2019 / REWIND / REPOST : GRETA THUNBERG, ΒΡΑΒΕΙΟ “ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ” (26/9)

Από την Καθημερινή
https://www.kathimerini.gr/1044198/article/epikairothta/kosmos/soyhdia-h-gkreta-toynmpergk-vraveythke-me-to-enallaktiko-vraveio-nompel
Η σουηδέζα έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια από τους τέσσερις νικητές του “Βραβείου Ορθής Διαβίωσης” (Right Livelihood Award) για το 2019, γνωστού και ως σουηδικό “Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ”, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Η Τούνμπεργκ βραβεύτηκε επειδή “ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης.
Την Δευτέρα, στην ομιλία της κατά την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, η 16χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Η Τούνμπεργκ μοιράζεται το βραβείο με τον αρχηγό των βραζιλιάνων αυτοχθόνων Ντάβι Κοπενάουα της φυλής Γιανομάμι, την κινέζα δικηγόρο και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών Γκουό Σιανμέι και την υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα Αμινάτου Χαϊντάρ.
“Με το Βραβείο Ορθής Διαβίωσης 2019 τιμάμε τέσσερις οραματιστές στην πράξη, οι ηγετικές ικανότητες των οποίων έχουν δώσει δύναμη σε εκατομμύρια ανθρώπους να υπερασπιστούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και να δώσουν μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους στον πλανήτη Γη”, ανέφερε το ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.
Οι τέσσερις βραβευθέντες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο σχεδόν 94.000 ευρώ ο καθένας.

Αντί σχολίου, ένα μικρό κείμενο για τον τρόπο ζωής των γυναικών της φυλής των Γιανομάμι, ο αρχηγός της οποίας Ντάβι Κοπενάουα βραβεύτηκε δίπλα στην Κινέζα δικηγόρο και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών Γκουό Σιανμέι.
Το κείμενο είναι δικό μου, οι πληροφορίες είναι αντλημένες από την Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Yanomami_women
Δίνει πιστεύω, ένα δείγμα του τι ακριβώς τιμή αποτελεί το να κερδίζει κάποιος το “Βραβείο Ορθής Διαβίωσης” (Right Livelihood Award), γνωστό και ως σουηδικό “Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ”…

Τα κριτήρια επιλογής συζύγου για την γυναίκα Γιανομάμο, αφορούν κυρίως σχέσεις συμμαχίας και συνεργασίας. Οι τελετές γάμου είναι ανύπαρκτες. Η πολυγαμία είναι συνηθισμένη, για την ακρίβεια …ένας άνδρας μπορεί να έχει πολλές συζύγους. Ένα κορίτσι μπορεί να γίνει αντικείμενο συμφωνίας για γάμο από τα …5 ή 6 του χρόνια. Δεν μπορεί ωστόσο να παντρευτεί πριν από την πρώτη έμμηνο ρύση. Τότε …παραδίδεται από τους γονείς σε ένα άνδρα, συχνά συγγενή. Οι συγγενικοί γάμοι αποτελούν τη συνηθέστερη μορφή ένωσης για την φυλή των Γιανομάμι…
Οι Γιανομάμι έχουν ιστορία εξαιρετικά βίαιης συμπεριφοράς όχι μόνο προς τις άλλες φυλές, αλλά και μεταξύ τους. Οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα κακοποίησης. Όταν οι Γιανομάμι βρίσκονται σε πόλεμο, οι γυναίκες βιάζονται, δέρνονται και απάγονται, με την αρπαγή να υπολογίζεται ως πρόσθετο όφελος από την επιδρομή, σαν bonus, να πούμε. Οι σύζυγοι χτυπούν τακτικά τις συζύγους τους, ώστε να είναι υπάκουες και πιστές. Αιτία της βίας είναι η ερωτική ζήλια. Οι γυναίκες χτυπιούνται με κλομπ, μπαστούνια, ματσέτες και άλλα αμβλεία ή αιχμηρά αντικείμενα. Αλλά και το …μαρκάρισμα με καυτή σφραγίδα είναι συχνό, και συμβολίζει τη δύναμη / κυριαρχία του άνδρα πάνω στην αγελάδα …συγνώμη, τη γυναίκα του.

0
(Visited 104 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply