ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Η “τσουναμολογία” των παραμονών των midterm elections, το κλίμα αναμονής του περίφημου red wave ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού 1. ανοησίας [κάποιων] αλλά και πονηρίας [κάποιων άλλων] στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και 2. μιας ασυνήθιστα διορατικής στρατηγικής, χωρίς την οποία το Δημοκρατικό κόμμα θα είχε βρεθεί να παραπαίει.
Οι Democrats ενθάρρυναν …διακριτικά την καλλιέργεια της ατμόσφαιρας, ξέροντας ότι δεν είχαν παρά να ωφεληθούν : η υποβολιμαία στον θεατή-πολίτη τάση προσέγγισης της πολιτικής με όρους
επικού θριάμβου, μέσα απ’ τα special effects με τα οποία τον βομβαρδίζει η κουλτούρα των blockbusters, δημιουργεί συγκεκριμένες προσδοκίες. *
Και, “άσχετο” ίσως μ’ όλα αυτά αλλά …πώς το είχε πει ο …Σοπενάουερ; “οι ρίζες της απαισιοδοξίας βρίσκονται στην αισιοδοξία”. Πόσο μάλλον αν προσθέσεις ένα “υπερ-“ μπροστά της.
Περί κυβερνητικών κινδυνολογιών [“Democracy is in the ballot”] και “αρώματος πανδημίας” στην προεκλογική καμπάνια τα έχουμε ξαναπεί.
Όμως το αποτέλεσμα έδειξε επίσης πράγματα για μια μερίδα
γυναικών ψηφοφόρων. ** Οι τελευταίες υφίστανται το κύριο βάρος της μιντιακής προπαγάνδας, όντας παραδοσιακά πιο ευάλωττες σ’ αυτήν, και κινδυνεύοντας να χάσουν επαφή με ο,τιδήποτε θυμίζει Μεγάλη Εικόνα : μια ιδεολογία στο πλαίσιο της οποίας ο πολλαπλασιασμός των αμβλώσεων [=μείωση γεννήσεων] προτείνεται ως λύση για την “πλανητική κρίση”, είναι καταστρεπτική γι’ αυτές πρώτα απ’ όλα.
Παρεμπιπτόντως άλλωστε, και …όλως παραδόξως, η μείωση των γεννήσεων είναι ένα ζητούμενο με το οποίο συνάδει ο εντυπωσιακός αριθμός αποβολών κ.α. προβλημάτων σε εγκύους από τα “ασφαλή και αποτελεσματικά”
εμβόλια.
Φαινόμενο για το οποίο πάσα συζήτηση στα mainstream media περιττεύει.

* Κάτι που πρέπει να προσθέσει κανείς είναι το αποτέλεσμα του εφησυχασμού, διάχυτου σε “κόκκινους” επιτελείς και ψηφοφόρους : οι πρώτοι θεώρησαν περιττό να παρουσιάσουν μια ατζέντα αντιπροτάσεων στο χάος της “πολιτικής Μπάιντεν”. Πολλοί απ’ τους δεύτερους …δεν ψήφισαν καν. Προτίμησαν να παρακολουθήσουν τον προαναγγελθέντα θρίαμβο στην τηλεόραση.

** Όχι τυχαία, σύσσωμοι οι “Έλληνες αναλυτές” επισημαίνουν το “μήνυμα” που στέλνει και σε μας η συγκεκριμένη εξέλιξη.

4
(Visited 112 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

11 Comments

  1. stcigar November 14, 2022 at 1:20 pm

    Άμα το καλοσκεφτείς βέβαια.. Επί Μπάιντεν “τερματίστηκε η πανδημία” (η οποία μέχρι στιγμής είναι κυρίως υπεύθυνη για τον πληθωρισμό) μαζί με τα λοκντάουν και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ χάρη στο ουκρανικό κάνουν χρυσές δουλειές με το αέριο οι Αμερικανοί. Ακόμα και οι εκτρώσεις επί Μπάιντεν περιορίστηκαν. Τι περισσότερο να περιμένει δηλαδή ο μέσος ψηφοφόρος από τον Τραμπ, όταν ο τελευταίος δεν είναι σε θέση – κατά τα δικά του λεγόμενα – να εξασφαλίσει ούτε τη διαφάνεια των εκλογών που έγιναν κατά τη δική του θητεία?

    Reply
    1. stcigar November 14, 2022 at 2:08 pm

      Μέχρι και η πρόταση του Τραμπ να βάλει επιτέλους πλάτες και το ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ, επί “Μπάιντεν” πραγματοποιήθηκε κι αυτό και μάλιστα πέραν κάθε λογικής προσδοκίας. Ποιος είναι ποιος τελικά?

      Reply
      1. Oannes November 14, 2022 at 5:08 pm

        Όπως έχω αναφέρει ξανά, κύριος διαχειριστής και supervisor των εκλογών στην Αμερική δεν είναι η κεντρική κυβέρνση αλλά οι πολιτείες.
        Ο Trump ήταν εναντίον των υποχρεωτικού εμβολιασμού https://abcnews.go.com/Politics/trump-publicly-defends-covid-19-vaccines-slams-mandates/story?id=81914671
        άλλωστε η θητεία του έληξε με την έναρξη της διανομής των εμβολίων. Για την παρασκευή τους βέβαια φέρει ακέραια την ευθύνη, εξ ου και έχει χάσει μεγάλο μέρος και της δικής μου εμπιστοσύνης – ακόμα περισσότερο δε για το ότι, έχει αρνηθεί έκτοτε να πει κουβέντα εναντίον των σκευασμάτων.
        Οι εκτρώσεις επί Μπάιντεν περιορίστηκαν κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την οποία “εύλογα” το Δημ. κόμμα κατηγορεί τα “διορισμένα απ’ τον Τραμπ” μέλη, με το ανάθεμα και γι’ αυτό να πηγαίνει, μάντεψε σε ποιόν.
        Τώρα, ως προς την Ουκρανία το πράγμα είναι πιο περίπλοκο : όταν ο Τ. μιλούσε για Ευρωπαίους που δεν πληρώνουν τα βάρη που τους αναλογούν για το ΝΑΤΟ, δεν φανταζόταν υποθέτω ως λύση ένα πόλεμο, στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισ. για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στον Κρεατοζελένσκι. Από την άλλη, όντως οικονομάνε από το φυσικό αέριο – δεν είμαι πρόχειρος να κάνω τον υπολογισμό της διαφοράς. Πράγματι επίσης ο Τραμπ συνέχισε την πολιτική πίεσης στη Ρωσία ως προς το ουκρανικό, αλλά κάποιες αποφασιστικές κινήσεις έγιναν επί κωλόγερου [είχα αναφερθεί σ’ αυτές κάποια στιγμή αρκετά πριν την εισβολή]. Δεν πιστεύω ότι ο Τ. θα άφηνε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, στο κάτω κάτω είναι ο μόνος που μίλησε και μιλάει για ανάγη διπλωματικής διευθέτησης, σύμφωνα ακόμα και με τον …Τσόμσκι. https://theprint.in/world/under-fire-for-praising-trumps-ukraine-stance-noam-chomsky-says-us-ex-president-not-the-issue/951672/

        Reply
        1. stcigar November 14, 2022 at 5:55 pm

          Θα μπορούσε να βρει κανείς πολλές δικαιολογίες – οι οποίες μάλιστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απολύτως αληθινές – ως προς το γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Τραμπ δεν κατάφερε τίποτα. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει στο παραμικρό το γεγονός ότι δεν κατάφερε τίποτα. Εδώ μιλάμε για πολιτική, δηλαδή για πράξεις και αποτελέσματα και όχι για προθέσεις και δυνατότητες. Κι εγώ τον συμπαθούσα κάποια εποχή, αλλά για τους άμεσα ενδιαφερόμενους η θητεία του ήταν ένα μεγαλόστομο χάος και τίποτα περισσότερο. Πιστεύω πάντως ότι το να φορτώνει – και δικαίως – την αποτυχία του στο Δημοκρατικό παρακράτος, αποτελεί λανθασμένη επικοινωνιακή τακτική. Αν οι Δημοκρατικοί κυβερνούσαν πραγματικά κατά τη διάρκεια της θητείας του, τότε ο ρόλος του ως Προέδρου καθίσταται περιττός. Μεταξύ μας πάντως ο Τραμπ αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα σου. Τις ελάχιστες φορές που έκανες κάποια λάθος εκτίμηση, αυτό σχετιζόταν άμεσα ή έμμεσα με κάτι που είπε ή έκανε ο Τραμπ!

          Reply
          1. Oannes November 14, 2022 at 6:17 pm

            Δεν έχω τόση συμπάθεια ούτε εκτίμηση στην Trump όση ίσως προκύπτει από κάποιο ειδος εκφραστικής μου ανεπάρκειας. Αλλά το πράγμα δεν είναι τόσο απλό, ειδικά ως προς την οικονομία, την οποία και οι δημοκρατικοί ακόμα δέχονταν προεκλογικά το ’20 ως ισχυρό χαρτί του [έχω ακούσει αναλύσεις από ατομάκια του CNN]. Σημειωτέον ότι το παρακράτος [το Washington Swamp το λεγόμενο] δεν στελεχώνεται μόνο από Δημοκρατικούς αλλά και από Ρεπουμπλικάνους, πολλοί απ’ τους οποίους πολέμησαν επίσης τον τύπο από αρχής θητείας του.
            Αλλά το βασικότερο είναι άλλο : η προσέγγισή μου στα φαινόμενα “Μπάιντεν” και “δημοκρατικό κόμμα” in general, είναι ίδια με την προσέγγιση εκείνων στον Trump. Είμαι δηλ. λιγότερο pro-Trump και περισσότερο anti-Biden – το αυτό ίσχυε και για την Σκύλαρι.
            By the way, άλλος ένας λόγος που ο κωλόγερος δεν υφίσταται τη φθορά που θα ‘πρεπε, είναι αυτός : είναι αδύνατον να εμπνεύσει μίσος όπως εκείνο που εμπνέει ο Trump.
            Μόνο …εγώ τον σιχαίνομαι, πίσω απ’ την άνοια διακρίνω ένα σκατόψυχο μαλάκα – και κάτι ξέρω κι απ’ την ιστορία του.

            Reply
            1. stcigar November 14, 2022 at 6:35 pm

              Βασικά το πλεονέκτημα του Μπάιντεν είναι ότι.. δεν υπάρχει Μπάιντεν. Ο τύπος αφήνει απλώς το παρακράτος να κάνει τη δουλειά που θα έκανε ούτως ή άλλως και σε αντάλλαγμα του επιτρέπεται να παριστάνει τον καλόβολο γεράκο. Δηλαδή ο Τραμπ τι κατάλαβε με το kicking against the picks?

              Reply
              1. Oannes November 14, 2022 at 6:38 pm

                Ξέρω γω; το ότι τα έχει ίσως πιο καλά με τη συνείδησή του απ’ ότι θα τα ‘χε αν δεν το’ κανε.

                Reply
                1. stcigar November 14, 2022 at 7:23 pm

                  Μπορεί να είναι κι έτσι, αν και δυσκολεύομαι να το φανταστώ. Anyway αυτό είναι δικό του θέμα και δεν μας αφορά ως πολίτες. Το ίδιο επιχείρημα εξάλλου χρησιμοποιούν και οι δικοί μας ηγέτες – με την πανδημία παλιότερα και τώρα με το ουκρανικό – για να μας ξεπαστρέψουν για τα καλά. Μερικοί μπορεί και να το πιστεύουν κιόλας. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα με κάποιον μαφιόζο, αρκεί να έκανε τη δουλειά του σωστά. Για τους υπόλοιπους υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα της παραίτησης, την οποία για ένα μυστήριο λόγο δεν εκμεταλλεύονται ποτέ..

                  Reply
  2. stcigar November 14, 2022 at 7:54 pm

    Παρεμπιπτόντως κάτι περίεργο παίζεται τελευταία με το ουκρανικό. Έχω την εντύπωση ότι συμφώνησαν όλοι μαζί να το λήξουν το θέμα με τον α’ ή β’ τρόπο. Το ελπίζω δηλαδή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

    Reply
    1. Oannes November 14, 2022 at 8:05 pm

      Διόλου απίθανο. Όπως και το να είναι ΑΥΤΗ η αιτία για κάτι άλλο που επίσης παίζεται : ένα είδος θριαμβευτικής επανόδου του κόνσεπτ “κορωνοϊός”. Στην Αμερική τουλάχιστον έχει ξαναρχίσει το μπούρδα-μπούρδου με τις μάσκες και τα συναφή, όσο διεστραμμένο κι αν ακούγεται αυτό. Οπότε περίμενέ το σιγά-σιγά κι εδώ…

      Reply
      1. stcigar November 14, 2022 at 8:29 pm

        Κι εμένα λίγο δύσκολο μου φαίνεται να μας αφήσουν στην ησυχία μας έτσι που τους καλομάθαμε. Δουλειά δεν είχε ο διάβολος.. εμβολίαζε τα παιδιά του!😁😇

        Reply

Leave a Reply