Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορείται ότι, με αίτημα της Ιταλίας, είχε κατεβάσει από την ιστοσελίδα του έρευνα σύμφωνα με την οποία η διαχείριση στα πρώτα στάδια της υγειονομικής κρίσης στην χώρα υπήρξε καταστροφικά κακή. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο επιστήμονας του ΠΟΥ Φρανσέσκο Τσαμπόν, συμμετείχαν σ’ αυτήν ειδικοί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το πόρισμα μιλάει για ανεπαρκή προετοιμασία, χαοτικές και αυτοσχεδιαστικές αντιδράσεις, παρέλευση τεράστιου διαστήματος μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο κοκ. Η έκθεση …εξαφανίσθηκε από την σελίδα του ΠΟΥ την επομένη της δημοσίευσής της [13/5]. Σύμφωνα τώρα με άλλη, ανεξάρτητη έρευνα που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές, γύρω στους 10.000 θανάτους οφείλονται σε ανεπάρκεια της διαχείρισης. Οι εισαγγελείς καλούν σε κατάθεση τον κύριο Τσαμπόν, ο ΠΟΥ όμως του το απαγορεύει.
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Οργανισμού, υπάρχει στενή συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση για την …αποσαφήνιση των γεγονότων. Η κυβέρνηση από την άλλη δηλώνει άγνοια, προσθέτοντας ότι δεν είχε λάβει ποτέ γνώση για το περίφημο έγγραφο.
Η υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα, υπό το πρίσμα του ότι Ιταλία έχει χρησιμεύσει ως αρνητικό πρότυπο, φόβητρο και άλλοθι για λήψη μέτρων εξόντωσης της οικονομικής ζωής διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Της δικής μας, πρώτης και καλύτερης. Το σύνθημα που κυριάρχησε στο πρώτο lockdown ήταν “προς Θεού να μη γίνουμε Ιταλία”. Πρόσφατα μόλις, η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που ακούει στο όνομα καθηγητής Γώγος, θεωρούσε χάσιμο χρόνου τις συζητήσεις γύρω απ’ τη διάρκεια του νέου lockdown. Εκείνο που τον απασχολούσε ήταν η διαφαινόμενη απειλή “μη γίνουμε Μπέργκαμο”.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.