ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το άρθρο που ακολουθεί βρίσκεται, όχι σε κάποια σφηκοφωλιά συνωμοσιολόγων, αλλά στο site του CNN.
Το link:
https://edition.cnn.com/2020/09/30/health/back-to-normal-bias-wellness/index.html
Έχω μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερα, χωρίς καθόλου σχόλια. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται – το κείμενο είναι ο ορισμός του “αυτοσχολιαζόμενου”.
Να θυμίσω απλώς ότι κάποιοι, ανάμεσά τους και εμείς εδώ, επαναλαμβάνουν απ’ την αρχή αυτής της ιστορίας ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό, ότι δεν θα τελειώσει εύκολα, ούτε γρήγορα. Ότι οι “δυο εβδομάδες για την επιπέδωση της καμπύλης” θα γίνονταν μήνες και ίσως χρόνια. Σήμερα, 8 μήνες και κάτι αργότερα, μαθαίνουμε απ’ τους “ειδικούς”το εξής : η εντύπωσή μας ότι το φυσιολογικό για ένα άνθρωπο είναι να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα, αποτελεί μια  …προκατάληψη κανονικότητας.
Αλλά πάμε στο κείμενο:


Πρέπει να βρούμε τη δύναμη, να αποδεχτούμε ένα δυσάρεστο γεγονός: τα πράγματα, πιθανότατα, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Η ίδια η λέξη [το “φυσιολογικό”] είναι χιλιοχρησιμοποιημένη από πολιτικούς, αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες και απλούς πολίτες, περιγράφοντας μια ιδανική κατάσταση. Εκφράζει ένα είδος νοσταλγίας για άλλες εποχές, εποχές που είχαμε έλεγχο στη ζωή μας, χωρίς τις αλλαγές που τώρα επιβάλλονται.
Αλλά οι εποχές αυτές έχουν περάσει και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Και, όπως λένε οι ψυχολόγοι …πρόκειται για κακό μόνο αν δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε μ’ αυτό.
Αντιλαμβανόμαστε σιγά σιγά την πιθανότητα αυτές οι αλλαγές να είναι μόνιμες… η δουλειά [για τους τυχερούς από εμάς…] να γίνεται από το σπίτι. Να επισκεπτόμαστε τα μαγαζιά πιο αραιά και να ξοδεύουμε περισσότερα. Οι μάσκες στο μετρό να είναι μέρος της ζωής μας. Η χειραψία και η αγκαλιά να είναι λιγότερο συχνές. Οι περισσότερες απ’ τις κοινωνικές μας δραστηριότητές να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, και όχι δια ζώσης.
Οι αλλαγές που θα κανονικά χρειάζονταν 5 χρόνια, έχουν συντελεστεί μέσα σε 6 μήνες. Άνθρωποι πέθαναν, άνθρωποι έχασαν τη δοιυλειά τους.
Ωστόσο …το να ξεχάσουμε την προτεραία κατάσταση δεν είναι απαραίτητα κακό, λένε οι ψυχολόγοι… Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι να αναζητάς την κανονικότητα, αντί να προχωρείς, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση…
“Οι πολιτικοί που παριστάνουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κοντά, κοροϊδεύουν ή τους εαυτούς τους ή τον κόσμο”, λέει ο Thomas Davenprort, καθηγητής επικοινωνιακής τεχνολογίας και management στο Babson College στο Wellesley της Μασαχουσέτης.
“Η τάση του ανθρώπου να πιστεύει ότι οι αλλαγές είναι προσωρινές και ότι το μέλλον θα μοιάζει με το παρελθόν, λέγεται μεροληψία κανονικότητας” [normalcy bias].
“Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή πιστεύουν ότι εκείνο που θυμούνται ως …κανονικό θα επιστρέψει σύντομα, καθυστερούν ως εξ αυτού να αλλάξουν την καθημερινή δραστηριότητά τους. Εκείνοι που αρνούνται να φορέσουν μάσκες μπορεί κάλλιστα να είναι ένοχοι για …μεροληψία κανονικότητας”, λέει ο Davenport. “Αυτό γιατί αντιλαμβάνονται την παρείσφρηση της μάσκας στη ζωή τους σαν κάτι περαστικό, που δεν υπάρχει λόγος να συνηθίσουν”.
Το λόγο έχει η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια:
“Ο εγκέφαλός μας προτιμά να επιβιώνει. Ένα μέρος του μπορεί να αντισταθεί στην αλλαγή, θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα παρέλθει. Ένα άλλο, όμως, ισχυρότερο …προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα. Η διαδικασία αυτή, διαδικασία επιβίωσης, λέγεται “ηδονική προσαρμογή” [hedonic adaptation]. Είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να δέχεται ως φυσιολογικό κάτι που θα αδυνατούσε να δεχτεί λίγο πριν. Εϊναι μια τάση εγγενής στον άνθρωπο, προστάτευσε τους προγόνους μας από τους κυνηγούς…. και προστατεύει εμάς από το να βλέπουμε κάθε τι καινούργιο ως επικίνδυνο…
…Θα μπορούσε η προσαρμογή στη μάσκα να αποτελέσει την νέα κανονικότητα…”
Όπως συνέβαινε πάντα, έτσι και τώρα, θα ανακαλύψουμε πόσο ανθεκτικοί είμαστε.
Το μέλλον θα μας φαίνεται κάποια στιγμή φυσιολογικό, όσο διαφορετικό και αν είναι από την pro-Covid εποχή…

4
(Visited 95 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply