ΕΛΛΗΝΕΣ ‘ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΙ’ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ

Το παραπάνω δείγμα ‘δημοσιογραφίας’, μεταφερμένο αυτούσιο, δεν χρειάζεται σχολιασμό ως προς τις λεπτομέρειες. Τι έχουμε εδώ; το δικαίωμα ενός επικίνδυνα αδαούς, αδιάβαστου και χαμηλού IQ συντάκτη εφημερίδας να χλευάζει κάποιον [τον Λεωνίδα Μπαλάφα *], μόνο και μόνο επειδή αναφέρεται σε πράγματα που, για τον υποψιασμένο / φιλέρευνο πολίτη, αποτελούν κοινούς τόπους.
Ο τρόπος με τον οποίο οι “του είδους του” παρουσιάζουν “θεωρίες συνωμοσίας” ως εξ ορισμού αφερέγγυες [“παραείναι γελοίες για να τις συζητήσουμε”] είναι αντίστοιχος εκείνου με τον οποίο γίνεται πειστική η απάτη στην οποία συμμετέχουν, έστω ως χρήσιμοι ηλίθιοι: “είναι δυνατόν οι πάντες, media, κυβερνήσεις, επιστήμονες, να είναι συνεννοημένοι;”
Το κόλπο πατάει στο δόγμα του Goebbels: “όσο πιο μεγάλο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό”.
Σε ελεύθερη, updated απόδοση: “too big to fail”.

*Άνθρωπο που δεν γνωρίζω προσωπικά, ούτε είμαι ακροατής των τραγουδιών του.

4
(Visited 149 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

4 Comments

  1. stcigar August 25, 2020 at 11:27 am

    Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι, ενώ σε παλιότερους κομμουνιστικούς ή φασιστικούς ολοκληρωτισμούς τέτοιες συμπεριφορές ήταν ως επί το πλείστον προϊόντα μακροχρόνιου εξαναγκασμού, εδώ αποτελούν αυθόρμητες εκδηλώσεις ακόρεστη νομιμοφροσύνης. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους τόσο πρόθυμους να υποταχθούν εν μια νυκτί σε κάτι που τους οδηγεί απροκάλυπτα στο γκρεμό.

    Reply
    1. Oannes August 25, 2020 at 11:49 am

      Synchronicity again: αυτό που λες έχει να κάνει με κάτι που σκεφτόμουν ενώ έκανα βόλτα το ανιμαλάκι [παρεμπιπτόντως, ο δρόμος έχει γεμίσει πλέον με ηλίθους οι οποίοι, περπατούν ή οδηγούν μόνοι …με μάσκα]
      Για την ακρίβεια σκεφτόμουν τον τίτλο ενός παλαιότερου κειμένου μου, εποχής ΗΧΟΥ: οι trendies είναι οι Κνίτες της νέας εποχής. Νομιζω το φαινόμενο που εύστοχα επισημαινεις εξηγείται σε ένα βαθμό, απ’ την “εκπαίδευση” που λαμβάνει το κοινό σε ένα αναβαθμισμένο κομφορμισμό. Η αναβάθμιση δεν μπορεί να οφείλεται παρά στα social media που πολλαπλασιάζουν την τοξικότητα της τηλεόρασης.

      Reply
      1. stcigar August 25, 2020 at 12:51 pm

        Όσον αφορά το μέρος του κομφορμισμού, έχεις προφανώς απόλυτο δίκιο. Σχετικά με την ψυχολογική πλευρά του θέματος πάντως έχω την αίσθηση ότι μερικές δεκαετίες καταναλωτικού ευδαιμονισμού και τεχνολογικού μηδενισμού έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον τομέα του μεταφυσικού υποβάθρου. Άνθρωποι που δεν πιστεύουν ούτε σε ανώτερη δύναμη ούτε σε ανώτερο σκοπό ούτε στο συνάνθρωπο ούτε στον εαυτό τους και το μόνο που τους απέμεινε είναι να γαντζώνονται στη ζωούλα τους at all costs, και τις μάσκες θαντέξουν και τη φτώχεια θα υπομείνουν και τα παιδιά τους θα πουλήσουν και τους φίλους τους τους θα καρφώσουν και όλα.

        Reply
        1. Oannes August 25, 2020 at 5:36 pm

          Ναι, τα social media έχουν να κάνουν με την αναβάθμηση ταχύτητας [και τυφλότητας] ανταπόκρισης. Το “ιδεολογικό υπόβαθρο” είναι όπως το περιγράφεις.

          Reply

Leave a Reply