Η ΑΝΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΩΝ

Για όσους γνωρίζουν το θέμα (όπως, σίγουρα, οι επισκέπτες του blog) το παρακάτω κείμενο είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Η φωτογραφία ανοίγματος της δίκην άρθρου καταχώρησης, με τις κυρίες χαμογελαστές μπροστά στα laptop τους, δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταναλωτική χροιά του εγχειρήματος : Η Γυναικεία Ενδυνάμωση είναι η νέα κρέμα περιποίησης προσώπου / λοσιόν μαλλιών / βερνίκι νυχιών / you name it, για τη Γυναίκα που σπάει τα στερεότυπα.
Τα “ελληνικά” του κειμένου, και οι επιλογές λέξεων – φράσεων – κλειδιών είναι όλο το χαρτί (η έμφαση σε κάποιες, δική μου). Για τους δικαιωματιστές των
ESG politics, advocates ενός newspeak που οφείλει πιο πολλά στη Διαφήμιση παρά στον Όργουελ, η “απελευθέρωση” περνάει υποχρεωτικά μέσα από την έκλειψη του λόγου.
H αξιέπαινη πρωτοβουλία φέρει την σφραγίδα της
Mastercard. Η οποία εδώ ασκεί, κυριολεκτικά, πολιτική ως φορέας εξουσίας, μετερχόμενη πλειάδα επικοινωνιακών τακτικών, από το glamour της σκηνικής παρουσίασης (η ιστορία εκτιλύσσεται στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών) έως την Πειθώ της Επιστήμης (ψυχοθεραπεύτρια και κλινική σεξολόγος συμμετέχουν στην εκδήλωση).
Το κείμενο είναι αλιευμένο από το
in.gr. Απολαύστε υπεύθυνα.

Η εργασιακή ανισότητα υπό τη μορφή των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα μας παραμένει παρούσα, παρά τις εκτενείς και συντονισμένες προσπάθειες θεσμών και οργανώσεων να αρθούν τέτοιου είδους περιορισμοί. Πολλές φορές μάλιστα, η άνιση πρόσβαση των θηλυκοτήτων στον επαγγελματικό στίβο, οι δυσκολίες στην ανέλιξη και η έλλειψη επαρκούς καθοδήγησης μπορεί να οδηγήσει τα άτομα σε αδιέξοδο.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στις γυναίκες, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψιν τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων, στον οποίο η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις. Όπως διαφαίνεται λοιπόν, η ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών στον επαγγελματικό χώρο είναι επιτακτική και διαρκής ενώ αφορά όλες τις θηλυκότητες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Την πρόκληση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει η πρωτοβουλία Live A Legacy, από τη Mastercard και το Women on Top η οποία επιστρέφει για 6η χρονιά. Κεντρικό σημείο συνάντησης του φετινού Live a Legacy θα είναι για μία ακόμη χρονιά το Ωδείο Αθηνών. Με κεντρική θεματική το “Threads of success”, το Σάββατο 18 Μαΐου, καταξιωμένοι ομιλητές και ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράζονται τις δικές τους
ιστορίες επιτυχίας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μέσα από βιωματικές ομιλίες, συνεντεύξεις και θεματικά panel σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι επιστήμες και η επιχειρηματικότητα.
Θέτοντας στο επίκεντρο τη γυναικεία ενδυνάμωση, το νήμα της κάθε ιστορίας θα ξεδιπλωθεί στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών, ενώνοντας ομιλητές και κοινό σε μία ολοήμερη εκδήλωση που στόχο έχει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια για να ξεκινήσουν δυναμικά το
επαγγελματικό τους ταξίδι.

H Jesicca Claar, Senior Vice President στον τομέα του Marketing της Mastercard, η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Microsoft για την Ελλάδα την Κύπρο και τη Μάλτα, η Αργυρώ Κουτσουράδη Γεωπόνος – Παραγωγός Αρωματικών Φυτών στην εταιρεία Myrovolos Organic, η Δρ. Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου Ιδρύτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Βιώσιμης Μόδας Ο.Π.Α., Fashion Revolution Greece & SOFFA, η Χρυσούλα Ηλιοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια, Κλινική Σεξολόγος και η Χρυσέλλα Λαγαρία, Co-Founder & CEO στην εταιρεία Black Light Athens είναι κάποιες από τις ομιλήτριες της φετινής εκδήλωσης του Live a Legacy.
Ταυτόχρονα, τα Live A Legacy Mentoring Days της Mastercard και του Women on Top θα πραγματοποιηθούν για 2η χρονιά, στην Αθήνα την Κυριακή 19 Μαΐου στον πολυχώρο Άτρακτος και στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου στο ξενοδοχείο Monasty. Μέσα από διαλέξεις, fireside chats, speed mentoring sessions και διαδραστικά workshops, οι
συμμετέχουσες θα αποκτήσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναγνωρίσουν τις δυνατότητές τους και να εντοπίσουν το επαγγελματικό τους όραμα.
Επιπλέον, το Live A Legacy Internship Program, επιστρέφει διαθέτοντας πάνω από 36 θέσεις έμμισθης πρακτικής για νεαρά κορίτσια στη Mastercard αλλά και το ευρύ δίκτυο συνεργατών της σε όλη τη χώρα, βοηθώντας τις με αυτό τον τρόπο να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.
Συνολικά, το Live A Legacy αποτελεί μια πρωτοβουλία που ενδυναμώνει ουσιαστικά τις γυναίκες, παρέχοντας τους τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να χαράξουν την δική τους
ιστορία επιτυχίας.
Από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2018 μέχρι και σήμερα, περισσότερες από 1.800 γυναίκες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Live A Legacy, πάνω από 230 διεκδίκησαν υποτροφίες mentoring και επαγγελματικής επιμόρφωσης και 36 ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα μέσα από το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής. Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν το πραγματικό αντίκτυπο των ενεργειών της Mastercard στο πλαίσιο της ευρύτερης
στρατηγικής της για συμπερίληψη, ίσες ευκαιρίες στη ζωή και την εργασία.
Επισκεφτείτε την πλατφόρμα του Live A Legacy, εγγραφείτε δωρεάν στις επερχόμενες εκδηλώσεις και το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής άσκησης και γίνετε μέρος της
κοινότητας που συνεχίζει να εμπνέει και να υποστηρίζει την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών.

4
(Visited 49 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. stcigar April 25, 2024 at 8:53 am

    Άνιση πρόσβαση και κουραφέξαλα. Ειδικά μετά το 2010 η ανεργία χτύπησε τους άντρες πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, η δε μισθολογική ανισότητα είναι καθαρό παραμύθι. Όσο περισσότερα δικαιώματα κατοχυρώνουν, τόσο μεγαλύτερα προνόμια απαιτούν.

    Reply
    1. Oannes April 25, 2024 at 9:16 am

      Εδώ είναι κανονικότατος, εφαρμοσμένος …Οργουελισμός με Αστυνομία Σκέψης et al, και “γυναίκες” σε ρόλο οργάνων της τάξεως. Οι οποίες, με τις πλάτες του “νόμου”, δίνουν προσωπικό τόνο στη δουλειά.

      Reply
      1. stcigar April 25, 2024 at 9:35 am

        Στην εποχή μας υπάρχουν δύο παράλληλοι κόσμοι: ένας φωνακλάδικος εικονικός κόσμος που ισχυρίζεται πως είναι ο μόνος πραγματικός, κι ένας σιωπηλός πραγματικός κόσμος τον οποίο δεν προσέχει κανένας και αμφιβάλλει πλέον για την ύπαρξή του και ο ίδιος.

        Reply
        1. Oannes April 25, 2024 at 10:47 am

          Ακριβέστατα.
          Ξανά μπροστά σε ένα είδος “τέλους των ημερών”, μεσοπόλεμος wise.
          The best lack all conviction, while the worst
          Are full of passionate intensity – Yeats.

          Reply

Leave a Reply