Ο Παναμάς δε θα ανανεώσει τη συμμετοχή του στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road.
Ο πρόεδρος της χώρας Χοσέ Ραούλ Μουλίνο προέβη στην ανακοίνωση χθες, λέγοντας ότι η συμφωνία δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να ανανεωθεί με τη λήξη της. Η κυβέρνησή του ωστόσο θα επιδιώξει να την τερματίσει ακόμα νωρίτερα.
“Θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο αν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα ή όχι”, δήλωσε ο Μουλίνο.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, στο πλαίσιο της οποίας ο τελευταίος ασχολήθηκε με το θέμα της κινεζικής επιρροής στη χώρα και ειδικότερα στα της διώρυγας.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει τον Παναμά για παραβίαση της ουδετερότητας ως προς τη διαχείριση του έργου. Αυτή αποτελούσε βασική παράμετρο στη “Συνθήκη για τη μόνιμη ουδετερότητα και τη λειτουργία της Διώρυγας του Παναμά” του 1977. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στο πλαίσιο της παράδοσης της Διώρυγας στον Παναμά, η οποία ολοκληρώθηκε το 1999.
Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Ο πρόεδρος Μουλίνο δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του προέδρου Τραμπ και ότι θα συγκροτήσει μια τεχνική ομάδα για να διευκρινίσει τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη λειτουργία της Διώρυγας.
Ο Παναμάς έχει υπογράψει τη συμφωνία ένταξης στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας από το 2017, υπό τη διοίκηση του προέδρου Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ο οποίος δέχθηκε προηγουμένως το κινεζικό αίτημα να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι η Πρωτοβουλία αποτελεί “παγίδα χρέους” σχεδιασμένη για να επιτρέψει στην Κίνα να ελέγχει ζωτικής σημασίας υποδομές σε αναπτυσσόμενες χώρες. (Από Infowars)
ΥΓ. Να σημειώσουμε εδώ ως προς τον Παναμά ότι, την ίδια την ύπαρξή του ως χώρας τη χρωστάει εν πολλοίς στις ΗΠΑ. Το 1903 oι Αμερικανοί υποστήριξαν την εξέγερση / αυτονόμησή του από την Κολομβία στην οποία ανήκε, με το μυαλό τους φυσικά στη διώρυγα, οι εργασίες για τη διάνοιξη της οποίας (από τον Ferdinand De Lesseps, μηχανικό που είχε ανοίξει προηγουμένως εκείνην του Σουέζ) είχαν εγκαταληφθεί.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο Παναμάς ούτε ο Καναδάς ούτε η Ευρώπη ούτε η Κίνα. Το πρόβλημα είναι ότι στις ΗΠΑ δεν παράγεται τίποτα. Του φταίει ο γάιδαρος και χτυπάει το σαμάρι.
Εννοείται. Αλλά τουλάχιστον, αντίθετα από τους σε κώμα ευρισκόμενους Ευρωπαίους, το έχει αντιληφθεί και κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις – πέρα απ’ τις ταρίφες.
Εν τω μεταξύ, από χτες στις 8:30 or something ήμουν χωρίς κομπιούτερ γιατί, σε μια στιγμή εκνευρισμού, συνέτριψα την οθόνη δι’ ακαριαίου κτυπήματος (ξέρεις εκείνες τις στιγμές που το χέρι “κινείται αυτοβούλως” κι εσύ απλώς το βλέπεις να γίνεται).
Κάτι συμβαίνει με τον καιρό, πιθανώς αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, και είμαι συνέχεια on-off. Μιλάμε για τόσο advanced τεχνολογία, που βρίσκεται στο έλεος των καιρικών συνθηκών ας πούμε.
Αρχίζουμε να προσανατολιζόμαστε προς το εξής δίπολο : ή ασυμβίβαστος, 19th century-style Λουδιτισμός, ή …Starlink.
Take it easy. Έχετε βάλει οπτικές?
Nope. Internet on the go με ρούτερ.