Ο άνθρωπος που το όνομά του αποτελείται από δυο κραυγές [“Παράγκ!” “Αραγκουάλ!”] προκαλεί ενθουσιασμό “στο Twitter” αποφασίζοντας να δώσει άδεια μερικών εβδομάδων στον εαυτό του ”λόγω πατρότητας” [sic]. Όχι όμως πριν δώσει δείγματα του πατρικού του ενδιαφέροντος για την ασφάλεια του χρήστη.
Ακολουθεί δημοσίευμα της Καθημερινής.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το Twitter φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα κακόβουλα σχόλια, στη ρητορική μίσους και στην κακοποιητική συμπεριφορά στην πλατφόρμα του. Η διαχειρίστρια εταιρεία της δημοφιλούς πλατφόρμας εισάγει σταδιακά σε τυχαία επιλεγμένους αγγλόφωνους χρήστες τη δυνατότητα «ασφαλούς πλοήγησης» (safety mode), με την οποία αποκλείονται αυτομάτως λογαριασμοί που στέλνουν κακοποιητικά τιτιβίσματα ή πολλαπλά σχόλια σε αναρτήσεις χρηστών. Ο αυτόματος αποκλεισμός διαρκεί επτά ημέρες.
Ηδη το 50% των χρηστών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχει πρόσβαση στη νέα δυνατότητα, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει και προληπτικά, έτσι ώστε να αναγνωρίσει εκ των προτέρων την πιθανότητα υβριστικών σχολίων και να προτείνει στον χρήστη που έκανε την ανάρτηση να θέσει σε λειτουργία την «ασφαλή πλοήγηση».
Θα αποκλείονται αυτομάτως επί επτά ημέρες λογαριασμοί που στέλνουν κακοποιητικά τιτιβίσματα ή πολλαπλά σχόλια.
Το «safety mode» μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις, δίνοντας στο σύστημα πρόσβαση τόσο στο περιεχόμενο της αρχικής ανάρτησης όσο και στη σχέση που συνδέει τον χρήστη που την έκανε με τον σχολιαστή της. Λογαριασμοί που συνδέονται μεταξύ τους, δηλαδή ο ένας χρήστης είναι ακόλουθος του άλλου ή αλληλοεπιδρούν συχνά, δεν θα αποκλείονται αυτομάτως.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα ευελπιστεί πως με αυτόν τον τρόπο θα κάνει το Twitter λιγότερο τοξικό και φιλοδοξεί ότι, συγκεντρώνοντας περισσότερα στοιχεία, εντυπώσεις και αξιολογήσεις του «safety mode», θα το βελτιώσει περαιτέρω. Πάντως, μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας για την επέκταση της νέας δυνατότητας σε εκατομμύρια χρήστες, πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν ότι οι λογαριασμοί τους απενεργοποιήθηκαν αιφνιδίως και αδικαιολόγητα. Τα τελευταία χρόνια, το Twitter καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για να κάνει την πλατφόρμα πιο φιλική σε όλους. Σήμερα, άλλωστε, βρίσκεται υπό τον διαρκή έλεγχο των εποπτικών αρχών. Τον Ιανουάριο, γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία οφείλει να δείξει με ποιον τρόπο καταπολεμά τις διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον χρηστών. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία προετοιμάζεται νομοθεσία με την οποία όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να αντιμετωπίζουν άμεσα τη ρητορική μίσους, εάν δεν θέλουν να καταβάλλουν βαριά χρηματικά πρόστιμα.
Τέλος, ενθουσιασμό προκάλεσε η απόφαση του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ, να λάβει άδεια πατρότητας μερικών εβδομάδων μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του. O 37χρονος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Τwitter, Τζακ Ντόρσεϊ.
“Με τη βοήθεια της τεχνολογίας”, λες και το ίδιο “το Twitter” αποτελεί …προϊόν της φύσης και όχι “βοήθεια της τεχνολογίας” το ίδιο σε αόρατα κέντρα ελέγχου.
…“αποκλείονται αυτομάτως λογαριασμοί που στέλνουν κακοποιητικά τιτιβίσματα ή πολλαπλά σχόλια σε αναρτήσεις χρηστών”. Το “κακοποιητικόν” διά να μη λησμονώμεθα, “αξιολογείται” από αλγόριθμους, φτιαγμένους από ανθρώπους με μηδενική κουλτούρα και διαθέτοντες γνώσεις αποκλειστικά επί των αλγορίθμων. Το περί …”πολλαπλών σχολίων” τώρα, “σε αναρτήσεις χρηστών” θα πρέπει να μας εξηγηθεί καλύτερα από τον συντάξαντα [- γκουγκλομεταφράσαντα] την ανακοίνωση.
Όπως παρατηρεί κανείς, η “δυνατότητα ασφαλούς πλοήγησης” προμηθεύει τον χρήστη εκτός των άλλων με μαντικές ικανότητες, βοηθώντας τον να αναγνωρίζει εκ των προτέρων την πιθανότητα υβριστικών σχολίων κλπ., προλαβαίνοντας την επαφή με αυτές, τραυματική για την ευαίσθητη ψυχή του.
Ως τώρα, ο κανόνας αφορούσε στον διαδικτυακό συναγελασμό του χρήστη με “ομοϊδεάτες του”, πράγμα που διακανονιζόταν μέσω των likes & follows. Στο πλαίσιο αυτού του [προκαταρκτικού όπως αποδεικνύεται] σταδίου, ο χρήστης υφίσταται πολιτισμικό σοκ απ’ την εμφάνιση κάποιου με αλλότριες απόψεις, με επακόλουθη την πολύκλαυστη …ρητορική μίσους, για την οποία ευθύνεται η ίδια η φύση του μέσου : το “εξ αποστάσεως” και, για τους περισσότερους, η ανωνυμία.
Στο στάδιο όπου οδηγούμεθα μέσω …ασφαλούς πλοήγησης, αυτό αναμένεται να εκλείψει. Και ο μόνος τρόπος να εκλείψει είναι η εξαφάνιση του ενός από τους δύο ιδεολογικούς πόλους που διέπουν την αντιπαράθεση. Γιατί αν έπρεπε να ακυρωθούν όλοι όσοι ασκούν ρητορική μίσους “στο Twitter” η …κοινότητα θα εξαφανιζόταν αυτομάτως. Το ποιος είναι ο προς εξαφάνισιν ιδεολογικός πόλος, μπορεί κανείς να το μαντέψει απ’ την ως τώρα πολιτική του μέσου.
Μεταξύ μας, αν “το Twitter” επιθυμεί να γίνει “λιγότερο τοξικό”, ένας τρόπος υπάρχει : η αυτοκατάργησή του, ως συνώνυμου της τοξικότητας.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.