5G ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ…

Σε κοινό δελτίου Τύπου του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στην προετοιμασία της χώρας για τα δίκτυα 5G.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για τα δίκτυα 5G και με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την αποφυγή περιττής ταλαιπωρίας για τους πολίτες, η κυβέρνηση ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία που ρυθμίζει τεχνικά θέματα για συχνότητες που σήμερα χρησιμοποιούνται από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ακόμα κι αν οι υποσχέσεις της τεχνολογίας 5G περί “πρωτοφανών” ρυθμών και 100% real time επικονωνίας γίνουν πραγματικότητα… τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: πώς διαχέεται κάθε “εξέλιξη” από την κορυφή της πυραμίδας προς τη βάση; που είναι ο δημόσιος διάλογος που θα έπρεπε να προηγείται; πώς μιλούν, κάποιοι για δημοκρατία, στο πλαίσιο ενός καθεστώτος μόνιμης εισβολής, ανατροπής και αναβάθμισης, τις λεπτομέρειες των οποίων ελάχιστοι γνωρίζουν, ενώ ακόμα λιγότεροι λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Υπάρχει πιο ολοκληρωτική μορφή διακυβέρνησης απο εκείνην που “αποφασίζει και διατάσσει” ασυζητητί, εν ονόματι της προόδου;
Στα καθ’ ημάς, καλό είναι να έχουμε υπ΄όψη: 1. την σταθερά “ιδιοσυγκρασιακή” και ετεροχρονισμένη αντίδραση του “Έλληνα” στην έξωθεν καινοτομία [τεχνική, πολιτική, …καλλιτεχνική] και 2. την απροθυμία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών: η λειτουργικότητα του σημερινού δικτύου συναγωνίζεται επάξια την προ εικοσαετίας και βάλε. Πώς θα γινόταν αλλιώς, όταν ο κόσμος καταναλώνει αδιαμαρτύρητα, επιδεικνύοντας την ευαρέσκειά του;…
Τα στάνταρ της κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον πλανήτη τίθενται από ένα οργανισμό που ονομάζεται 3GPP [3rd Generation Partnership Project]. Ενώ λοιπόν αυτός δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα οριστικά 5G πρωτόκολα, η Verizon ξεκίνησε εδώ και μήνες την εγκατάσταση του δικτύου της.
Αν οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι ένα ποσοστό των αρχικών της υποσχέσεων, τα πράγματα για την AT&T, εταιρικό αντίπαλό της δέος, είναι ακόμα χειρότερα: η “αναβάθμιση” που προσφέρει, συνίσταται στην μετατροπή της ένδειξης “4G” σε …”5G” στην οθόνη του κινητού, με τις ταχύτητες ίδιες, ή και μικρότερες.
Ολοκληρωμένες υπηρεσίες 5G δεν προβλέπεται να είναι διαθέσιμες πριν τις αρχές με μέσα 2020 , στην καλύτερη περίπτωση.
Θα πρέπει άραγε να ανυπομονούμε;
“Το μέλλον είναι εδώ”, είναι η φράση κλειδί για την κατανόηση της “φιλοσοφίας” πίσω απ’ τη νέα τεχνολογία. Γιατί το μέλλον, ως έννοια του χρόνου, δεν μπορεί να προσδιορίζεται τοπικά [“εδώ”]. Η αντιμετώπιση του χρόνου με όρους του χώρου, ισοδυναμεί με υποκατάσταση της ροϊκότητας, της αίσθησης του χρόνου [και ως εκ τούτου του κόσμου] ως ολότητας, από ένα μόνιμα απτό “τώρα”.
Η τεχνολογία 5G θα αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές μας [ο όρος “αλληλεπίδραση” χρησιμοποιείται κατά κόρον, προσωποποιώντας συσκευές, και συσκοτίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για απρόσωπα τεχνουργήματα]. Θα δώσει σ’ αυτές τη δυνατότητα να κάνουν “ένα σωρό πράγματα, πολύ πιο γρήγορα”. Παρατηρεί εδώ κανείς ότι το “πολύ πιο γρήγορα” δεν αντιπροσωπεύει μια αληθινή ανάγκη, που πήγασε απ’ την καρδιά και το μυαλό του “καταναλωτή”. Αλλά μια ανάγκη επίκτητη, δημιουργημένη από την προσφορά και τη διαφήμιση.

Το ενδιαφέρον των media για μας και τις ανάγκες μας φαίνεται απ΄τα θέματα στα οποία εστιάζουν: στις μέρες μας είναι η κλιματική αλλαγή, το κάπνισμα και το …άτμισμα. Πρόσφατα χορτάσαμε συγκίνηση απ’ τις εικόνες νεαρών “κλιματικών ακτιβιστών” σ’ όλο τον κόσμο. Σήμα κατατεθέν των κινητοποιήσεων, η παρουσία των κινητών, μέσα απ’ τα οποία απαθανατίζονταν οι “δράσεις” του γραφικού [αλλά και επικίνδυνου] κινήματος…
Πέρα από το γκροτέσκο της υπόθεσης: η ειρωνεία που αντιπροσωπεύει το θέαμα ένα κινητού στα χέρια ενός …12χρονου “αγωνιστή του κλίματος”, παραείναι τραγική για να την αγνοήσεις.
Κάπου-κάπου ακούς για τους κινδύνους απειλούν το παιδί στο διαδίκτυο: άγνωστοι με ύποπτες προθέσεις, ψηφιακή άνοια, εθισμός, αδυναμία συγκέντρωσης – όλα όσα οδηγούν επιφανείς της Silicon Valley να στέλνουν τα δικά τους παιδιά σε computer free σχολεία. Αυτό για το οποίο η συζήτηση …περιττεύει, είναι το θεμελιώδες: ο εφιάλτης που αντιπροσωπεύει, για έφηβους και παιδιά η “ιονίζουσα ακτνοβολία”, από κινητά, tablets και λοιπά μέσα. Δεν είναι καθόλου ποιητική αδεία υπερβολή, να μιλήσουμε για πείραμα γενοκτονίας. Το πείραμα εκτιλύσσεται με τη βοήθεια “επιστημόνων” οι οποίοι, εγγεγραμμένοι στο payroll εταιριών κινητών τηλεφωνίας, αποφαίνονται ότι …δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες που να αποδεικνύουν τον κίνδυνο. Προσωπικά, κάθε φορά που βλέπω παιδί με κινητό στ’ αυτί του, νιώθω ένα σφίξιμο στην καρδιά μου.
Και βέβαια, είμαστε μόνο στην αρχή: το διαδίκτυο βρίθει διαμαρτυριών από μέλη της επιστημονικής κοινότητας για την τεχνολογία 5G, για τον εκθετικό πολλαπλασιασμό των κεραιών και της ακτινοβολίας που θα επιφέρει, όπως και για την αλληλεπίδραση με τις “έξυπνες συσκευές” [για όχι τόσο έξυπνους χρήστες] με τις οποίες κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι θα γεμίσουν τα σπίτια μας, ούτως ώστε, κάθε στιγμή, να είμαστε υπό στενή παρακολούθηση.
Ουδείς τολμά να ισχυριστεί ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις της 5G αναβάθμισης στον ανθρώπινο οργανισμό. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουν μελετηθεί με επάρκεια, ή ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά…
Αυτό βεβαίως, δεν αρκεί για να ανατρέψει την εφαρμογή του σχεδίου σάρωσης της επιφάνειας του πλανήτη, και των 7.5 δισ. κατοίκων της, με την φροντίδα μιας τεχνολογικής κοινότητας που ο καλπασμός της προς το “μέλλον” γίνεται με όρους Άγριας Δύσης: SHOOT FIRST, ASK QUESTIONS LATER

Για μια τεχνική ανάλυση του θέματος:
http://www.5gappeal.eu/
Το site περιέχει εκτός των άλλων κείμενο [petition] με τις υπογραφές εκατοντάδων κορυφαίων επιστημόνων από όλη την Ε.Ε., για τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία 5G.

3
(Visited 248 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

3 Comments

  1. Pingback: ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΑΠΟ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ Ή ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ; - OANNES

  2. Pingback: Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΟ 5G! - OANNES

  3. Pingback: ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ 5G - OANNES

Leave a Reply