ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΟ HOCUS POCUS ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Επειδή μου έχει μείνει η επιστημονική αυταρέσκεια με τη οποία ένας συγκεκριμένος κύριος [χαρακτηριστικός του είδους του] συμβούλευε τις προάλλες, να κάτσουμε στ΄αυγά μας και να ακολουθούμε χωρίς συζήτηση τις οδηγίες των ειδικών, γιατί αυτές “αφορούν μαθηματικά μοντέλα, αλγόριθμους κλπ., πράγματα τα οποία εμείς δεν καταλαβαίνουμε”, θέλω να δώσω μια ιδέα της επιτυχίας με την οποία πραγματοποιούν προβλέψεις αυτή τη στιγμή τα μαθηματικά μοντέλα στις ΗΠΑ, την πιο προοδευμένη χώρα του κόσμου:
Ο αριθμός των νεκρών απο κορωνοϊό στους οποίους αναφέρονταν μέχρι πρότινος οι προβλέψεις του Institute for Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Washington
* ανέρχονταν στους 245.000. Αυτό, μέχρι την υποχώρηση του ιού λόγω της καλοκαιρινής ζέστης [ως προς την Αμερική, αυτό υπολογίζεται να συμβεί τον Αύγουστο]. Το νούμερο περιφερόταν κάνοντας την εφιαλτική εμφάνισή του, με κάθε ευκαιρία στο πλαίσιο του “δημόσιου διαλόγου”.
Προ διημέρου, ωστόσο, ω του θαύματος, το ίδιο Ινστιτούτο, ανατρέποντας τον εαυτό του, ανακοινώνει άλλα νούμερα: τώρα οι ερευνητές του κατεβάζουν τον αριθμό των θανάτων στους 60.000 για την ίδια περίοδο [βλ. κάτω]. Το ίδιο ποσοστό μείωσης ισχύει αναλογικά και για επιμέρους πολιτείες, πχ. ο αριθμός των θανάτων στην πολιτεία της Virginia “προσγειώθηκε” απο τους 3.073 στους 891.
Για εκείνους που θα υπέθεταν ότι ο λόγος για τις αποκλίσεις είναι η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, η απάντηση είναι ότι τα μέτρα ήταν εξ αρχής ενσωματωμένα στα στοιχεία που τροφοδοτούν τα μοντέλα των προβλέψεων.

*Πρόκειται για το θεωρούμενο ως εγκυρότερο του είδους του, οι επιστήμονες του οποίου έχουν δημιουργήσει τα θεωρούμενα ως πλέον αξιόπιστα μοντέλα για την πανδημία.

3
(Visited 55 times, 1 visits today)

Leave a Reply