ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

Ένας λόγος για να αναφερθεί κανείς στη Φλόριντα, είναι η σταθερά καλύτερη “ανταπόκρισή της” στην πανδημία από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ που ακολουθούν την τακτική των μασκών και των lockdowns. Η ίδια, με ευθύνη του [Ρεπουμπλικάνου] κυβερνήτη της Ron DeSantis παραμένει ανοικτή.
Άλλος λόγος αναφοράς, η [σχετική πάντα] ομοιότητα παραμέτρων της οικονομίας της μ’ εκείνες της δικής μας – μιλάμε για ένα από τα πλέον
τουριστικά μέρη στον κόσμο.
Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ο κυβερνήτης έκλεισε κάποιες επιχειρήσεις και έβαλε κάποια όρια λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ. Από τον Ιούνιο εγκατέλειψε αυτή την τακτική, υποσχόμενος να μην την επαναλάβει.
Και τήρησε την υπόσχεση. Σήμερα, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η Φλόριντα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες πολιτείες, γιατί οι επιχειρήσεις της παραμένουν ακμαίες και ανθηρές.
“Πάνω απ’ όλα προστατεύουμε τις δουλειές, το εισόδημα, το επίπεδο ζωής των ανθρώπων”, λέει ο DeSantis. Και συνεχίζει: “τα σχολεία μας είναι ανοιχτά, είμαστε μια από τις ελάχιστες πολιτείες όπου οι γονείς μπορούν να συνοδεύσουν οι ίδιοι στο σχολείο τα παιδιά τους.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κλείσει τα σχολεία μας, να κλείσει τις επιχειρήσεις μας, να πάρει τις δουλειές μας”.
“Τα lockdowns αποτελούν πολυτέλεια που αφορά αποκλειστικά την …Zoom class”, ειρωνεύεται. “Οι περισσότεροι πολίτες της Φλόριντα δεν μπορούν να εργάζονται μέσω κομπιούτερ. Πρέπει να είναι
παρόντες στη δουλειά τους”.
Καμία έκπληξη όταν μαθαίνει κανείς ότι η Φλόριντα είναι …η νούμερο ένα τοποθεσία που επιλέγουν επιχειρήσεις σε όλη την Αμερική για μεταφορά της έδρας τους.
Από μέτρα;
“Το lockdown είναι
εκτός συζητήσεως” λέει ο DeSantis. “Το ίδιο και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Πολλοί τις φορούν όταν βγαίνουν έξω με δική τους πρωτοβουλία, κυρίως όταν συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά …άλλο αυτό και άλλο να τους την επιβάλλεις με το μαστίγιο. Εμείς εδώ …απλώς δεν λειτουργούμε έτσι”.
Τον Δεκέμβριο η Καλιφόρνια, όπως και η Φλόριντα [πολιτείες με εύλογες ομοιότητες] είχαν μια κορύφωση των κρουσμάτων. Οι τακτικές που ακολουθήθηκαν ήταν διαμετρικά αντίθετες. Μπορεί κανείς να υποθέσει εκείνην του κυβερνήτη της Καλιφόρνια [ένα σκληρό, δεύτερο lockdown]. Εκείνο που θα ξάφνιαζε ίσως κάποιους, είναι το τελικό “σκορ” : περισσότερα κατά κεφαλήν
κρούσματα στην Καλιφόρνια. Περισσότεροι κατά κεφαλήν θάνατοι στην Φλόριντα. Η τελική “κατάταξη” στις απώλειες ανάμεσα στις πολιτείες των ΗΠΑ: 28η η Φλόριντα, 34η η Καλιφόρνια. Με το σημαντικό στοιχείο όμως ότι, ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της πρώτης είναι πολύ μεγαλύτερος από της δεύτερης. Κοντολογίς, τα αποτελέσματα αξιολογούνται από τους “αρμόδιους” ως, πάνω-κάτω, τα ίδια.
Και ας μην αναφερθεί κανείς στο τι επιφυλάσσει το μέλλον σε μια πολιτεία [ή …χώρα, όπως η Ελλάδα] όπου μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων
κλείνουν ανεπιστρεπτί.

5
(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave a Reply