ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ 5G

Η ανεβαστική είδηση της εβδομάδας ήταν το “όχι” του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, στο να αποτελέσει η πόλη τους πεδίο πειραματικής εφαρμογής μιας τεχνολογίας, διάφορες λεπτομέρειες περί την οποία μένουν αδιευκρίνιστες [βλ. post 5G ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ]. Εξ ίσου σημαντική ως είδηση, αν και με αρνητικό πρόσημο, ήταν η παρουσίαση του θέματος απ’ τα …δελτία ειδήσεων.
Η τηλεπαρουσιάστρια:
Το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας αποφάσισε να βάλει τέλος στην πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G, μετά από έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για …”[παύση στιγμιαία, όλο νόημα, και η συνέχεια με ύφος “άκουσον άκουσον!”] ….παρενέργειες στην υγεία τους! Η Καλαμάτα ήταν μεταξύ των τριών πόλεων της Ελλάδας που είχαν επιλεγεί για την δοκιμή του δικτύου νέας γενιάς.
Εκεί ολοκληρώνεται η γενική ενημέρωση, για να αναλάβει την σκυτάλη η διαπεραστική, ξύλινη, γκροτέσκα θεατρική φωνή της ρεπόρτερ:
Όχι, σε εκατονταπλάσιες ταχύτητες Internet. Όχι, σε νέες έξυπνες χρήσεις και εφαρμογές. Μόλις τέσερεις μέρες μετά την πανηγυρική παρουσίαση του 5G στην Καλαμάτα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είπε όχι στο δίκτυο νέας γενιάς, υποκύπτοντας στην βούληση μιας μικρής ομάδας πολιτών που ήταν εκεί για να πανηγυρίσουν την επιστροφή στον μεσαίωνα… Η ομάδα υποστηρίζει ότι η πιλοτική εφαρμογή το δικτύου πέμπτης γενιάς, είναι [παύση με νόημα…] …πείραμα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Άποψη που …σιγοντάρισε με την ψήφο του το δημοτικό συμβούλιο… Στη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκε ακόμη και ότι η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας μπορεί να …στειρώσει τον καλαματιανό πολίτη, δίνοντας τη χαριστική βολή στην πόλη… Τι κι αν παρουσιάσθηκαν οι μετρήσεις του Δημόκριτου που εντοπίζουν ακτινοβολία πολύ μικρότερη του επιτρεπτού ορίου… πολίτες αλλά και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι επέμειναν στο αντιεπιστημονικό τους παραλήρημα.
Χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία, η Καλαμάτα θα πρέπει τώρα να περιμένει για το 5G, μέχρι να εισαχθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα”.
Η λεζάντα στη διάρκεια του ρεπορτάζ: “ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ 5G”
Και δυο δικές μου απορίες:
Το περι “υποκύψεως σε μικρή μειοψηφία πολιτών” τι να σημαίνει; ελήφθη νόμιμα η απόφαση; ελήφθη προφανώς, αλλιώς δεν θα εφαρμοζόταν. Άρα …τι καταγγέλεται εδώ; η διαδικασία;
Ως προς το “αντιεπιστημονικό παραλήρημα”: όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο post “5G ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ” και αλλού, εκατοντάδες διεθνούς φήμης επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ακτινοβολία είναι πιθανά επικίνδυνη, και ότι το θέμα δεν έχει ερευνηθεί όσο πρέπει. Γιατί να μην ονομάσουμε την υποστήριξη στο 5G “αντιεπιστημονικό παραλήρημα”;
Η λέξη “φασισμός” είναι μια καραμέλα στο στόμα γελοίων υποκειμένων, που αν τους ρωτήσεις δεν ξέρουν να απαντήσουν τι σημαίνει. Αν ήταν να την χρησιμοποιήσω μια φορά, θα ήταν γι’ αυτό το είδος δημοσιογραφίας, που επιβάλει τον σκοταδισμό σαν “σύγχρονη, αντικειμενική ενημέρωση”, επικαλούμενη μια επιστήμη διάτρητη και κατευθυνόμενη όσο η ίδια.

1
(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave a Reply