ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΟΛΙΤΗ ΣΚΡΟΥΤΖ

Δεν χρειάζεται να είσαι στα παρασκήνια, ή να έχεις εσωτερική πληροφόρηση. Το πράγμα προκύπτει αβίαστα εκ του αποτελέσματος, η εντολή στα media πρέπει να θεωρείται δεδομένη : “αφιερώστε την ελάχιστη δυνατή σημασία στα Χριστούγεννα”.
Παρακάτω, το κείμενο με το οποίο το
Newsbomb [“Για να γνωρίζετε αμέσως ό,τι σκάει”] εκτελεί το δημοσιογραφικό καθήκον του απέναντι στη [δεύτερη] μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Το αναπαράγω σαν τυπικό δείγμα αδυσώπητης χοντροκοπιάς & χυδαιότητας, το οποίο βρίσκεσαι κάποια στιγμή να “αποθαυμάζεις”, σαν υπνωτισμένος. Για κάποιο διαστροφικό λόγο το διάβασα ολόκληρο, και …ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ.
Όση ώρα διάβαζα, σκεφτόμουν τη “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία”, και την …εντεταλμένη υιοθέτηση εκ μέρους του “πολίτη”
της οπτικής γωνίας του πρωταγωνιστή της, σκυμμένου πάνω απ’ τα κιτάπια του. Σκεφτόμουν ακόμα τον αγαπημένο μου Παπαδιαμάντη. Και τη γαλήνη που αισθάνονταν, μια φορά κι έναν καιρό, οι άνθρωποι του Θεού “στο φτωχικό τους” – μέρες όπως αυτές τουλάχιστον.
Παρεμπιπτόντως [όχι και τόσο άσχετο μ’ αυτά] ένα απ’ τα θέματα που κυριαρχούν, στο εν λόγω σάιτ και όχι μόνο, είναι η “ασέλγεια” για την οποία κατηγορείται ο
“Πάτερ Αντώνιος”. Εξέλιξη που έπρεπε φυσικά να περιμένει τις Άγιες Μέρες για να σημειωθεί.

Χριστούγεννα 2022: Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν φέτος οι καταναλωτές για τις αγορές του εορταστικού τραπεζιού – Παρά τη βοήθεια με το καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές είναι αυξημένες αρκετά σε σχέση με την περσινή χρονιά
Μπορεί το καλάθι του νοικοκυριού να έχει προσφέρει μια μικρή ανάσα στους καταναλωτες, ωστόσο οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά κάνοντας τους πολίτες να σκέφτονται διπλή και τριπλή φορά από που και τι να αγοράσουν εν όψει των γιορτών.
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα δώσει ανάσα και στα σούπερ μάρκετ, τα οποία περίμεναν πως και πως τις γιορτές για να αυξηθεί η υποτονική κίνηση. Ωστόσο αν και η κίνηση είναι ικανοποιητική, αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές «τρέχουν» για τις τελευταίες αγορές αυστηρά με λίστα και συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις φέτος οι γιορτινές συνεστιάσεις θα είναι πολύ πιο λιτές από άλλες χρονιές.
Χριστουγεννιάτικα ψώνια
Οι καταναλωτές ψάχνουν τα φθηνότερα προϊόντα και κάνουν έρευνα σε σούπερ μάρκετ, συνοικιακά καταστήματα, λαϊκές αγορές και κρεαταγορές.
Ενδεικτικά, ένα γεύμα για 6-8 άτομα θα περιλαμβάνει:
Πέντε κιλά γαλοπούλα προς 39 ευρώ και 10 λεπτά, πέντε κιλά χοιρινό προς 26,05 ευρώ, 3 κιλά πατάτες που κοστίζουν 2,79 ευρώ, 4 μαρούλια προς 2,56 ευρώ, 2 κιλά τομάτες προς 3 ευρώ και 20 λεπτά, 1 κιλό φέτα προς 11,45, 2 κιλά μήλα και δύο κιλά πορτοκάλια που θα ξεπεράσουν τα 4 ευρώ, λάδι, μπύρες και κρασί για τους καλεσμένους, και φυσικά κουραμπιέδες και μελομακάρονα που ξεπέρασαν τα 15 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με έρευνα της έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 11,6% έως και 12,1%σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με επιτόπιες τιμοληψίες, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 έως 8 άτομα θα κυμανθεί φέτος από 92,55 έως 127,07 ευρώ.
Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας ανάμεσα σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τη μεγαλύτερη μεταβολή – της τάξης του 28,6% – καταγράφουν οι πατάτες με το κόστος των 3 κιλών να εκτιμάται στα 2,79 ευρώ.
Επίσης, η νωπή γαλοπούλα είναι ακριβότερη κατά 14,1% σε σχέση με πέρυσι, με το κόστος των 5 κιλών να ανέρχεται περίπου στα 39,1 ευρώ. Κατά 25,5% πιο ακριβό είναι το χοιρινό με την τιμή των 5 κιλών να διαμορφώνεται στα 26,05 ευρώ.
Πιο ακριβά είναι και τα ποτά, με τις τιμές των αναψυκτικών να είναι κατά 17% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά 12,8% ακριβότερες είναι οι μπύρες.
Τιμές σε εορταστικά προϊόντα
Από το τραπέζι δεν μπορούν να λείπουν τα εδέσματα και τα παραδοσιακά φαγητά. Η αύξηση που έχει σημειωθεί ωστόσο δυσκολεύει στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων με τους καταναλωτές να ζητάνε συγκεκριμένη και «καλά ζυγισμένη» ποσότητα.
Ενδεικτικά παρουσιάζονται οι τιμές για τα προϊόντα που είθισται να αγοράζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων:
Μελομακάρονα: 6,30 ευρώ το κιλό έως 12,00 ευρώ το κιλό
Κουραμπιέδες: 8,00 ευρώ το κιλό έως 15,00 ευρώ το κιλό
Γαλοπούλα κατεψυγμένη: 5,00 ευρώ το κιλό
Κρασί: 4,00 ευρώ το κιλό έως 10,00 ευρώ το κιλό
Πηλίδης: Οι καταναλωτές ψωνίζουν αυστηρά με τη λίστα
Ο Γιάννης Πηλίδης, ο πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, ιδιαίτερα τώρα που καλούνται να ετοιμάσουν το εορταστικό τραπέζι, με τις αυξημένες τιμές να προκαλούν πονοκέφαλο.
«Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ πριν τις γιορτές ήταν υποτονική, αλλά την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σημαντική αύξηση στην κίνηση που έδειξε ότι τα Χριστούγεννα θα πάνε καλά», είπε αρχικά ο κος Πηλίδης και συνέχισε λέγοντας πως «οι καταναλωτές ψωνίζουν αυστηρά με τη λίστα» καθώς τα κόστη είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα να μετράνε ακόμα και το ένα ευρώ.
Ο πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος τόνισε ότι το «κόστος του εορταστικού τραπεζιού είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με πέρυσι».
Πάντως, σημειώνεται ότι στην αγορά υπάρχει εύρος τιμών για προϊόντα διαφορετικής ποιότητας και σε διαφορετικού τύπου αγορές από τοπικά καταστήματα έως πολυκαταστήματα και οι καταναλωτές θα πρέπει πριν προχωρήσουν στις επιλογές τους να κάνουν έρευνα αγοράς.
Ανδρέας Νιώτης: «Ικανοποιητική η κίνηση για φέτος»
Ο Πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το πως βλέπουν οι επαγγελματίες της μεγαλύτερης αγοράς της Αθήνας την κίνηση εν όψει των εορταστικών ημερών.
Ο κος Νιώτης ανέφερε πως «είναι ικανοποιητική η κίνηση για φέτος» και πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Οι καταναλωτές από τότε που μπήκαν τα δώρα καθώς και οι συνταξιούχοι με την πληρωμή των συντάξεων ξεχύθηκαν στην αγορά και άρχισαν να ψωνίζουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης είχε μιλήσει στην κάμερα του MEGA και είχε αναφέρει ότι «Οι παραγγελίες είναι πιο φειδωλές από πέρυσι. Λιγότερα κιλά από πέρυσι για να κάνουν όλοι Χριστούγεννα με όλα τα προϊόντα αλλά σε μικρότερες ποσότητες».

5
(Visited 81 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar December 24, 2022 at 2:21 pm

    Εγώ πάντως μια χαρά ουρές βλέπω χτες και σήμερα στα μαγαζιά.. Καλά Χριστούγεννα!🎄🥂

    Reply
    1. Oannes December 24, 2022 at 4:46 pm

      Καλά Χριστούγεννα!🌟🌟🌟

      Reply

Leave a Reply