ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η διαδικτυακή ανακύκλωση της περίπτωσης Charles Lieber εξακολουθεί, τρεις μήνες από την εμφάνισή της. Βολική αφορμή γι’ αυτό είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν περί επιστήμονα που “κατασκεύασε και έδωσε τον Coronavirus στους Κινέζους”. Το βολικό αφορά στο ότι …με αφορμή την “αναίρεση” της παραπάνω κατηγορίας [ο λόγος της παραπομπής του CL ήταν άλλος] “αναιρείται” συλλήβδην και με συνοπτικές διαδικασίες η ίδια η άποψη περί κορωνοϊού κατασκευασμένου σε εργαστήριο. Παρεμπιπτόντως, ξανάκουσε κανείς για τον νομπελίστα καθηγητή Luc Montagnier που μίλησε για 100% τεχνητό ιό [βλ. post “ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ”]; Βεβαίως όχι. Η φωνή του έχει θαφτεί ήδη, κάτω από τόνους αναφορών σε ανώνυμους “ειδικούς”, που “ξεκαθαρίζουν” ότι ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο – period.
Δυο λόγια για την περίπτωση Lieber θα ήταν χρήσιμα για λόγους εκτός εμβέλειας coronavirus.
Ο επιστήμων ήταν επικεφαλής του Τμήματος Χημείας και Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε σύμβαση με το περίφημο bio safety level 4 Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Wuhan και, παράλληλα, με το Υπουργείο Άμυνας και τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ο Lieber για να πλειοδοτήσει στις παραπάνω συμβάσεις είχε αποκρύψει τις σχέσεις του με την Κίνα, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τα “εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια για τη συμμετοχή του σε επιστημονικές ομάδες που λειτουργούν για τα κινεζικά συμφέροντα”. Πώς εξ αυτού “αποδεικνύεται” η μη συμμετοχή του Lieber στην κατασκευή του κορωνοϊού, ομολουμένως δεν έχω καταλάβει. Προφανώς αποδεικνύεται εκ του ότι ο κορωνοϊός δεν είναι κατασκευασμένος, γεγονότος που αποδεικνύεται από τη μη συμμετοχή του Lieber στην κατασκευή του.
Αλλά ο CL δεν ήταν ο μόνος που συνελήφθη τότε. Η Yanqing Ye, Κινέζα υπήκοος που εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στην υποβολή αίτησης βίζας στις ΗΠΑ, είχε παραλείψει να αναφέρει ότι είναι …υπολοχαγός του κινεζικού στρατού. Η έρευνα στα ηλεκτρονικά της αρχεία έδειξε ότι η Ye έχει δώσει πληροφορίες στον Κινεζικό στρατό, που έκλεψε από Αμερικανούς ειδικούς στην ρομποτική και την πληροφορική.
Ο επίσης κινεζικής υπηκοότητας Zaosong Zheng, εργαζόταν με χρηματοδότηση του Χάρβαρντ στο Beth Israel Deaconess Medical Center. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λόγκαν, τον Δεκέμβριο, προσπαθώντας να βγάλει παράνομα βιολογικό υλικό από τη χώρα.
Ο εισαγγελέας Andrew Lelling παροτρύνοντας πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρίες νέας τεχνολογίας να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο, τονίζει ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά σταγόνες σε ένα ωκεανό παραδειγμάτων “οικειοποίησης” αμερικανικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από την κινεζική κυβέρνηση.
Όσοι έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς ξέρουν ότι η υπόθεση κρατάει δεκαετίες, υπό τον μανδύα των πολιτιστικών ανταλλαγών και με υπόκρουση την γνωστή “αντιρατσιστική” / “αντιξενοφοβική” ρητορεία που ευδοκιμεί στα αμερικανικά ιδρύματα.
Πέρυσι μόλις, κάποια από αυτά άρχισαν να συνεργάζονται …διστακτικά με τις αρχές, για την αντιμετώπιση της διαπλοκής / διείσδυσης κινεζικών tech giants όπως η Huawei και η ZTE στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Αλλά η παραδοσιακή πηγή εξυπηρέτησης των κινεζικών συμφερόντων είναι το εκτεινόμενο σε πλήθος αμερικανικών πανεπιστημίων δίκτυο των Confucius Institutes. Πέρυσι μόλις, …με λίγη βοήθεια ξανά από την Κυβέρνηση, έγινε αντιληπτό ότι τα “πολιτιστικών προσανατολισμών” ινστιτούτα, πλήρως ελεγχόμενα απο το ΚΚΚ αποτελούν μέρος της επιχείρησης επιρροής του, αποκρύποντας το βαθμό χρηματοδότησής τους από αυτό, και παρέχοντας επιπεδο πρόσβασης στην κινεζική κυβέρνηση αδιανόητο για αντίστοιχα αμερικανικά ιδρύματα στη πατρίδα του Confucius.


7
(Visited 112 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar April 24, 2020 at 8:19 pm

    Αν ο Θουκυδίδης είχε δίκιο για τα πραγματικά αίτια του πελοποννησιακού πολέμου – και ποιος θυμάται σήμερα την αφορμή – και αν ο πόλεμος είναι η λογική συνέχεια μιας αδιέξοδης πολιτικής.. υπάρχει εναλλακτική διέξοδος για την Αμερική από το να ξεκινήσει, όσο την κρατάνε τα πόδια της, θερμό πόλεμο μέχρι εσχάτων με την Κίνα?

    Reply
  2. Oannes April 24, 2020 at 8:56 pm

    Πιθανότατα όχι. Kατά σύμπτωση προχτές έλεγα μισοαστεία-μισοσοβαρά στη Μαρίνα: “να δεις που στο τέλος θα αποδειχτεί οτι είχε δίκιο ο Μακάρθουρ που ήθελε να βομβαρδίσει με πυρηνικά την Κίνα! [επί πολέμου Κορέας – έλαβε πούλο τελικά απ’ τον Τρούμαν].
    Δεν ξέρω αν έχεις δει το post μου με τον Steve Bannon “ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΚ”. Από τον τρόπο που μιλάει είναι φανερό ότι, αυτός τουλάχιστον, “πιέζει” προς αυτην την κατευθυνση.

    Reply

Leave a Reply