ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΦΩΣ – 2

Η εκστρατεία μετατροπής του πολίτη σε ανδρείκελο των μίντια φαίνεται να αποδίδει. Ακούς παντού ανθρώπους τις τελευταίες μέρες να μιλούν για ένα “ήπιο” καύσωνα. Όλα τα άλλα είναι επιδεκτικά συζήτησης, εκτός από το ότι …πρόκειται περί τέτοιου : και στους 19 βαθμούς να είχε πέσει η θερμοκρασία, τα άτομα θα μιλούσαν για τον δροσερότερο καύσωνα όλων των εποχών …καύσωνα πάντως.
Σε κείμενο δημοσιευμένο στον ΗΧΟ προ 20ετίας περίπου [τίτλος : ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΦΩΣ] είχα αναφερθεί στον
“επιτελεστικό” λόγο των μίντια, μέσω του οποίου η πραγματικότητα δεν περιγράφεται αλλά δημιουργείται, κάτι αντίστοιχο δηλ. της δημιουργίας του κόσμου με τον θεϊκό λόγο. Τα παραδείγματα λαμβάνονταν από διατυπώσεις του τύπου “σοκ στο πανελλήνιο από …”, “θρήνος απ’ τον θάνατο του…”. Το argument αφορούσε στο ότι, απλούστατα, “το σοκ” δεν θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα …πριν ο θεατής πληροφορηθεί την [άγνωστη τη στιγμή της εκφώνησης] είδηση. Και στο ότι, η ίδια η χονδροειδής λογική ασυνέπεια του μιντιακού κλισέ αποκαλύπτει ως αποστολή των μέσων την πρόκληση εκείνου που, υποτίθεται, διαπιστώνουν.
Έκτοτε, η κατάσταση έχει προχωρήσει τραγικά από την κατασκευή “αξιοποιήσιμου” κλίματος : μπορούμε πλέον σήμερα να μιλάμε για a priori αποδοχή
του άσπρου ως μαύρο εκ μέρους του “πολίτη”, αρκεί αυτή να είναι η επίσημη τοποθέτηση του δελτίου ειδήσεων. Ακολουθώντας λοιπόν το συγκεκριμένο pattern : 1. Μέρες πολλές τώρα, έχουμε καύσωνα. 2. Το καλοκαίρι αυτό είναι απ’ τα θερμότερα των τελευταίων χρόνων – απόδειξη του κατεπείγοντος χαρακτήρος της κλιματικής κρίσης. 3. Τα εμβόλια παρέχουν αβλαβή προστασία από ένα επικίνδυνο, “φονικό” ιό. 4. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την πλευρά της ιστορίας που έχουμε επιλέξει ως χώρα, καθώς ετοιμαζόμαστε να περάσουμε ένα εφιαλτικό χειμώνα πεινώντας και παγώνοντας, στο όνομα της σωτηρίας της “δημοκρατίας” στην Ουκρανία.



4
(Visited 127 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. Timothy Price July 30, 2022 at 7:50 pm

    Now any temperature that is a bit warm is a heatwave. It’s summer folks. It’s hot during the summer months. Although, it has not been as hot here as it’s been in years past. It’s been kinda of nice temperature wise. It’ been super dry though.

    Reply
    1. Oannes July 30, 2022 at 11:08 pm

      These guys are there to misrepresent normality as abnormality and vice versa. The same people who talk about “unprecedented” high temperatures [ergo, climate crisis is escalating] try to convince you that it’s normal to always wear a mask.

      Reply
  2. stcigar July 30, 2022 at 10:27 pm

    Μέχρι μια ηλικία εντωμεταξύ νόμιζα ότι όλοι τρόπον τινά είναι καλύτεροι από μένα – ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό και η μάνα μου – πράγμα που ομολογουμένως μου χαλούσε τη διάθεση. Σταδιακά η εντύπωση αυτή άρχισε μέσω της προστιθέμενης εμπειρίας να θολώνει, μέχρι που φτάσαμε στο σωτήριο έτος 2020, οπότε και αντιστράφηκαν τα πάντα συμπεριλαμβανομένης και της εν λόγω αντίληψης. Το περίεργο είναι ότι τώρα αισθάνομαι ακόμη χειρότερα.

    Reply
    1. Oannes July 31, 2022 at 7:52 am

      Δεν θυμάμαι ποιος το έχει πει, ο Κύριος Ημών ή ο Κρισναμούρτι [aka Κρισγιαούρτι – κατά Κουτρουμπούση] πιο ηλίθιο ψέμα πάντως από το “η αλήθεια ελευθερώνει” δεν έχει ακουστεί.

      Reply
      1. stcigar July 31, 2022 at 9:15 am

        Βασικά ο “δικός μας” (και με διαφορετική διατύπωση ο Κρισναμούρτι που μου φέρνει συνειρμικά στο μυαλό το Νίκο Πιλάβιο) αλλά στην πραγματικότητα όλοι σχεδόν οι φιλόσοφοι και θρησκευτικοί στοχαστές Ανατολής τε και Δύσης με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις του Σοπενχάουερ και του Κονδύλη, αν και σίγουρα κάποιος θα μου διαφεύγει. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι το ψέμα. Και προφανώς θα πρέπει να υπάρχει σοβαρότατος λόγος.

        Reply
        1. Oannes July 31, 2022 at 9:54 am

          Οι δυο τελευταίες προτάσεις του σχολίου σου συνιστούν μια αδιαμφισβήτητη, κατά την άποψή μου, αλήθεια.

          Reply

Leave a Reply