασικά μια τόσο μικροσκοπική άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί με πολλούς και διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και το στατιστικό λάθος. Κατά τη γνώμη μου η “κλιματική αλλαγή” αποτελεί απλώς distraction για πολύ πιο επείγοντα και απολύτως πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα που βρίσκονταν στο κέντρο των σχετικών συζητήσεων μέχρι πριν δύο περίπου δεκαετίες και ξαφνικά.. εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας. Το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε τώρα είναι μια φανταστική απειλή που δεν πρόκειται να δούμε ποτέ με τα μάτια μας. Κατά τάλλα όλα καλά.

        Reply
        1. Oannes July 9, 2023 at 10:15 am

          Εννοείται. Άλλωστε το τελευταίο για το οποίο ενδιαφέρονται οι συγκεκριμένοι γκάνγκστερς και οι “επιστήμονες” στη δούλεψή τους είναι το περιβάλλον. Το κόλπο εδώ είναι απλούστατο στη χυδαιότητά του : mind control = money + power.

          Reply
          1. stcigar July 9, 2023 at 10:31 am

            To ίδιο και με την “τεχνητή νοημοσύνη”. Όσο εμείς περιμένουμε αγωνιωδώς το singularity, τα μηχανήματα ελέγχουν ήδη ολοκληρωτικά τη ζωή μας με την ενθουσιώδη μας συγκατάθεση. Η πρόβα τζενεράλε είχε γίνει φυσικά με την απάτη του κορωνοϊού, οπότε και τέθηκε το θεμελιώδες ερώτημα: πώς μπορούμε να τους κάνουμε να ξεχάσουν τα πάντα με μια φανταστική απειλή, από την οποία θα τους προστατέψουμε το ίδιο φανταστικά, κάνοντάς τους να κλαίνε από ευγνωμοσύνη όσο εμείς θα τους γαμάμε πατόκορφα?

            Reply
            1. Oannes July 9, 2023 at 10:54 am

              Καλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι το βασικό πεδίο τιμής τους. Η “επικείμενη κυριαρχία της” άλλωστε είναι η [εσχατολογική, τι άλλο;] επιβεβαίωση της “συνωμοσιολογικής” θεωρίας ότι η Επιστήμη λειτουργεί με θεολογικούς όρους. Ετοιμάζω [ολοκληρώνω] κάτι επ’ αυτού, αφού πρώτα απουσιάσω αναγκαστικά κάποιες ώρες.

              Reply

Leave a Reply