ΤΡΑΓΚΑΣ – ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ “ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ”…

Η επιχείρηση μετά θάνατον διασυρμού του Γιώργου Τράγκα, με τη φροντίδα των επιφανών [= πλέον εμετικών] του σιναφιού του, δεν εκπλήσσει : στόχος δεν είναι τόσο ο ίδιος όσο, κυρίως και κατ’ αρχήν, η κοινωνική ομάδα με την οποία ταυτίστηκε στο τέλος της καριέρας του : οι «αρνητές», βλ. οι αρνούμενοι να παραδοθούν στην υγειονομική τρομοκρατία. Ένα καινούργιο βέλος προστίθεται στη φαρέτρα των εχθρών τους : οι άνθρωποι είναι, στην καλύτερη περίπτωση, παρασυρμένοι από επιτήδειους. Όσο για κείνους του στενού του κύκλου [μην ξεχνάμε και την «πολιτική» διάσταση του θέματος] …δεν μπορεί, όλο και κάτι θα ήξεραν, όλο και κάτι θα έχουν καρπωθεί…
Το πράγμα δεν μένει εκεί: ο Τράγκας υπήρξε, με τον γκροτέσκο τρόπο του, λάβρος [εκτός των άλλων] με τα μνημόνια, τις «ευρωπαϊκές» δηλ. και «εγχώριες» πολιτικές που οδήγησαν σ’ αυτά. Μέσα από την αποδόμησή του επιχειρείται η a priori ακύρωση
κάθε κριτικής προς τα «διευθυντήρια», λες και το ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω απ’ την κριτική, στερεί τη λογική / ηθική της βάση. Το μήνυμα πίσω από την αντιμετώπιση του δημοσιογράφου είναι σαφές, με αποδέκτες όσους αισθάνονται τέτοιοι : «δεν κινδυνεύει απλώς η φήμη σου, αλλά και η ζωή σου …και η υστεροφημία σου».
Επειδή οι πάντες τελευταία μιλούν «μετά λόγου γνώσεως», σαν …έμπειροι εφοριακοί, καλό είναι να περιοριζόμαστε στα στάνταρ, περιμένοντας την ολοκλήρωση της έρευνας. Τα στάνταρ είναι το παιχνίδι του Τράγκα και των ομοίων του με τις
κρατικές διαφημίσεις, συχνά ανακόλουθες με την εμβέλεια των μέσων. Σ’ αυτό ωστόσο ενέχονται εξ ημισείας «πολιτικοί»
και «δημοσιογράφοι». Γιατί οι διαφημίσεις / επιχορηγήσεις παίζουν το ρόλο καταλύτη σε καταστάσεις ένας-Θεός-ξέρει τι είδους, από την ήπια πολιτική κριτική μέχρι τη σιωπή για σκανδαλώδη προσωπικά ζητήματα.
Μια απλή ερευνητική πρακτική επομένως θα ήταν η
συνδυαστική παράθεση, step by step 1. των εκάστοτε μεριδίων του ΓΤ στην πίτα της κρατικής διαφήμισης 2. της αντίστοιχης εμβέλειας των μέσων του και 3. της στάσης την ίδια περίοδο προς στους κυβερνώντες.

4
(Visited 115 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. EMMANOUEL June 9, 2022 at 2:30 pm

    Μηπως ειναι και καμπανακι και στους αλλους μεγαλοδημοσιογραφους (Χατζηνικολαου , Παπαδακηδες κλπ ) να μην διανοηθουν να βγουν ποτε εκτος γραμμης .. Οχι οτι ειναι ποτε πιθανο κατι τετοιο αλλα λεμε .. Διοτι αν ο Τραγκαμαν εκανε τοσα λεφτα μονο απ την δημοδιογραφια με τα παρελκομενα της (εκβιασμους , κρατικες διαφημισεις κλπ ) φαντασου τι μαυρα εχουν βγαλει αυτοι ολοι που εχουν και μεγαλλιτερο κοινο .. Κι ουτε μια στο εκατομμυριο να μην γνωριζουν μεταξυ τους τι βρωμοδουλειες εχει κανει ο καθενας ..

    Reply
    1. Oannes June 9, 2022 at 4:58 pm

      Όσο πειθήνιοι και να είναι “δημοσιογράφοι” όπως αυτοί που αναφέρεις, ένα μηνυματάκι τύπου Τράγκουλα δεν πάει ποτέ χαμένο…

      Reply
  2. stcigar June 9, 2022 at 4:58 pm

    Στον τομέα της εσωτερικής προπαγάνδας πάντως η συγκεκριμένη κυβέρνηση εξεπλήρωσε και με το παραπάνω τις υποσχέσεις της περί αριστείας κλπ. Προφανώς μιλάμε για δάκτυλο διακεκριμένων ξένων συνεργατών, γιατί το βλέπω λίγο δύσκολο να τα έχει καταφέρει τόσο καλά μόνο χάρη στον αχτύπητο κατά τάλλα συνδυασμό κακοήθειας και βλακείας που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της.

    Reply
    1. Oannes June 9, 2022 at 5:16 pm

      Σίγουρα. Αίσθησή μου [βσανιστική κιόλας] είναι ότι ένας “συγκεκριμένος” ρόλος προετοιμάζεται έξωθεν για τη “χώρα”, και ότι μπροστά του αυτό που παλαιότερα νόμιζα, χώρα των καζίνο, των σεφ και των σερβιτόρων, αποτελεί παραδείσια ουτοπία. Δεν έχω καταφέρει να διακρίνω ακόμα καθαρά τι ρόλος είναι αυτός, αλλά πού θα μου τα πάει.

      Reply
      1. stcigar June 9, 2022 at 6:28 pm

        Ακριβώς το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ τελευταία και δυστυχώς οι πιο δυσοίωνες και παρανοϊκές εικασίες είναι αυτές που φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με τα δυσοίωνα και παρανοϊκά ούτως ή άλλως γεγονότα. Για την ώρα βάλε αν μπορείς ακόμα ένα εποχιακό κομματάκι από μένα μήπως και πάνε λίγο κάτω τα φαρμάκια..
        https://www.youtube.com/watch?v=WC19_-riICA

        Reply
        1. Oannes June 9, 2022 at 10:12 pm

          With pleasure!

          Reply

Leave a Reply