“ΕΥΟΙΩΝΕΣ” ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ρεπορτάζ, μεταφρασμένο ελεύθερα, από CNN BUSINESS :
Η Γερμανία έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση καθώς ο αντίκτυπος από το περσινό σοκ των τιμών στον ενεργειακό τομέα γίνεται έντονα αισθητός στις καταναλωτικές δαπάνες.
Η παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από συρρίκνωση 0,5% στο τέλος του 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν την Πέμπτη. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία έκανε ακόμα πιο δυσοίωνη την προηγούμενη εκτίμησή της για μηδενική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο [Ύφεση = δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης της παραγωγής].
«Η επιμονή των υψηλών αυξήσεων των τιμών αποτελεί σταθερά βάρος για τη γερμανική οικονομία. Αυτό αντανακλάται στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023».
Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών το πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν από «το σοκ στις τιμές της ενέργειας». Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αυξάνονταν ήδη όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους τις έστειλε στα ύψη σε ύψη ρεκόρ. Στη συνέχεια, η Μόσχα στραγγάλισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, ωθώντας τη Γερμανία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Έκτοτε, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει και βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα τέλη του 2021, υποδεικνύοντας τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τσέπες των καταναλωτών. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία επιβραδύνθηκε και πάλι τον Απρίλιο – τον πρώτο μήνα του δεύτερου τριμήνου – αν και παρέμεινε υψηλός [7,2%, ]. «Πιστεύουμε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών ανακάμπτουν τώρα καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται», ανέφερε ο Vistesen σε σημείωμα. «Αμφιβάλλουμε ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα, αλλά δεν βλέπουμε ούτε ισχυρή ανάκαμψη». Σε μια ένδειξη ότι η ύφεση της Γερμανίας μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, τα πιο έγκαιρα στοιχεία της έρευνας έδειξαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα επεκτάθηκε και πάλι τον Μάιο, παρά την απότομη κάμψη της μεταποίησης. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε τις προοπτικές για την οικονομία ως «πολύ καλές», επισημαίνοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του τους τελευταίους μήνες για να επεκτείνει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους. “Υπάρχουν πολλές επενδύσεις στη Γερμανία όσον αφορά τα εργοστάσια μπαταριών και πλοίων, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά και μπορούμε επομένως να είμαστε αισιόδοξοι”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Ωστόσο, η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, προβλέπει ότι η γερμανική παραγωγή θα συρρικνωθεί περαιτέρω το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Σε σημείωμά της αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια, που απαιτούνται για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις και οι εξαγωγές της Γερμανίας ενδέχεται επίσης να υποφέρουν, καθώς η ζήτηση υπονομεύεται από την αδυναμία σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω, συνειδητοποιεί ότι η εξήγηση δεν μπορεί παρά να αφορά σε δυο σενάρια : 1. απόλυτη άγνοια των Γερμανών περί τα οικονομικά. 2. συνειδητή, “ελεγχόμενη” καταστροφή της οικονομίας της χώρας τους και της ευρωζώνης.
Προφανώς [θα υπέθετα] ισχύει
το δεύτερο : οι κυβερνήσεις χωρών όπως της Γερμανίας, της Αγγλίας & της Γαλλίας [άπασες στον αστερισμό του κυρίου Schwab] συνθέτουν το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της Biden administration.
Νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, σημαντικότερος και απ’ τις ΗΠΑ είναι η Κίνα. Μια από τις βασικές εξαγωγές της Κίνας στη Γερμανία είναι τα
ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μια από τις βασικές εξαγωγές της Γερμανίας στην Κίνα είναι τα “παραδοσιακά” αυτοκίνητα. Αναζητείται εξήγηση πέραν ενός αυτοκτονικού σεναρίου, του γιατί ο ρυθμός των δεύτερων επιβραδύνεται δραματικά [24%] με αντίστοιχη επιτάχυνση του ρυθμού των πρώτων.
Οι Γερμανοί έχοντας κλείσει υπό συνθήκες σαν κι αυτές το τελευταίο πυρηνικό τους εργοστάσιο [!] προσβλέπουν σ’ ένα μέλλον βασισμένο στις
ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέρα απ’ το πόσο γελοία ουτοπικό είναι αυτό [έτσι απλά : δεν υπάρχει περίπτωση οι ανάγκες του πλανήτη να καλυφθούν από ΑΠΕ στον αιώνα τον άπαντα] η εφοδιαστική αλυσίδα ως προς αυτές [αεροτουρμπίνες, φωτοβολταϊκά] εξαρτάται, ξανά, αποκλειστικά σχεδόν από την Κίνα.
Η “φερεγγυότητα” των ελίτ που αποφασίζουν για το οικονομικό μας μέλλον προκύπτει αβίαστα και από ένα άλλο πρόσφατο γεγονός, το οποίο πέρασε απαρατήρητο όσο και η συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, τις ίδιες πάνω κάτω μέρες.
Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή
Beyond Growth Conference 2023 με ατζέντα [μεταφράζω ελεύθερα απ΄το site της Συνδιάσκεψης] :
“…τη συγκέντρωση κορυφαίων ‘υπεύθυνων λήψης αποφάσεων’, και ‘εμπειρογνωμώνων της ΕΕ’ προερχόμενων από διάφορους τομείς, προς εξέταση λύσεων για μια κοινωνία που θα βασίζεται στη λογική, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. Η εκδήλωση επικεντρώνεται στο συσχετισμό των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων”.

Σημείωση υψίστης σημασίας : στους διοργανωτές της διάσκεψης για την αποανάπτυξη περιλαμβάνεται ο μεγάλος αδελφός του WEF, το Κλαμπ της Ρώμης, βλ. screen shot., πάνω.
Σημείωση στη σημείωση :
The Limits To Growth ήταν ο τίτλος, ανατριχιαστικά εύγλωττος υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, της πρώτης αναφοράς του Κλαμπ της Ρώμης στην αποανάπτυξη, εν έτει 1972. Με “επιστημονικά στοιχεία”, αναθεωρούμενα επί μονίμου βάσεως έκτοτε.

Πίσω στην Beyond Growth Conference, και μιλώντας πάντα για “εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς”, παρακολουθείστε το σύντομο βίντεο από την ομιλία της …ακτιβίστριας
Anuna De Wever Van Der Heyden.
Επισημαίνω, πέρα απ’ τα απίστευτα που λέγονται εδώ : το βλέμμα και το ύφος της ADWVDH, μαζί με το διανοητικό status που φωτογραφίζουν …αλλά και τη φυσιογνωμία της καταευχαριστημένης μ’ όσα ακούει κυρίας, πίσω της.


7
(Visited 77 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply