ΠΑΚΙΣΤΑΝ – ΤΑΝΖΑΝΙΑ : ΑΞΟΝΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ…

Ρεπορτάζ του Reuters δημοσιευμένο στη Ναυτεμπορική:
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να άρει ορισμένες από τις εναπομείνασες απαγορεύσεις που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ακόμη και αν η χώρα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων αφότου ξεκίνησε να βγαίνει από το lockdown.
Στην απόφασή του, που είναι δεσμευτική, το Δικαστήριο τόνισε ότι ο ιός «προφανώς δεν είναι μια πανδημία στο Πακιστάν», ενώ διερωτήθηκε γιατί η μάχη εναντίον του «εξαφάνισε τόσο πολύ χρήμα». Το δικαστήριο διέταξε να ανοίξουν πάλι εμπορικά κέντρα, αν οι αρχές υγείας δεν φέρουν αντίρρηση και να αρθούν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις να ανοίγουν τα σαββατοκύριακα.
Το Πακιστάν έχει αναφέρει 42.125 κρούσματα της Covid-19 και 903 θανάτους. Ενώ αυτά τα σύνολα είναι μέχρι στιγμής χαμηλά σε σύγκριση με πολλές δυτικές χώρες, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί απότομα αυτόν τον μήνα.
Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, δήλωσαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι χαμηλότερη από τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις. Αντιμέτωποι με την προοπτική του lockdown που προκαλεί οικονομική κατάρρευση, οι αρχές επέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα στις λαϊκές αγορές να ξανανοίξουν σε μια σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο.
Οι γιατροί επέκριναν τα ανοίγματα αυτά, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και να κατακλύσει το σύστημα υγείας. «Σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, του αριθμού των σοβαρών περιπτώσεων», δήλωσε στο Reuters ο γραμματέας της Ένωσης Νεαρών Ιατρών του Πακιστάν, Σαλμάν Καζμί. «Ανησυχούμε για την πίεση που θα ασκηθεί στα νοσοκομεία». Οι αγορές που ξανάνοιξαν κατακλύστηκαν από την πρώτη στιγμή με πελάτες την περασμένη εβδομάδα, με λίγα σημάδια κοινωνικής αποσταστιοποίησης ή μάσκες προσώπου.
Το Δικαστήριο ανέφερε ότι όσο οι αγορές είναι ανοιχτές, δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων. Δεν βρήκε καμία «αιτιολογημένη ή λογική» βάση στην εντολή οι επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές το Σαββατοκύριακο. «Δεν βρίσκουμε κανένα λόγο για τον οποίο ξοδεύονται τόσα χρήματα σε αυτόν τον κορωνοϊό (Covid-19), το Πακιστάν δεν είναι η χώρα που πλήττεται σοβαρά από αυτό», ανέφερε η δικαστική απόφαση.
Με την μουσουλμανική εορτή Εΐντ αλ-φιτρ να έρχεται την Κυριακή ή την Δευτέρα, ανάλογα με τη θέαση της σελήνης, οι μεταφορές και τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να γεμίσουν με πλήθη κόσμου.


Μετά την Τανζανία [βλ. post ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ], άλλη μια χώρα, της Ασίας αυτή τη φορά, δίνει μαθήματα ορθολογικότητας στους λαούς της Δύσης… Ενδιαφέρον σημείο του ρεπορτάζ είναι βεβαίως το περί “Ένωσης Νεαρών Γιατρών του Πακιστάν”. Αυτό, ως προς το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ίδια η ύπαρξη της ένωσης, και με τι θα μπορούσε να σχετίζεται. Το θέμα έχει προεκτάσεις, σχεδιάζω ένα κείμενο γι’ αυτό.
Μια άλλη σημείωση αφορά στις δυσοίωνες προβλέψεις: θα ‘λεγε κανείς, όσο “αντιανθρωπιστικό” και αν ακούγεται, ότι η απόφαση του Πακιστάν μετατρέπει τη χώρα σε πολύτιμο για μας πειραματόζωο.
Αλλά επειδή πέρα απ’ το ότι το εύχομαι, …στοιχηματίζω ότι η απόφαση είναι σωστή, το “ρηξικέλευθο πείραμα” του Πακιστάν, και τα “αντίστοιχά του” [σε Αμερική, Βραζιλία κλπ.] θα είναι η απάντηση στις κραυγές των media και μερίδας ειδικών που διεκδικούν το μονοπώλιο του τίτλου του Επιστήμονα. Για τον εαυτό τους, και για τους έχοντες πανομοιότυπες απόψεις.
Λες και μπορεί να νοηθεί περίπτωση ηγέτη, που αποφασίζει για θέματα δημόσιας υγείας, προτού συμβουλευτεί ένα κύκλο ειδικών. Ή λες και απαγορεύεται δια νόμου να διαφωνούν οι ειδικοί του με τους “Νεαρούς Γιατρούς του Πακιστάν”, ας πούμε.

4
(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Reply