ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΓΑΖΑ

Από τη σημερινή Jerusalem Post (το πλήρες κείμενο εδώ)

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από τη νότια Γάζα. Η απόφαση ήρθε δύο ημέρες αφότου το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα Ερέζ και το λιμάνι Ασντόντ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είχε ολοκληρώσει το ενεργό στάδιο εισβολής του πολέμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής νέας εισβολής στη Ράφα. Όσον αφορά στους στρατιώτες του, αυτό σημαίνει ότι ο IDF έχει αποσύρει όλη τη Μεραρχία 98 από το Khan Yunis στη νότια Γάζα, διατηρώντας παράλληλα την ταξιαρχία Nahal και τμήματα της Ταξιαρχίας 401 – στη βόρεια και κεντρική Γάζα. Αν και ένας κορυφαίος αξιωματούχος του IDF δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή δεν είχε καμία σχέση με την πίεση των ΗΠΑ, η χρονική στιγμή έρχεται αμέσως μετά την “από λάθος” θανάτωση επτά ανεφοδιαστών ανθρωπιστικής βοήθειας από τον IDF την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση έρχεται επίσης λιγότερο από δύο ημέρες αφότου το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα Ερέζ και το λιμάνι Ασντόντ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά από επίμονη άρνηση δυο μηνών, και υπό την απειλή των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν την υποστήριξή τους σε όπλα και πολεμοφόδια.
Αυτό σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν, από τη μία πλευρά, να κινούνται ελεύθερα εντός της νότιας Γάζας και του Χαν Γιουνίς και ότι υπάρχει ένας πλήρως εκκενωμένος χώρος προς αποτροπή της επιστροφής της διακυβέρνησης της Χαμάς. Αλλά ο ισραηλινός στρατός κρατά τη βόρεια και κεντρική Γάζα αποκομμένη από το νότο.
Αυτό σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από νότο προς βορρά και ότι πάνω από δύο εκατομμύρια από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι κάτοικοι της βόρειας Γάζας, παραμένουν χωρισμένοι από τις κοινότητές τους, με κάπου μεταξύ 150.000-300.000 να παραμένουν στη βόρεια Γάζα, μη έχοντάς την εγκαταλείψει ποτέ.
Η Χαμάς χαρακτηρίζει την απόσυρση του IDF, έστω και μερική, ως νίκη. Η προσοχή του κόσμου στρέφεται τώρα στο αν ο IDF θα εισβάλει πρώτος στη Ράφα, αν η Χαμάς θα κλείσει μια συμφωνία για τους ομήρους για να αποφύγει μια τέτοια εισβολή ή αν το Ισραήλ θα υποχωρήσει περαιτέρω στις απαιτήσεις της Χαμάς για επιστροφή περισσότερων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.
Ο ηγέτης του Κόμματος της Ενωμένης Δεξιάς Gideon Sa’ar σχολίασε την κίνηση σε μια ανάρτηση στο X. «Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί αργότερα στον πόλεμο, η συνεχής μείωση του μεγέθους των δυνάμεων και η ένταση της στρατιωτικής πίεσης τους τελευταίους μήνες – μας κράτησε μακριά από την επίτευξη των στόχων του πολέμου».«Αυτό συνδέεται άμεσα με την απομάκρυνσή μας από την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας ομηρίας», πρόσθεσε. Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση στον Τύπο: Υπό το φως των ειδήσεων σχετικά με την απόσυρση από τη Γάζα, το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών υπενθυμίζει ότι ο IDF εισήλθε στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου για να επιφέρει μια πλήρη νίκη για το κράτος του Ισραήλ.


Περισσότερα στο βίντεο, κάτω, μαζί με τις
πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου περιγράφει την αποχώρηση σαν ένα βήμα πιο κοντά στην νίκη.

5
(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Reply