ΤΟ “ΟΝΟΜΑ” ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ

Το concept του βαφτίσματος θεομηνιών αποτελεί πρακτική made in USA, μεταφερμένη πρόσφατα, εκτός άλλων και στη χώρα μας. Αν στην Αμερική εξυπηρετεί πρακτικούς σκοπούς [συχνά, δυο ή περισσότεροι τυφώνες δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή] η εδώ παρείσφρηση της συνήθειας φαίνεται ακατανόητη… εκτός κι αν ενταχθεί στο project climate change, το οποίο αφορά πλην άλλων σε “πρωτοφανή”, ολοένα κλιμακούμενα μετεωρολογικά φαινόμενα.
Οι ειδικοί εξηγούν, με την αναμενόμενη εμβρίθεια, ότι οι ονομασίες δίνονται γιατί κάνουν πιο
αποδοτική τη μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες …έτσι ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.
Οι κρατικοί λειτουργοί χτυπούν το καμπανάκι, αραδιάζοντας worst case scenarios, πλημμύρες χειμάρρων και όχι μόνο, διακοπές στο ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίας, πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ κοκ., προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες. Όλα αυτά συνιστώντας
…ψυχραιμία.
Κάποιου εκεί αντιλαμβάνεσαι το νόημα της “πληροφορίας” που η ονοματοθεσία κάνει αποδοτικότερη : nowhere to run, no place to hide.
Η μετατροπή της θεομηνίας σε οιονεί πρόσωπο, αποτελεί ερέθισμα για τη
βαθύτερη βίωση της απειλής *. Το αέναο θρίλερ των ειδήσεων λειτουργεί καλύτερα όταν στη θέση των πρωταγωνιστών έχουμε χαρακτήρες. Και οι χαρακτήρες έχουν ονόματα. Όπως οι κατασκευαστές της πανδημίας έψαχναν επειγόντως ένα για τον κορωνοϊό, έτσι και οι μετεωρολόγοι. Και οι δύο απευθύνονται σε νεοπρωτόγονους, τους οποίους, μέσω διαδικασίας διαρκούς εκφοβισμού, οι ίδιοι διαμορφώνουν.
Η διαδικασία προσωποποίησης του Καιρού, ανακαλεί την πρωτόλεια, ανιμιστική φάση του θρησκευτικού αισθήματος [Taylor] : την τάση προσωποποίησης / θεοποίησης των στοιχείων της φύσης και όχι μόνο, από τους μακρινούς προγόνους. Η τάση επιβιώνει, μέχρι μια ηλικία, στο μυαλό ενός
παιδιού, οιονεί πρωτόγονου.
Η ονοματοθεσία επομένως ισοδυναμεί με άνωθεν εντολή επιστροφής στον πρωτογονισμό …ή τον παιδισμό, διαλέγετε, υπό επιστημονική αιγίδα. Το θέμα είναι πιο σκοτεινό και νεφελώδες απ’ ότι δείχνει εκ πρώτης όψεως.

* Την συντηρεί επίσης καλύτερα ως ανάμνηση, κάνοντας πιο εύκολη μια …ιστορική αναδρομή σε θεομηνίες.

4
(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Reply