Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ SENIOR

Αντιγράφω απ΄το Larissa.net

Μία ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε ο Δημήτριος Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων και Διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αν. Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σχετικά με την μόλυνση και την διασπορά της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, τους επόμενους μήνες στην χώρα μας.
Τονίζει ο καθηγητής στην αναρτησή του:
«Γιατί 6 στους 10 Έλληνες από 60 ετών και άνω είναι στο έλεος της Δέλτα (Ινδικής) παραλλαγής του κορωνοιού;
 Α. 30 στους 100 Έλληνες άνω των 60 είναι ανεμβολίαστοι και επομένως παραμένουν εκτεθειμένοι στις ορέξεις της Δέλτα παραλλαγής.
Β. 15 στους 100 εμβολιασμένους ΔΕΝ ανέπτυξαν ΠΟΤΕ ανοσία (αντισώματα ή κυτταρική ανοσία) γιατί η ικανότητα ανάπτυξης ανοσίας επηρεάζεται δυσμενώς με την ηλικία.Το ίδιο συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης του πνευμονιόκοκου κλπ [επομένως 45 στους 100 δεν έχουν ανοσία, αλλά και από τους υπόλοιπους 70 στους 100, ακόμα και αν εμβολιαστούν, οι 10 περίπου δεν θα έχουν ανοσία, επομένως θα παραμείνουν ούτως ή άλλως, ακόμα και αν όλοι εμβολιαστούν : 25 χωρίς ανοσία. Γ. 20-30 στους 100 ηλικιωμένους >60 ετών που εμβολιάστηκαν και ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ανοσία την χάνουν μετά από 6-9 μήνες. Και επειδή οι ηλικιωμένοι/υπερήλικες είναι εκείνοι που εμβολιάστηκαν πρώτοι (μαζί με τους υγιεινομικούς) είναι και εκείνοι που θα την χάσουν πρώτοι. μετά από 6-9 μήνες επομένως αυτοί θα είναι 45 με 55 στους 100]
Δ. Το εμβόλιο της Pfizer (με τα δεδομένα των Αμερικάνων) για πλήρως εμβολιασμένους προστατεύει από την μόλυνση σε ποσοστό 80% ενώ εκείνο της Astrazeneca περίπου 60% (στον γενικό πληθυσμό).
Αν βάλετε τα νούμερα κάτω και κάνετε τις σχετικές προσθαφαιρέσεις, θα διαπιστώσετε σχετικά εύκολα ότι περίπου 6 στους 10 >60 ετών όπως και 3 στους 10 υγειονομικοί θα είναι ευάλωτοι στην μόλυνση με τη Δέλτα παραλλαγή στο δεύτερο μισό του φθινοπώρου.
Τα πρόσφατα και πιο παλιά δεδομένα από την Ινδία, την Αγγλία το Ισραήλ κ.α. αυτό δείχνουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Το μόνο λιγότερο απαισιόδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι και τα δύο εμβόλια προστατεύουν από νοσηλεία εκείνους που έχουν ανοσία σε ποσοστό >90% (στην Αγγλία 166 άτομα με Δέλτα χρειάστηκαν νοσηλεία στους 14.000 μολυσμένους αλλά πλήρως εμβολιασμένους).
Τα υπόλοιπα που ακούτε είναι για εσωτερική κατανάλωση» τονίζει στην ανάρτηση του ο καθηγητής.

Επικοινωνήσαμε μαζί του και τον ρωτήσαμε τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε την διασπορά της νόσου, την μόλυνση και τις νοσηλείες του ευάλωτου αυτού πληθυσμού.
«Πρώτον, οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν. Οι 6Οάρηδες και άνω που δεν εμβολιάστηκαν πρέπει να το κάνουν επειγόντως μέσα στον Ιούλιο ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουν αποκτήσει ανοσία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και με δεδομένο ότι η ανοσία προστατεύει από την ασθένεια ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων για 6-9 μήνες τουλάχιστον, οι άνθρωποι αυτοί θα προστατευτούν αν εμβολιαστούν πλήρως και θα περάσουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα χωρίς προβλήματα. Αυτό θα βοηθήσει εξαιρετικά και την αποφόρτιση του ΕΣΥ. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα ίσως να είναι και καλύτερα που κάποιοι υπερήλικες και συνταξιούχοι δεν έκαναν μέχρι σήμερα το εμβόλιο, μια και αν το κάνουν μέσα στον Ιούλιο η ανοσία θα κρατήσει πολύ περισσότερο από εκείνη σε αυτούς που εμβολιάστηκαν την Άνοιξη» μας τονίζει ο καθηγητής κ. Μπόγδανος, και συνεχίζει.
«Δεύτερον, ενισχυτική δόση εμβολίου για όσους έκαναν νωρίς το εμβόλιο. Αναμένω γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή οι αρμόδιες αρχές, όπως ο ΠΟΥ, το Αμερικάνικο CDC και το ECDC να δράσουν έγκαιρα και να συστήσουν πλήρεις οδηγίες για την τρίτη ενισχυτική δόση.   Όσο αργοπορούν τόσο χάνετε πολύτιμος χρόνος. Βλέπουμε πλήρως εμβολιασμένους να μολύνονται με την παραλλαγή Δέλτα και μερικούς από αυτούς, (ανάλογα με το εμβόλιο) ευτυχώς μόλις 4-8% να νοσούν και να χρειάζονται νοσηλεία. Το  Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα κλινική δοκιμή σε ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους για να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ενισχυτική δόση θα αυξήσει και σε τι βαθμό τα αντισώματα τους και πόσο θα παρατείνει την ανοσιακή προστασία έναντι στις μεταλλάξεις του ιού πολύ περισσότερο. Δεν διστάζω να πω ότι εγώ προσωπικά θα έκανα χωρίς δισταγμό μέσα στο καλοκαίρι μια τρίτη δόση για να σιγουρευτώ ότι θα είμαι πλήρως προστατευμένος το φθινόπωρο και τον χειμώνα κατά της Δέλτα.  Τέλος, θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τους ανοσοκατεσταλμένους και ανοσοανεπαρκείς όπως οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και οι μεταμοσχευμένοι που το ανοσοποιητικό τους δεν τους επιτρέπει να αποκτήσουν την πολυπόθητη ανοσία. Μια πρόσφατη μελέτη σε μεταμοσχευμένους έδειξε ότι μετά από 2 δόσεις εμβολίου μόνο το 40% απέκτησε αντισώματα κατά του κορωνοιού ενώ το ποσοστό αυτό έφτασε στο 69% μετά από τρεις δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Έλληνες με αυτά τα προβλήματα παραμένουν απροστάτευτοι και είναι κρίμα. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το ερχόμενο Φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η βελτιστοποίηση του ποσοστού εμβολιασμού σε σχεδόν καθολικά ποσοστά στις μεγάλες και πολύ μεγάλες ηλικίες είναι μονόδρομος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Δέλτα και του COVID-19. Χρειάζεται περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στρατηγική και οργανωμένο πρόγραμμα της πολιτείας και των φορέων της και ενίσχυση των Μονάδων Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ σύντομα η Κλινική μας, η τελευταία κλινική του νοσοκομείου μας που παραμένει κλινική με περιστατικά COVID-19 να αποδοθεί στους ασθενείς της και να υπηρετήσει τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν με αυτά τα νοσήματα στην Κεντρική Ελλάδα » καταλήγει ο καθηγητής κ. Δημήτριος Μπόγδανος, Διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.


Η
κουτοπονηριά του κυρίου με το «έξυπνο» μουτράκι και το «αδιόρατα» υπεροπτικό / απαξιωτικό ύφος, δεν ανοίγει νέους ορίζοντες.
Αν αγνοούσε το θέμα της ηλικίας εντελώς, κρύβοντας ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως ανθρώπους 65 + και …μιλώντας για ποσοστά «επί συνόλου πληθυσμού», θα τον παίρνανε με τις πέτρες.
Αυτό που κάνει είναι
ελάχιστα πιο έντιμο : μιλά για «60 και άνω», με άλλοθι την παρουσία …κάποιων 60ρηδων, και αποσιωπώντας ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται …στους έχοντες ηλικία γύρω στο προσδόκιμο ζωής – τα 80 χρόνια.
Ελλείψει επιχειρημάτων, «ειδικοί» και μη, καταφεύγουν σε γλοιωδίες του τύπου «αυτό που λες είναι πολύ σκληρό» ή «κάποιος μπορεί να θέλει να φτάσει τα 100». Ωστόσο, αυτή που είναι σκληρή είναι
η ζωή. Όλοι [;] θα θέλαμε να φτάσουμε τα 100. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι …να προσπαθήσουμε, όντας ιδιαίτερα προσεκτικοί και προσευχόμενοι στη Θεά Τύχη …η ζωή να δειχτεί λιγότερο σκληρή μαζί μας απ’ ότι στους υπόλοιπους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη λογική των υποστηρικτών του εμβολιασμού [«οι αρνητές είναι …παρτάκηδες»] δεν είναι
εγωϊστική η αξίωση να φτάσεις στα 100, όταν ο μέσος συμπολίτης σου πεθαίνει στα 80;
«Προσωπική επιλογή;» Δεν θα το έλεγα, σύμφωνα με την παραπάνω λογική πάντα… : από που κι ως που πρέπει το κράτος να ταϊζει
άχρηστα στόματα, κόβοντας τα λεφτά από ανθρώπους στην παραγωγική ηλικία;

Ενδιαφέρον δεν είναι άλλωστε το κυβερνητικό «αφήγημα» περί προστασίας «του παππού και της γιαγιάς», από ένα ιό που απειλεί να τους πάρει
τη στιγμή ακριβώς που πρόκειται να φύγουν… όταν, δεκαετίες τώρα, γίνεται λόγος για το Νο 1 πρόβλημα της οικονομίας, το …ασφαλιστικό, και για ανάγκη επέκτασης της ηλικίας σύνταξης τουλάχιστον στα 70;
Κάτι έχει να πει επ’ αυτού ένας
Μητσοτάκης λίαν σοβαρότερος από εκείνον που μας “κυβερνά” [βλ. βίντεο]…

Φωτό ανοίγματος : ένας απο τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους του κόσμου, ο Mbah Gotho από την Ινδονησία, 147 χρόνων [κατά τον ίδιο] και μέγας θεριακλής, πέθανε το 2017…

3
(Visited 89 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply