ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ “Ζ” ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ

[Από in.gr] Ήταν τέλη Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν οι δυνάμεις της Ρωσίας εισβάλουν στην Ουκρανία, όταν βίντεο και φωτογραφίες που άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ρωσικά τανκς και εκτοξευτές πυραύλων να φέρουν το γράμμα «Ζ». Από τότε, όλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «Ζ», που είναι γραμμένο στο λατινικό και όχι το κυριλλικό αλφάβητο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, τότε, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το «Z» ως «Za pobedy» που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «για τη νίκη» ή ως «Zapad», για το «Δύση». Κάποιοι βάφτισαν τα οχήματα που έφεραν το «Ζ» ως «Ομάδα Ζορρό», ενώ άλλοι υπέθεσαν ότι το «Ζ» αναφέρεται στον Νο1 στόχο του Κρεμλίνου σε αυτόν τον πόλεμο: τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Aric Toler, ερευνητής της Bellingcat, μιας ερευνητικής επιχείρησης ανοιχτού κώδικα που παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014, ανέφερε ότι η ομάδα δεν είχε ιδέα τι σήμαινε το σύμβολο «Z» και πως δεν έχει ξαναδεί να έχει χρησιμοποιηθεί. «Λοιπόν, υποθέστε το χειρότερο, υποθέτω/φοβάμαι» έγραψε στο Twitter.
Όπως αναφέρει το CNN, ο ειδικός στην ρωσική αμυντική πολιτική Ρομπ Λι, ο οποίος παρακολουθούσε τα οχήματα «Ζ» από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται στο «κατώφλι» της Ουκρανίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύμβολο μπορεί να αναφέρεται στα στρατιωτικά σώματα που εστάλησαν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αλλά από τότε που η Μόσχα διέταξε την αιματηρή επίθεση στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο έγινε στη Ρωσία «σημάδι λαϊκής υποστήριξης» στον πόλεμο -κάτι που αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.
Οι Ρώσοι έχουν βάψει το «Z» στα αυτοκίνητά τους, εμφανίζονται με μαύρα φούτερ με το σύμβολο αυτό και βάζουν αυτοσχέδιες καρφίτσες «Z» στα πέτα τους -ένα σημάδι υποστήριξης στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας με την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας.
Το σύμβολο «Ζ» εμφανίστηκε ακόμη και στη Δούμα. Η Μαρία Μπούτινα καταδικάστηκε επειδή υπηρετούσε ως ξένη πράκτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να διεισδύσει σε εξέχοντες συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους πριν και μετά τις εκλογές του 2016. Τώρα εκπροσωπεί την περιοχή Κίροφ για το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει τον Πούτιν και υποστηρίζει τον πόλεμο.
Η Μπούτινα εμφανίστηκε σε βίντεο με ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα λευκό «Z» για να στείλει το μήνυμα: «Συνεχίστε τη δουλειά, αδέρφια. Είμαστε μαζί σας. Για πάντα».
Η ρωσική κυβέρνηση πήρε θέση για το ζήτημα, λύνοντας ίσως το μυστήριο που πλανιόταν τόσες ημέρες.
Σε μια ανάρτηση στο Instagram στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δημοσίευσε τρεις φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών με το «Ζ» μαζί με τη φράση «για τη νίκη».
Άλλες αναρτήσεις του υπουργείου Άμυνας χρησιμοποιούν φράσεις όπως «για την ειρήνη», «για την αλήθεια», που ξεκινούν με τον ίδιο γράμμα. Άλλοι χρησιμοποιούν το «z» στη μέση της λέξης «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζιστικοποίηση», όροι στους οποίους έχει αναφερθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Να προτείνουμε κι εμείς μια λύση, σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Εκ των περιστάσεων
* πηγάζει ότι το “Ζ” μπορεί να αναφέρεται στον στρατάρχη Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, “Αρχιστράτηγο της Νίκης” και “απόλυτο” Ρώσο ήρωα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ρόλος του στη νίκη κατά του Γ’ Ράιχ έχει υμνηθεί ως ανεκτίμητος από Ρώσους και Σύμμαχους, η φήμη του είχε αγγίξει τέτοια ύψη που ο Στάλιν “αναγκάστηκε” [τι άλλο…] να τον ρίξει σε δυσμένεια.
Παρεμπιπτόντως, ήταν επίσης εκείνος που ηγήθηκε των δυνάμεων εισβολής στην
Ουγγαρία [1956] για την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης. Ανεκτικός αρχικά, πήρε την απόφαση μόνο όταν οι Ούγγροι εκδήλωσαν τάσεις απόσχισης από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Είναι ένας από τους ελάχιστους ήρωες της Σοβιετικής περιόδου που τα αγάλματά τους διασώθηκαν στην εποχή του “εκδημοκρατισμού” σε όλα τα, ανεξάρτητα πλέον, κομμάτια της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.
Στη φωτό του ανοίγματος, ο Στρατηγός Ζούκοβ απολαμβάνει την ύψιστη τιμή να επιθεωρήσει
έφιππος το στράτευμα στην Κόκκινη Πλατεία.

* Πολύς κόσμος, ιδίως ο εμπιστευόμενος την ενημέρωσή του στα mainstream media, αδυνατεί να αντιληφθεί την δεινή θέση από την οποία προσπαθεί να βγάλει τη χώρα του ο ΒΠ μ’ αυτή την επιχείρηση. Πρόκειται για πόλεμο επιβίωσης.

1
(Visited 140 times, 1 visits today)

7 Comments

  1. stcigar March 9, 2022 at 9:10 am

    Επειδή πάντως κατά καιρούς αναφέρεσαι στον “ιστορικό του μέλλοντος” υποψιάζομαι πως θα έχεις καταλάβει ότι αυτός βρίσκεται ήδη εδώ και τόνομά του είναι Χαράρι. Το πώς κατάφερε να γίνει γνωστός μπορώ λίγο πολύ να το φανταστώ, αυτό που αδυνατώ να φανταστώ είναι πώς ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να πάρει πτυχίο..

    Reply
    1. Oannes March 9, 2022 at 9:32 am

      Καλά τώρα, μιλάμε για το ίνδαλμα των απανταχού ανίδεων. Μια από τις περιπτώσεις που έχω κλάψει λεφτά για βιβλίο [“ευτυχώς” με την κρίση οι περιπώσεις του είδους βαίνουν προς εξαφάνιση, μαζί με το φαινόμενο “αγορές βιβλίων” γενικότερα]
      Μπήκα και τσέκαρα κάτι απόψεις που ο Homo Idioticus διατύπωσε προχτές για την Ουκρανία και είναι να γελάς κανονικά.

      Reply
      1. stcigar March 9, 2022 at 9:51 am

        Δυστυχώς κι εγώ δεν πρόλαβα να συγκρατήσω τη γυναίκα μου από το να πετάξει her hard earned money στον υπόνομο ακολουθώντας την ενθουσιώδη σύσταση κάποιου μαθητή της. Αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι ούτε τον τίτλο του, θυμάμαι όμως ότι κατάφερα να φτάσω μέχρι τη δεύτερη σελίδα (η γυναίκα μου τα κατάφερε νομίζω λίγο παραπέρα) όπου παρουσίαζε τη Ρωσία του Πούτιν ως το χειρότερο καθεστώς από καταβολής κόσμου.

        Reply
        1. Oannes March 9, 2022 at 10:32 am

          Είναι ευλόγως το ίνδαλμα επιφανών Ελλήνων μελλοντολόγων – ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, θα έρθει κι αυτό στην ώρα του.

          Reply
          1. stcigar March 9, 2022 at 10:53 am

            Η μελλοντολογία τους μάρανε που δεν βλέπουν την τύφλα τους. Βέβαια έτσι πως έγινε η δουλειά, το θέμα δεν είναι να προβλέψουμε το μέλλον, το θέμα είναι να το αποτρέψουμε. Από την άλλη πάλι έχω την αίσθηση ότι άπαξ και η μοίρα πάρει τις αποφάσεις της, δεν της αρέσει καθόλου να χασομεράει με ανθρωπάκια που πάνε και μπλέκονται στα πόδια της..

            Reply
          2. stcigar March 9, 2022 at 12:01 pm

            Στη θέση της μοίρας βέβαια μπορείς να βάλεις ό,τι νομίζεις. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Στρος Καν που δήλωνε ότι “Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Να ξέρετε ότι αν συνεχίσουμε όπως πάμε, σε δεκαπέντε χρόνια η Ευρώπη θα είναι μια έρημος φτώχειας, πληθωρισμού και ανεργίας”. Και λίγες μέρες μετά τον συνέλαβαν για βιασμό.

            Reply
            1. Oannes March 9, 2022 at 12:20 pm

              Μου έχει μείνει και μένα αυτός ο ιδιαίτερα έξυπνος και αξιόλογος για τα δεδομένα του χώρου άνθρωπος – μην ξεχνάμε ότι στόχευε και στην γαλλική προεδρία.

              Reply

Leave a Reply