XBB : ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ – ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ ΓΙΑ PFIZER !

Λοιπόν, “δεν θα το πιστέψετε”, αλλά…
[ακολουθεί μετάφραση, επί τροχάδην, από
Yahoo news, με τη βοήθεια translator, οι υπογραμμίσεις δικές μου]

Μια νέα υποπαραλλαγή του νέου κορωνοϊού που ονομάζεται XBB ανακοινώθηκε δραματικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στη Σιγκαπούρη. Τα νέα κρούσματα COVID-19 υπερδιπλασιάστηκαν σε μια μέρα, από 4.700 τη Δευτέρα σε 11.700 την Τρίτη. Η ίδια υποπαραλλαγή εμφανίστηκε και στο Χονγκ Κονγκ. Tο XBB είναι από πολλές απόψεις
η χειρότερη μορφή του ιού μέχρι στιγμής. Είναι πιο μεταδοτική από οποιαδήποτε προηγούμενη παραλλαγή ή υποπαραλλαγή. Αποφεύγει επίσης τα αντισώματα από τις μονοκλωνικές θεραπείες, καθιστώντας ενδεχομένως μια ολόκληρη κατηγορία φαρμάκων αναποτελεσματική ως θεραπείες COVID. «Δημιουργεί προβλήματα για τις τρέχουσες θεραπείες και τη στρατηγική πρόληψης που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα», δήλωσε ο Amesh Adalja, ειδικός δημόσιας υγείας στο Κέντρο Johns Hopkins για την Υγειονομική Ασφάλεια, στο The Daily Beast.
Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα
καλά νέα είναι ότι οι νέοι «δισθενείς» ενισχυτές εμβολίων από την Pfizer και τη Moderna φαίνεται να λειτουργούν καλά έναντι του XBB, ενώ τα αρχικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Δεν θα αποτρέψουν όλες τις λοιμώξεις και τις επαναμολύνσεις, αλλά θα μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ή θάνατο.
«Ακόμη και με παραλλαγές που προκαλούν ανοσολογική αποφυγή, η προστασία των εμβολίων από αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία – σοβαρή ασθένεια – παραμένει άθικτη», δήλωσε ο Adalja. Καθώς ο νέος κορωνοϊός εξελίσσεται για να γίνει πιο μεταδοτικός και πιο ανθεκτικός σε ορισμένους τύπους φαρμάκων, το να λαμβάνετε τις ενισχυτικές σας δόσεις είναι
«το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για αυτό που μπορεί να έρθει», δήλωσε ο Peter Hotez, ειδικός στην ανάπτυξη εμβολίων στο Baylor College, στο The Daily Beast.
Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά το XBB τον Αύγουστο. Είναι μία από τις πολλές σημαντικές υποπαραλλαγές που έχουν εξελιχθεί από την Όμικρον, συσσωρεύοντας όλο και περισσότερες μεταλλάξεις – ειδικά στην πρωτεΐνη ακίδα, το μέρος του ιού που τον βοηθά να αρπάξει και να μολύνει τα κύτταρά μας.Το XBB έχει τουλάχιστον επτά νέες μεταλλάξεις κατά μήκος της ακίδας οι οποίες κάνουν πιο δύσκολο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να τον αναγνωρίσει. Αυτή η θανατηφόρα ανατροπή του COVID δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει πριν.
Αρκετές άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον κυκλοφορούν επίσης. Έτσι, ενώ το XBB φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ασία, ένας στενός ξάδερφος του XBB που ονομάζεται BQ.1.1 εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Είναι σαν τα παιδιά της Όμικρον να μαθαίνουν πώς να είναι καλύτεροι από τους γονείς τους και να συγκλίνουν περισσότερο στη διαδικασία. Η ανοσολογική διαφυγή είναι ο κοινός παρονομαστής. Αποφεύγοντας ορισμένες από τις θεραπείες μας και, σε μικρότερο βαθμό, τα αρχικά μας εμβόλια, το XBB και τα ξαδέλφια του μας δείχνουν πού κατευθύνεται ο νέος κορωνοϊός. Η τρέχουσα αύξηση των λοιμώξεων σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη προοιωνίζεται μια πιθανή παγκόσμια έξαρση, τον ερχόμενο χειμώνα ή άνοιξη. Είναι δυνατόν να μετριαστούν τα χειρότερα αποτελέσματα. Τα φυσικά αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις εξακολουθούν να είναι τα καλύτερα και πιο ανθεκτικά αντισώματα. Δεν διαρκούν για πάντα. Αλλά ενώ διαρκούν – μερικούς μήνες ή ενδεχομένως έναν ολόκληρο χρόνο – η πιθανότητα να κολλήσετε μια κακή περίπτωση COVID είναι αρκετά χαμηλή. Έτσι, εάν είχατε μια προηγούμενη μορφή Όμικρον – ας πούμε, κατά τη διάρκεια του κύματος λοιμώξεων που ξεκίνησε την περασμένη Ημέρα των Ευχαριστιών και κορυφώθηκε γύρω στον Φεβρουάριο – μπορεί να έχετε ακόμα καλά αντισώματα για μερικούς μήνες. Αυτός ο χρόνος είναι περισσότερο από αρκετός για να ενισχυθούν τα εξασθενημένα φυσικά αντισώματα με μια δόση των τελευταίων booster mRNA.
Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι υγείας ασπάζονται την ιδέα μιας ετήσιας αναμνηστικής δόσης COVID. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε μάλιστα την ιδέα σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα. «Καθώς ο ιός συνεχίζει να αλλάζει, θα είμαστε πλέον σε θέση να ενημερώνουμε τα εμβόλιά μας ετησίως για να στοχεύσουμε την κυρίαρχη παραλλαγή», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ακριβώς όπως το ετήσιο εμβόλιο γρίπης, θα πρέπει να το κάνετε κάποια στιγμή μεταξύ της Εργατικής Πρωτομαγιάς και του Halloween».
Αλλά μία αναμνηστική δόση το χρόνο μπορεί να μην είναι αρκετή εάν, όπως φοβούνται ορισμένοι επιδημιολόγοι, τα φυσικά αντισώματα εξασθενούν γρηγορότερα και ο νέος κορωνοϊός μεταλλάσσεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Μια ανησυχία, εάν αποδειχθεί ότι χρειαζόμαστε δύο φορές το χρόνο νέες ενισχυτικές δόσεις, είναι εάν η βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει φρέσκα εμβόλια αρκετά γρήγορα και οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να τα εγκρίνουν γρήγορα.
Υπάρχει όμως ένα ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα : ακόμα κι αν μια νέα αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη κάθε έξι μήνες περίπου, θα την πάρουν
αρκετοί άνθρωποι ώστε να κάνουν τη διαφορά ; Η πρόσληψη ενισχυτικών δόσεων μειώνεται παγκοσμίως, και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μόλις το 10% των ανθρώπων έχουν λάβει τη δισθενή αναμνηστική δόση από τότε που οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές τις ενέκριναν τον Αύγουστο.
Το XBB είναι μια δυσάρεστη υποπαραλλαγή. Αλλά δεν είναι η τελευταία λέξη για τον COVID. Ο νέος κορωνοϊός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να βρίσκει νέους τρόπους για να αποφεύγει τα αντισώματά μας, ανεξάρτητα από το αν πολλοί άνθρωποι δίνουν προσοχή ή όχι. Ο ιός δεν έχει τελειώσει μαζί μας. Που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τελειώσουμε με αυτό.
Εμβολιαστείτε. Και να είστε έτοιμοι να εμβολιαστείτε ξανά το 2023.

Πώς το έλεγε ο
Χελάκης με τ’ όνομα, το 2004; “Δεν περιγράφω άλλο!”
Έλεος δηλαδή…

3
(Visited 50 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. dnk October 17, 2022 at 8:16 am

    Μόνο ο “ακατονόμαστος” Hellάκης συνεχίζει,εμμονικά,την “περιγραφή”.Είναι να μην του καρφωθεί κάτι στο κεφάλι😺…https://m.youtube.com/watch?v=f8Kj44Pp8jM

    Reply

Leave a Reply