Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΛΥΤΡΑ – ΤΣΙΟΔΡΑ

Υπάρχει ένα άρθρο στο περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health», υπογεγραμμένο απο τον Σ. Τσιόδρα και τον επιδημιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρο Λύτρα. Παραθέτω κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα:

«Η δημόσια διαμάχη για την ανοσία της αγέλης δηλητηρίασε τον επιστημονικό όρο, ο οποίος αναφέρεται απλώς σε μια κατάσταση όπου ο αριθμός ατόμων με ανοσία σε έναν πληθυσμό είναι τόσο υψηλός που ένα παθογόνο δεν μπορεί να βρει αρκετά ευαίσθητα για να μολύνει και σταδιακά εξαφανίζεται. Στην πραγματικότητα, η ανοσία αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της CoViD-19.
Η πανδημία θα τελειώσει οριστικά
μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.
Ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί ανοσία σε ποσοστά πληθυσμού κάτω από εκείνα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανοσία αγέλης, θα ακολουθήσει αναλογική μείωση της μεταδοτικότητας του παθογόνου…
Σημαντική παράμετρος είναι το ότι η διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας, έπειτα από φυσική λοίμωξη από κορωνοϊό δεν είναι, επί του παρόντος, γνωστή.
Στην περίπτωση που οι άνθρωποι μολυνθούν ξανά από κορωνοϊό μέσα σε λίγα χρόνια, ο ιός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ενδημικό, όπως συμβαίνει με άλλους εποχικούς ιούς του αναπνευστικού, όπως η γρίπη. Σε αυτή την περίπτωση, η ανοσία αγέλης μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος ενδέχεται να απαιτεί επανάληψη σε ετήσια βάση, προκειμένου να διατηρηθούν τα επίπεδα ανοσίας».

Ως προς το θέμα του lockdown, οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν:
«Όταν δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Το lockdown βέβαια έχει επιπτώσεις και στην υγεία των ανθρώπων, οι οποίες πρέπει να αξιολογούνται σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει…Η διατήρηση ενός «σκληρού» lockdown θα μπορούσε να έχει βάση όταν αναμένεται ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε επαρκείς ποσότητες εμβόλιο, στο τέλος των περιορισμών. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι σαφές, καθώς υπάρχουν προβληματισμοί σε σχέση με τα αντισώματα, ενώ ενδέχεται το εμβόλιο να έρθει αργά, για να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία της επιδημίας».

Κατ’ αρχήν έχει νόημα η προσπάθεια αποδαιμονοποίησης της θεωρίας της ανοσίας αγέλης, που λοιδωρήθηκε όσo τίποτα άλλο από τους “φωνογραφίσκους” των mainstream media. Οι ίδιοι εξ αρχής, για λόγους φαινομενικά ανεξήγητους, πρόκριναν “δραστικά μέτρα”, συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού lockdown, και …εξακολουθούν να τα προκρίνουν.
Ας ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτό που προκύπτει απ’ τα λεγόμενα των δύο επιστημόνων:
Το lockdown σώζει όταν πρόκειται για μαζικές απώλειες ζωών ένεκα γρήγορης διασποράς σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Δεν έχει όμως βάση ως μέτρο, αν δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το εμβόλιο.
Αυτή υποθέτεις, είναι η δική μας περίπτωση: για μαζικές απώλειες ζωών ούτε θυμάμαι, ούτε ακούω κανέναν να μιλάει. Οπότε, γιατί επελέγη κατ’ αρχήν το lockdown *; και γιατί η πίεση από media και “ειδικούς” να επιβληθεί και πάλι;
Το εμβόλιο, σύμφωνα με τους Λύτρα – Τσιόδρα, είναι η μόνη λύση, μόνο αν ο ιός εξελιχθεί σε ενδημικό, όπως πχ. η γρίπη. Σε περίπτωση μη ενδημικότητας, εναλλακτική ή συνδυαστική λύση μαζί με το εμβόλιο, είναι η μέσω λοιμώξεων ανοσία αγέλης.
Αυτό το τελευταίο θα μετέτρεπε την “αποδαιμονοποίηση” της θεωρίας της ανοσίας αγέλης σε έμμεση παραδοχή του ότι, ήπια lockdowns, μάσκες και social distancing
επιτρέπουν τη διάδοση του ιού, απλώς με την “επιθυμητή” ταχύτητα …αν δεν υπήρχε η λεπτομέρεα περί …εξακρίβωσης της μη ενδημικότητας, η οποία σύμφωνα με τους Λύτρα-Τσιοδρα απαιτεί παρέλευση “κάποιων” χρόνων.
Υπάρχει άραγε χρονικός ορίζοντας γι αυτήν; προφανώς όχι.
Μέσω Λαμίας, επανερχόμαστε στην βεβαιότητα των Gates και media, περί
εμβολίου ως μόνης λύσης. Εκ του ότι δεν υπάρχει ωστόσο χρονικός ορίζοντας ούτε για αυτό, το μόνο που παραμένει ως σίγουρο είναι …το άτοπο του lockdown.
Αυτού ακριβώς που ετοιμαζόμαστε να επαναβιώσουμε.

* διάφορα του τύπου “δεν ξέραμε”, “σιγά σιγά μαθαίνουμε” είναι εκ του πονηρού: το lockdown ήταν μια από τις πρακτικές που η επιστημονική κοινότητα με σύνεση απέρριπτε …μέχρι προσφάτως.

4
(Visited 81 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply