ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, A.I., ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ : ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Εντύπωση προκαλεί η δι’ εφόδου κατάληψη του ειδησεογραφικού τοπίου [δεν εννοώ του ελληνικού] από ζητήματα δραματικά απομακρυνόμενα απ’ την καθημερινή τύρβη. Με δεδομένες τις [διαγραφόμενες] συνθήκες διαβίωσης, μπορεί κανείς να τα τοποθετήσει στην κατηγορία “αντιπερισπασμός”, ξεμπερδεύοντας με συνοπτικές διαδικασίες.
Προσέχοντας λίγο περισσότερο, μπορεί να διακρίνει ένα
τριπολικό σύστημα, με βάση ένα κοινό παρονομαστή – χαρακτηριστικό των “πόλων” του. Δεν αναφέρομαι στο κατεπείγον της υποθέσεως.
Στη δεσπόζουσα, ευρείας κατανάλωσης φιλολογία περί climate change
* προστέθηκε εδώ και μήνες ένα ακόμα concept : το της τεχνητής νοημοσύνης, και των κινδύνων που η ανεξέλεγκτη ανάπτυξή της αντιπροσωπεύει για την ανθρωπότητα. Αφορμή υπήρξε η …επίφοβα έξυπνη [“scary smart” – κατά Elon Musk και όχι μόνο] αναβάθμιση των chat bots, chatGPT – έχουμε ασχοληθεί με αυτό και, εννοείται, θα ασχοληθούμε περισσότερο.
Τις τελευταίες μέρες, παρατηρείται κάτι ακόμα : με το έδαφος προετοιμασμένο προ πολλού, μια άνευ προηγουμένου εισβολή
εξωγήινων σαρώνει τα δελτία των mainstream media : whistle blowers – “υπεράνω υποψίας” στελέχη του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών – αποκαλύπτουν τέρατα και σημεία λαμβάνοντα χώρα επί αμερικανικού εδάφους. Στοιχεία που σε περίπτωση επαλήθευσής τους, η εικόνα μας για τον κόσμο ανατρέπεται : η αμερικανική κυβέρνηση έχει από δεκαετίες στην κατοχή της εξωγήινα σκάφη, τα οποία προσομοιώνει με reverse engineering κατασκευάζοντας δικές της βερσιόν ιπταμένων δίσκων, οι οποίες κυκλοφορούν ολόγυρα …ταυτόχρονα με εκείνους των αυθεντικών εξωγήινων, εξυπηρετώντας τους σκοπούς ενός ερεβώδους deep state [συμπεριλαμβανομένων του …drug smuggling και του human trafficking!]
Το πράγμα ξεκίνησε προ ημερών με τις αποκαλύψεις του
David Grush.
Προχτές είχαμε το πέρασμα στο next level : μια μαζική, τετράωρης διάρκειας συνέντευξη whistle blowers, κυρίως βετεράνων του στρατού, στην Ουάσινγκτον.
Το event βρισκόταν υπό την αιγίδα του
Dr. Steven Greer [φωτο]. Έχοντας ασχοληθεί με τον περί ου ο λόγος [= ξοδέψει χρόνο και χρήμα σε βιβλία του] μπορώ να ισχυριστώ ότι είναι από τα πιο ύποπτα άτομα που κινούνται στο χώρο της περί τα UFO συνωμοσιολογίας.

Εν πάση περιπτώσει, λεπτομέρειες στο μέλλον, μια και εδώ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους ασχολούνται.
Μένουμε στο συνδυασμό των τριών trends [Climate change, AI, εξωγήινοι] : Ακούγοντας περί ξέφρενου καλπασμού της Τεχνητής Νοημοσύνης / εισβολής εξωγήινων στο προσκήνιο [συντελουμένων και των δύο με όρους θεάματος] δεν αργείς να διακρίνεις το κοινό χαρακτηριστικό των δυο αφηγημάτων. Τι είναι αυτό που πανηγυρικά προαναγγέλλουν; μα, η
υποβάθμιση του ανθρώπινου είδους : το τέλος του ως “ευφυέστερου”, κυρίαρχου, ως “κέντρου” αυτού του κόσμου.
Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι να μας ξεπεράσει σε ευφυία και …ως εκ τούτου, τι άλλο; να μας
εκτοπίσει αναλαμβάνοντας τον έλεγχο [για ποιό λόγο άραγε; στο όνομα ποιας “θέλησης της δυνάμεως”; **] ίσως και …καταστρέφοντάς μας.
Ωστόσο, ως προς τους Aliens, δεν αναφερόμαστε στο μέλλον. Γι’ αυτούς που, όπως “αποκαλύπτεται”, είναι εδώ δεκαετίες ολόκληρες, η διαδικασία είναι συντελεσμένη : είναι ήδη
εκπληκτικά ανώτεροι από μας. Και μας διδάσκουν το ίδιο ακριβώς με την επερχόμενη AI : σεμνότητα και ταπεινότητα. Α ναι, και κάτι άλλο : υπακοή.
Συνδυάζοντας κανείς τα παραπάνω με την …παραδοσιακή διαδικασία όχι απλής υποβάθμισης αλλά
ενοχοποίησης του ανθρώπου ως πληγής του πλανήτη, διέπουσα το “κλασικό” αφήγημα του climate change – θεμέλιου λίθου της πολιτικής των αόρατων διευθυντηρίων, παίρνει μια ιδέα του διαβολικού τριγώνου. Εννοείται [;] ότι ωφελούμενος από το εκάστοτε, ψευδές ιδίως, αφήγημα, είναι
ο αφηγής της υποθέσεως.
Εννοείται ότι θα επανέλθουμε.

* Προχτές μόλις παρακολουθούσα μια συζήτηση του Noam Chomsky με τον Piers Morgan. Με τον θλιβερότερο δυνατό τρόπο, ο 95χρονος στοχαστής μιλούσε για την κατεπείγουσα φύση της κλιματικής αλλαγής και το ελάχιστο διάστημα που μας απομένει για να αντιστρέψουμε την καταστροφική για τον πλανήτη δραστηριότητά μας …χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

** Υποθέτει κανείς ότι ο “διάλογος” περί το αν οι μηχανές διαθέτουν …συναισθήματα, αφορά αυτό ακριβώς : αν δεν διαθέτουν, προς ικανοποίηση ποιας ανάγκης θα αναλάμβαναν τα ηνία ;

6
(Visited 60 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar June 16, 2023 at 9:41 am

    Για κάποιο λόγο κλίνω προς την άποψη ότι αυτό που ονομάζουμε “ζωή” – και μάλιστα “έλλογη” – αποτελεί το κατεξοχήν singularity και υπάρχει μόνο στη Γη.

    Reply
  2. stcigar June 16, 2023 at 9:52 am

    Πιθανότατα υπάρχουν και άλλες οντότητες, αλλά μάλλον δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Ίσως κι εμείς να μην είμαστε αυτό που νομίζουμε.

    Reply

Leave a Reply