ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ TWITTER

Απο newsbomb.gr

Το απολυμένο προσωπικό καθαριότητας του Twitter καταγγέλλει οτι η διεύθυνση τους «μεταχειρίστηκε σαν σκουπίδια» και οτι τους είπαν πως σύντομα θα αντικατασταθούν από ρομπότ. 
Οι υπάλληλοι καθαριότητας στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο κατήγγειλαν ότι απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση απόλυσης. Ένας από αυτούς είπε στο BBC ότι ένα μέλος της ομάδας του Έλον Μασκ είχε πει ότι οι δουλειές τους θα αντικατασταθούν από ρομπότ.
Γερουσιαστής της πολιτείας της Καλιφόρνια είπε ότι ο Μασκ μεταχειριζόταν το πρώην προσωπικό «σαν σκουπίδια». Εισαγγελέας της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι ερευνά εάν πράγματι ο Μασκ παραβίασε το νόμο. Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.
Το BBC μίλησε με τέσσερις καθαρίστριες που λένε ότι απολύθηκαν από το Twitter τη Δευτέρα.
Η Aντριάνα Βιγιαρεάλ, η οποία εργάστηκε για το Twitter για τέσσερα χρόνια, είπε ότι τώρα ανησυχεί ότι δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να ταΐσει την οικογένειά της τα Χριστούγεννα.
«Είναι ένα λυπηρό και απογοητευτικό πράγμα για τις οικογένειες και τα παιδιά μας», είπε. Οι καθαρίστριες εργάζονταν στο Twitter την περασμένη εβδομάδα μέχρι που τους είπαν ότι οι δουλειές τους απειλούνται. Η Όλγα Μιράντα, πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών, είπε ότι οργάνωσαν απεργία τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν. Στη συνέχεια, οι καθαρίστριες είπαν ότι απολύονται άμεσα, λέει.
«Το έκαναν τρεις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα», είπε. «Νομίζω ότι απολυθήκαμε επειδή είμαστε συνδικάτο».
Ο Χούλιο Αλβαράδο είναι καθαριστής για 10 χρόνια στο Twitter. Λέει ότι το περιβάλλον ήταν πάντα φιλικό κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την εταιρεία. Αλλά, όπως καταγγέλλει, τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Μασκ ανέλαβε το Twitter τον Οκτώβριο. «Οι άνθρωποι δούλευαν χωρίς να ανησυχούν», είπε στο BBC. «Τώρα φοβόμαστε». Από τότε που ο Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία, ο Αλβαράδο λέει ότι συνοδευόταν από ιδιωτική ασφάλεια ενώ καθάριζε μέρη του γραφείου.
Λέει επίσης ότι κάποιος από την ομάδα του Μασκ του είπε ότι η δουλειά του θα ήταν παρωχημένη σύντομα ούτως ή άλλως, επειδή τα ρομπότ θα αντικαθιστούσαν τελικά τους ανθρώπους. Χωρίς τη δουλειά του, λέει ότι ανησυχεί για την πληρωμή των λογαριασμών του. Λέει επίσης ότι στηρίζει την οικογένειά του πίσω στο Μεξικό.
H Αντριάνα Βιγιαρεάλ λέει : «Δεν έχω χρήματα να πληρώσω το ενοίκιο. Δεν θα έχω ιατρική ασφάλιση. Δεν ξέρω τι θα κάνω» Η Χουάνα Λόρα Τσαβέρο Ραμίρες είπε ότι είχε εργαστεί για πέντε χρόνια στο Twitter. Είναι διαβητική, ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τα φάρμακά της. «Είναι απλώς φρικτό», είπε. «Δεν χάνουμε μόνο τη δουλειά μας, χάνουμε και το εισόδημά μας».
Η Βιγιαρεάλ, η οποία εργάζεται στο Twitter από το 2018 ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να πάρει δώρα Χριστουγέννων για τα παιδιά της. «Υποτίθεται ότι θα έχουμε χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά μας», είπε, «ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι μας και πλέον δεν έχουμε τίποτα».
Οι καθαρίστριες λένε ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν – καθώς υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θέσεις καθαρισμού στο Σαν Φρανσίσκο αυτή τη στιγμή. Μια μικρή ομάδα καθαριστριών διαδήλωσε έξω από τα κεντρικά γραφεία του Twitter του Σαν Φρανσίσκο από τη Δευτέρα.


Κατ’ αρχήν,
πέρα από κάποιες περίεργες πτυχές του ρεπορτάζ : με το που έρχεται κανείς σε επαφή με τους “ανθρωπιστικούς τόνους” των mainstream media, πρέπει να φτύνει πρώτα και στη συνέχεια να διαβάζει.
Καθαριστές και καθαρίστριες θα τύχαιναν πιθανώς, θα τύχουν σίγουρα στο μέλλον, της
ίδιας μεταχείρισης από οποιαδήποτε μεγάλη [και όχι μόνο] εταιρία. Αυτή είναι η σκληρή μοίρα των πραγμάτων και κανείς δεν έχει δικαίωμα, σηκώνοντας τους ώμους, να την αποδέχεται ως “νομοτέλεια”. Ως εκ τούτου, το να χρεώνεται αποκλειστικά στον EM είναι εκ του πονηρού τουλάχιστον. Πιθανολογεί κανείς ότι, μπαίνοντας [οικειοθελώς] σε ρόλο μαύρου πρόβατου, ο EM θα χρεώνεται στο εξής ένα σωρό δυσάρεστα τα οποία πηγάζουν όχι απ’ τον “λάθος τρόπο χρήσης” της τεχνολογίας, αλλά απ’ την ίδια την ύπαρξή της.
Με ανάρμοστο τρόπο πάντως, είναι σίγουρο, έχει αντιμετωπιστεί και μια άλλη κατηγορία απολυμένων του Twitter οι οποίοι
όντως ανήκουν στην κατηγορία “σκουπίδια” : εκείνοι που δουλειά τους ήταν να λογοκρίνουν αναρτήσεις, να μπλοκάρουν και να …επισκιάζουν λογαριασμούς [shadow banning]. Και οι οποίοι πήγαν σπίτι έχοντας πάρει εν είδει αποζημίωσης περισσότερα λεφτά απ’ όσα έχουμε δει εμείς σε όλη τη ζωή μας.


3
(Visited 51 times, 1 visits today)

Leave a Reply