Είναι ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του ρεπορτάζ γύρω απ’ τον γιατρό – μαϊμού που εξαπατούσε ασθενείς με “μυστηριώδεις θεραπείες”, “βιταμίνες και μαντζούνια”, προκαλώντας σε τρεις περιπτώσεις το θάνατο – υποθέτω κανείς από όσους καλύπτουν το θέμα, δεν μπήκε στον κόπο να μάθει αν οι ασθενείς όδευαν ούτως ή άλλως προς τον θάνατο ή αυτός προκλήθηκε απ’ τις “μυστηριώδεις θεραπείες”.
Η τυπική διαδικασία για περιπτώσεις όπως αυτή, είναι η εξής: η όποια πρακτική εκτός επίσημης γραμμής της ιατρικής κοινότητας μπορεί να διωχτεί ως παράνομη ή και εγκληματική ενέργεια. Σε πιο ελαφρές περιπτώσεις επιφέρει απλώς δυσφήμιση και απομόνωση του “ενόχου” από την κοινότητα. Αυτό δεν αφορά μόνο “πιστοποιημένους” [χωρίς ιατρικό δίπλωμα] τσαρλατάνους όπως ο …δρ. Θάνατος, αλλά και διπλωματούχους, καθόλα σεβαστούς γιατρούς, που αφήνουν την πεπατημένη.
Μπορεί να μην έχω άποψη περί το τι ακριβώς ίσχυε για τον “δρ. Θάνατο”, κάτι όμως έχω αντιληφθεί, θέλοντας και μη, περί το τι ισχύει για την επίσημη ιατρική και εν γένει επιστημονική κοινότητα, αφότου κάποια απ’ τα επιφανή της μέλη ακροβολίστηκαν σε κανάλια και ειδησεογραφικά σάιτ:
Διαβάζω ας πούμε στο in.gr:
H χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει κατά 40% την εξάπλωση του κορωνοαϊού ανακοινώνουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για την πρώτη σχετική ανάλυση που στηρίζεται σε πρωτογενή στοιχεία.
Πρόκειται για ενδιαφέρουσα διατύπωση. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό είναι υπεύθυνη γι’ αυτήν η επιστημονική πηγή της πληροφορίας, και σε ποιο ο δημοσιογραφικός εγκέφαλος – επεξεργαστής της.
Ο τρόπος πάντως με τον οποίο επιχειρεί να κερδίσει την προσοχή / εμπιστοσύνη του αναγνώστη, είναι ο ίδιος με τον οποίο η παράθεση “θαυματουργών” συστατικών μιας οδοντόκρεμας καθιστά δελεαστική την υπόσχεσή της για μια υγιή στοματική κοιλότητα. Ο αναγνώστης – καταναλωτής δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει “οδοντόκρεμα με ενεργό άνθρακα”, “οδοντόκρεμα με μεταλλικά στοιχεία”, “οδοντόκρεμα με φυσικό φθόριο” κοκ. Το πράγμα λειτουργεί, ακριβώς λόγω της ενδεούς άγνοιας του.
Αντίστοιχα, μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τι είναι τα “πρωτογενή στοιχεία” στα οποία στηρίζεται η ανάλυση. Όμως δεν έχει σημασία, γιατί εδώ το sales point είναι άλλο: πρόκειται για την … πρώτη ανάλυση που στηρίζεται σ’ αυτά.
Κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να απορεί ο αναγνώστης, είναι το γιατί οι προηγούμενες τοποθετήσεις των επιστημόνων, μήνες τώρα δεν είχαν [;] βασιστεί κι αυτές σε “πρωτογενή στοιχεία”.
Κάτι άλλο για το οποίο δεν φαίνεται, επίσης, να απορεί, είναι η ευκολία με την οποία εναλλάσσονται οι ανακοινώσεις, ανερυθρίαστα αναιρετικές η μία της άλλης, με το ίδιο πάντα από καθέδρας ύφος, τον ίδιο αέρα εξουσίας…
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.