ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ : ΑΧΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ;

Είναι θλιβερό και κωμικό ταυτόχρονα, το θέαμα των ανθρώπων που προσπαθούν να πάνε με τα νερά της εκάστοτε γενιάς, μη τυχόν και τους θεωρήσουν παρωχημένους κάποιοι. Το φαινόμενο είναι σταθερά σήμα κατατεθέν πολιτικάντηδων και άλλων δημόσιων προσώπων, στις όποιες ψυχολογικές ανάγκες των οποίων προστίθεται η πιο πεζή, της προσέλκυσης [νεανικής] πελατείας: ψηφοφόρων, ακροατών, αναγνωστών κοκ.
Σε μια κοινωνία όπου η όποια δραστηριότητα καθορίζεται από τη διαρκώς “ανανεούμενη” τεχνολογία, το φαινόμενο του διαγενεαλογικού catch up αναβαθμίζεται αποκτώντας ισχύ νόμου: πρέπει να τρέχεις, διαρκώς και με τη γλώσσα έξω, πίσω από τις “εξελίξεις”. Κι όσο κι αν τρέχεις, δεν είναι ποτέ αρκετό. Γιατί οι “εξελίξεις” δεν έχουν καμία σχέση με καμία φυσιολογική διαδικασία. Έχουν αυτονομηθεί προ πολλού από αυτό που λέμε “φύση”, σκοπός τους άλλωστε είναι να την υποκαταστήσουν.
Εν πάση περιπτώσει, οι μαθητικές συγκεντρώσεις / καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν φαίνονται να έχουν κάποια κοινή γραμμή, με τα αιτήματα να κυμαίνονται από πολιτικά υπαγορευμένες χλιαρολογίες του τύπου «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία» και άλλα ευτράπελα μερί 15μελών τμημάτων, μέχρι συνθήματα πιο κάθετα και λειτουργικά, όπως “όχι μάσκες στα σχολεία”.
Δεν βλέπω τι κοινό μπορώ να έχω μ’ αυτά τα παιδιά. Έχουμε μεγαλώσει με άλλα αντ’ άλλων παραστάσεις, διαβάσματα και ακούσματα, έχουμε ως εκ τούτου διαμορφώσει μια διαφορετκή οπτική για τον κόσμο. Ούτε και προσπαθώ να …πάω με τα νερά τους. Αλλά δεν μπορώ να μην αισθανθώ αλληλέγγυος με ανθρώπους που διαδηλώνουν για το …δικαίωμα να μην κυκλοφορούν μασκοφορεμένοι, ώρες ολόκληρες μέσα στο σχολικό συγκρότημα. Ξέρω ότι το ίδιο θα έκανα στη θέση τους. Και αντίθετα με άλλα πράγματα που [θα] έκανα ως έφηβος, ο “ενήλικος” εαυτός μου συμφωνεί και επαυξάνει.
Όταν ακούω τον Γρηγόρη Ψαριανό να χλευάζει τους σύγχρονους καταληψίες με την αυταρέσκεια της γενιάς του [“κι εγώ στην ηλικία τους καταλήψεις έκανα …στη Νομική και στο Πολυτεχνείο, γιατί είχαμε Χούντα. Αν έχουμε και τώρα Χούντα, ας μας το πει κάποιος να το ξέρουμε”] μου έρχεται να ξεράσω. Το ίδιο και με εμέσματα στο Twitter, όπως το παρακάτω του κυρίου Πολτοσάλτσα.
Ψαριανέ… I’ve got news for you: έχουμε Χούντα. και ο ρόλος υποκειμένων σαν κι εσένα δεν είναι άλλος από εκείνον ενός Γεωργαλά της Νέας Εποχής = πολύ κατώτερου, από πλευράς παιδείας και IQ, απ’ τον original.


1
(Visited 80 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply