Ο ΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

Η απόφαση του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, προκαλεί ήδη ποικίλες αντιδράσεις, από οργανώσεις “γυναικών” κυρίως.
Έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα και θα επανέλθουμε. Προς το παρόν, παραθέτουμε την τοποθέτηση [ανάρτηση στο FB] του
Ευάγγελου Βενιζέλου, διορισμένου προσφάτως στην “Επιτροπή Σοφών” του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Με κάποια σχόλια. Και με την επισήμανση ότι ο κύριος Βενιζέλος, όπως εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει απ’ τα λεγόμενά του [“Θα ειπωθούν πολλά …διάσταση”] δεν αναφέρεται στο θέμα τόσο ως νομικός, όσο ως
Β’ διαλογής πολιτικάντης.

Η αδιανόητη απόφαση για τις αμβλώσεις μπορεί να σώσει την αμερικανική δημοκρατία και να λειτουργήσει καταλυτικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Στις 4.5.2022 με αφορμή τη διαρροή του σχεδίου της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, είχα γράψει το παρακάτω σχόλιο.

Δυστυχώς το σχέδιο ήταν ακριβές και σήμερα δημοσιεύθηκε πλέον επισήμως ως απόφαση.
Πρόκειται για ιστορική ανατροπή. Για δραματική οπισθοχώρηση που θα διχάσει ακόμη βαθύτερα την ήδη διχοτομημένη αμερικανική κοινωνία
* και θα επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στην αμερικανική δημοκρατία. **
Ενδέχεται, με μεγάλο κόστος για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων, η απόφαση να λειτουργήσει εντέλει θετικά για τον πολιτικό προσανατολισμό των ΗΠΑ. Ενδέχεται να συμβεί μια ενδιαφέρουσα ετερογονία των σκοπών.
***
Επίσης είναι, κατά τη γνώμη μου, προφανής η διασταύρωση της απόφασης και των κοινωνικών και πολιτικών της επιπτώσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας.
Η σύγκρουση αφορά κατά βάθος τις αντοχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την ύπαρξη της Δύσης ως στρατηγικής οντότητας.
****
Η κρίση επειδή δοκιμάζει τις αντοχές των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών θα κριθεί στο εσωτερικό τους. Κυρίως στο εσωτερικό της αμερικανικής δημοκρατίας.
Εδώ μπορεί να εμφανιστεί η δεύτερη και μεγαλύτερη ετερογονία των σκοπών της ακραία συντηρητικής πλειοψηφίας των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Για τις νομικές πτυχές της απόφασης παραπέμπω στο αρχικό μου σχόλιο που αναρτήθηκε στις 4.5.2022. Θα ειπωθούν πολλά διεθνώς στους κύκλους των ομοτέχνων μου. Άλλωστε η νομική διάσταση υπερκαλύπτεται από την αξιακή, την πολιτική και εντέλει την γεωπολιτική διάσταση.
Η Ιστορία κυοφορεί και αυτή και θα δώσει τη δική της απάντηση στους έξι δικαστές (με τις αποχρώσεις της γνώμης του Προέδρου Ρόμπερτς ) του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η Ιστορία προσωποποιημένη ως γυναίκα θα τους τιμωρήσει.
*****

* Θα είχε ενδιαφέρον ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο μια δικαστική απόφαση, υπέρ της μιας πλευράς των “αντιδίκων” διχάζει ακόμα περισσότερο μια “ήδη διχοτομημένη” κοινωνία.

** Μια δημοκρατία που ο κύριος Βενιζέλος φαίνεται να παρατηρεί από τον Άλφα του Κενταύρου. Τόσο σχετικός φαίνεται με το κοινωνικοπολιτικό της γίγνεσθαι.

*** Ο σοφός μετέρχεται αριστοτελική ορολογία, εννοώντας, δηλ. ελπίζοντας, ότι το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης θα είναι αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Με άλλα λόγια, ο ΒΒ ονειρεύεται αποκατάσταση του status του “Προέδρου Μπάιντεν”, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στο 39%, all time low στην ιστορία των δημοσκοπήσεων, με επιφανείς του κόμματός του να στέλνουν μήνυμα : “μην κατεβείς ξανά το ’24”.

**** Με το συλλογισμό αυτό, αν έχω δικαίωμα να ερμηνεύσω τη σκέψη ενός σοφού, ο ΒΒ εννοεί τον διαγραφόμενο κίνδυνο η Δύση να αντιστρέψει τη διαδικασία πληθυσμιακής της συρρίκνωσης. Και τη μέσω αυτής, και της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών μετατροπή της σε Αίγυπτο της εποχής του Μέσου Βασιλείου.

***** Η ιστορία προσωποποιημένη ως γυναίκα τιμωρεί αυτή τη στιγμή τον κύκλο των διεφθαρμένων “ομοϊδεατών” του κυρίου Βενιζέλου. Περιστασιακά βεβαίως [;], αλλά και αυτό είναι κάτι.

4
(Visited 102 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. stcigar June 25, 2022 at 11:42 am

  Στην πραγματικότητα πρόκειται για ενωτική απόφαση. Έτσι και άφηναν τους τρελούς της πολιτικής ορθότητας να τραβήξουν τα πράγματα περαιτέρω υπό τις παρούσες συνθήκες, αργά ή γρήγορα πολιτείες όπως το Τέξας θα έπαιρναν το δρόμο του χωρισμού.

  Reply
  1. Oannes June 25, 2022 at 1:03 pm

   Αυτή ακριβώς είναι η μεγαλύτερη πλάκα. Είναι δεδομένο ότι μια στις χίλιες και πολλές λέω κατινοφεμινίστριες έχει διαβάσει το κείμενο. Καλά για τις “Ελληνίδες” ούτε συζήτηση : καμία.

   Reply
 2. stcigar June 25, 2022 at 12:27 pm

  Όπως έλεγα και τις προάλλες όμως, η πολιτική ορθότητα για τους Αμερικανούς είναι πρωτίστως εξαγωγικό προϊόν. Όταν σταματήσει να τους βολεύει, θα είναι οι πρώτοι που θα την εγκαταλείψουν. Εξάλλου το αίμα νερό δεν γίνεται. Το να πρωτοστατούν Αμερικάνοι και Γερμανοί στον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση ξεστράβωμα.

  Reply
 3. stcigar June 25, 2022 at 9:00 pm

  Το πρόβλημα της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι από ένα σημείο και μετά όλες οι μορφές της πολιτικής ορθότητας ισοδυναμούν με μαζική αυτοκτονία. Η τύχη του δυτικού πολιτισμού παίζεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική for better or worse. Κατά τάλλα το δρόμο στην Ευρώπη, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δείχνει εδώ και δεκαετίες η.. Ελλάδα 🇬🇷

  Reply

Leave a Reply