ΧΑΡΑΡΙ : ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Εν όψει πανωλεθρίας στις αυριανές εκλογές, οι “δημοκρατικοί” και τα δημοσιογραφικά φερέφωνά τους επιστρατεύουν τα βαρύ διανοητικό τους πυροβολικό. Μέχρι εδώ καλά. Το τραγικό της υποθέσεως αφορά στο ποιο είναι αυτό : Μιλάμε για τον, όχι απλώς “ιστορικό” αλλά και [drum roll…] “ΦΙΛΟΣΟΦΟ” Noah Yuval Harari. Το ότι ο εν λόγω αποτελεί το κωμικό ναδίρ της νοητικής ανεπάρκειας στο χώρο των δημοσιολόγων του συστήματος, συνιστά “τίτλο” όχι ευκαταφρόνητο – μας έχει δοθεί ξανά ευκαιρία να το σχολιάσουμε.
Η αξιολόγησή του υπεκφεύγει των δυνατοτήτων ενός μέσου όπως το
Protagon.gr, το οποίο αρκείται σε ένα ακατέργαστο ρεπορτάζ απ’ την εμφάνιση του NYH στο σόου του Bill Maher.
Ο κωμικός – παρουσιαστής – παραδοσιακός Democrat, προσπαθεί να εξιλεωθεί για τις αποκλίσεις του απ’ την κομματική ορθοδοξία, χρησιμοποιώντας προς τούτο …το κύρος του Harari.
Το κείμενο είναι ανάξιο σχολιασμού, αλλά όχι και ανάγνωσης. Δίπλα στις διαστημικές μπαρούφες του “ιστορικού – φιλόσοφου” και των οπαδών αυτού, προκύπτει η αξιοποιήσιμη εικόνα του ποιοι ακριβώς είναι
συντεταγμένοι πίσω από το WEF και τον κύριο Schwab. Του οποίου ο κύριος Harari είναι βασικός σύμβουλος.
Μια λεπτομέρεια μόνο : η “αντιδημοκρατική ρητορική” του Trump περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος ήταν 1. τελείως
δικαιολογημένη για όσους παρακολούθησαν “από κοντά” τις εκλογές του ’20 και 2. τελείως συνηθισμένη μετεκλογική συμπεριφορά για προεδρικό υποψήφιο – η Χϊλαρι δεν έπαψε στιγμή να επαναλαμβάνει το ποίημα περί αρπαγής του αξιώματος απ’ τον DT με τη βοήθεια των …Ρώσων.
Οι τερατολογίες που λέγονται για τον πρώην πρόεδρο, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τον “κίνδυνο για την Δημοκρατία” που αντιπροσωπεύει τυχόν νίκη τους, αποτελούν τον μόνο αληθινό,
όντως σοβαρό κίνδυνο γι’ αυτήν.

«Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (το 2024) θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες της» δήλωσε o ισραηλινός ιστορικός και φιλόσοφος. Οι Financial Times εξηγούν γιατί το «σήμα κινδύνου» του διάσημου διανοητή δεν ακούγεται υπερβολικό, όταν το 70% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι του έκλεψαν τις προηγούμενες εκλογές Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2022, 21:00 facebook twitter email «Μια νίκη του Τραμπ το 2024 θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους δημοκρατικούς θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών» συμπέραναν οι Financial Times (FT) λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που ενδέχεται να αναδιαμορφώσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου –τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία– και οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το σενάριο επιστροφής του Τραμπ ως διεκδικητή του Λευκού Οίκου το 2024.
Η αφορμή για την εμβάθυνση στις προεκτάσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια εξέλιξη για την αμερικανική δημοκρατία ήταν μια αποστροφή του ισραηλινού ιστορικού και φιλοσόφου Γιουβάλ Νώε Χαράρι στο πάνελ της εκπομπής Real Time with Bill Maher, του HBO. «Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες δημοκρατικές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ» είπε ο Χαράρι και προσέθεσε: «Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα, αλλά θα μπορούσε να είναι έτσι».
Η δημοσιογράφος των FT Γκίλιαν Τετ, που καθόταν δίπλα του στο τηλεοπτικό πάνελ, στο κείμενό της για την εφημερίδα ομολόγησε: «Εκείνη τη στιγμή άφησα το σχόλιο του Χαράρι να περάσει έτσι, αλλά φεύγοντας από το πλατό εκείνο το βράδυ, αισθάνθηκα σοκ. Πριν από λίγα χρόνια θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον να υποστηρίζει στη mainstream τηλεόραση ότι το εκλογικό σύστημα της Αμερικής μπορεί να είναι καταδικασμένο. Και ο Χαράρι δεν χρησιμοποιεί εμπρηστικό λόγο. Είναι ένας ευρυμαθής και στοχαστικός ιστορικός. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τη στιγμή εκείνη δεν ακούστηκε και τόσο σοκαριστικό – λες και η πρόβλεψη του θανάτου της αμερικανικής δημοκρατίας θεωρείται περίπου φυσιολογική». Ο πρωταρχικός λόγος ανησυχίας, κατά τη δημοσιογράφο των FT, είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «συνεχίζει να λέει ψέματα για τις εκλογές του 2020». Δεν παραβλέπεται εύκολα το γεγονός ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί έναν θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατίας, δηλαδή την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Ούτε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ έχουν υιοθετηθεί και από άλλους Ρεπουμπλικανούς, επαναλαμβάνονται σταθερά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις παπαγαλίζουν οι φανατικοί οπαδοί του σε συγκεντρώσεις. Η βίαιη εξέγερση και η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 «ήταν από πολλές απόψεις φυσική συνέπεια της αντιδημοκρατικής ρητορικής του Τραμπ», σημείωσε η εφημερίδα. Πολλοί αναλυτές στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα λάβει οπωσδήποτε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε και να κερδίσει.
«Κύκλοι του Τραμπ μου λένε ότι, αν επιστρέψουν στην εξουσία, όχι μόνο θα προσπαθήσουν να εκδικηθούν τους αξιωματούχους που διενεργούν την έρευνα για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, αλλά σχεδιάζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια ελάχιστα γνωστή νομική ρήτρα, γνωστή ως “Schedule F” (σ.σ.: νομική διάταξη που θα μπορούσε να επιτρέψει την πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης), για να εκδιώξουν τους αντιπάλους τους από το Δημόσιο. Αυτό το δεύτερο σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ορισμένοι γραφειοκράτες εργάστηκαν για να ανακόψουν τις χειρότερες υπερβολές της κυβέρνησης Τραμπ», σημείωσε η Τετ. Τα παραπάνω εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί, εκτός του διάσημου διανοητή Γιουβάλ Νώε Χαράρι, πολλά στελέχη του κόμματος των Δημοκρατικών ανησυχούν πραγματικά για το τι θα απογίνει η αμερικανική δημοκρατία εάν νικήσει ο Τραμπ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν ανησυχία. Η προπαγάνδα λειτουργεί Η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη και μεταξύ των ψηφοφόρων. Η παραπληροφόρηση καλά κρατεί και το κλίμα που ευνόησε την άνοδο του Τραμπ το 2016 είναι ακόμη ορατό στην κοινωνία. Και η καχυποψία κερδίζει έδαφος. Μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Pew Research Center, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δημοσκοπήσεων και στατιστικών ερευνών στις ΗΠA, έδειξε ότι το 72% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν τους Δημοκρατικούς «ανήθικους και ανέντιμους ανθρώπους», ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 47% που είχε καταγραφεί το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το διχαστικό μήνυμα του Τραμπ αποδίδει. Αρα, γιατί να μην καλέσει το έξαλλο κοινό του σε μια εκστρατεία επανόδου στον Λευκό Οίκο; Αλλωστε, 70% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν το ψέμα του, ότι δεν έχασε τις προηγούμενες εκλογές, αλλά του τις έκλεψαν…

4
(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Reply