#ΜέΡΑ25 ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ VIRTUE-SIGNALING

Λάβρος εναντίον της κατάργησης του Ασύλου ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο του ανένδοτου αγώνα του:
“Η κυβέρνηση δομεί την επιχειρηματολογία της σε δύο ψευδή αφηγήματα: ότι πλέον η Δημοκρατία μας δεν έχει ανάγκη από πανεπιστημιακό άσυλο και πως, αυτή τη στιγμή, η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτόφωρες κακουργηματικές πράξεις. Ούτε το πρώτο ισχύει, ούτε το δεύτερο. Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Σε μια εποχή ακραίας συντηρητικοποίησης, οι προοδευτικές ιδέες και ο προοδευτικός λόγος περιθωριοποιείται εντέχνως και με ένταση. Το άσυλο ιδεών, διδασκαλίας και έρευνας επιβάλλεται να διατηρηθεί και ενισχυθεί, και ο πανεπιστημιακός χώρος να παραμείνει απόλυτα ανοιχτός στις ιδεολογικές ζυμώσεις. Το δεύτερο σκέλος του αφηγήματος είναι εξίσου ψευδές. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να παρέμβει όταν διατελούνται κακουργηματικές πράξεις – εμπόριο ναρκωτικών, κατασκευή εκρηκτικών υλών, βιασμοί, φόνοι – χωρίς την άδεια της Συγκλήτου”.

Η περιθωριοποίηση των προοδευτικών ιδεών και του προοδευτικού λόγου είναι τόσο “έντεχνη” και “έντονη” που δίνει τη δυνατότητα σ’ ένα κόμμα όπως το δικό του να αγγίζει με το καλημέρα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος, βγάζοντας δέκα βουλευτές στην πρώτη αναμέτρηση. Ο κύριος Βαρουφάκης μιλά για χώρο που πρέπει να …παραμείνει ανοιχτός σε ιδεολογικές ζυμώσεις, όταν το πανεπιστήμιο αποτελεί “παραδοσιακά” άντρο της πιο βάρβαρης, σταλινικών προδιαγραφών μονοφωνίας, κι όπου καθηγητές τρομοκρατούνται και ξυλοκοπούνται για μια “λάθος” φράση.
Το δεύτερο και πιο αστείο σκέλος της ανακοίνωσης αφορά στο …δικαίωμα της αστυνομίας να παρέμβει χωρίς άδεια της Συγκλήτου, όταν διατελούνται [sic] κακουργηματικές πράξεις, όπως η πώληση ναρκωτικών και η κατασκευή εκρηκτικών.
Πρώτα-πρώτα, η κατασκευή εκρηκτικών δεν αποτελεί πλέον κακούργημα. ‘Εχει υποβιβαστεί σε πλημμέλημα [παρόμοια, παρεμπιπτόντως και ο εμπρόθετος εμπρησμός δασών]. Επομένως η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει για τα εκρηκτικά. Δεύτερον, για να παρέμβει  σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρέπει ή ο χώρος να βρίσκεται σε μόνιμη επιτήρηση, ή κάποιος να κάνει καταγγελία. Ποιος άραγε θα τολμήσει, αυτό που τρέμουν και δεν κάνουν, δεκαετίες τώρα, καθηγητές και πρυτάνεις;

1
(Visited 89 times, 1 visits today)

Leave a Reply