OTTAWA : ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ

Δεν ξέρω πόσοι είχαν στηρίξει ιδιαίτερες ελπίδες σ’ αυτό – δεν ήμουν ένας απ’ αυτούς – πάντως, το Freedom Convoy …όνειρο ήταν και πάει. Ο λόγος της αποτυχίας είναι ίδιος μ’ εκείνον της [ρεαλιστικής] απαισιοδοξίας κάποιων : οι δυνατότητες για κατασκευή συναίνεσης που η τεχνολογία δίνει στο σημερινό σύστημα εξουσίας είναι απεριόριστες, μέσω της μετατροπής μιας κρίσιμης μάζας πληθυσμού σε μη-πρόσωπα, ανίκανα για λογική σκέψη και συζήτηση, ευεπίφορα στην «προβολή» της δικής τους αναπηρίας στον κατά φαντασίαν αντίπαλό τους.
Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστορία των κινημάτων [το βιβλίο του Charles Tilly : ‘Κοινωνικά Κινήματα 1768 – 2004’ είναι μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή]. Ο λόγος που θα δει να αρθρώνεται, αιώνες πίσω, από «απλούς ανθρώπους του μόχθου», εκπρόσωπους της τάξης τους, κάνει τους «αντίστοιχους» της εποχής μας να ακούγονται σαν νεάντερταλ. Πέραν αυτού, η αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης που αναβλύζει απ’ τις εξιστορήσεις του βιβλίου, φαντάζει εξωγήινη σε ένα τοπίο διεπόμενο απ’ τα blockbuster των ειδήσεων των οκτώ και τους «κανόνες» του Twitter και του Facebook, η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε εξοστρακισμό του «πολίτη» από τους κόλπους μιας σουρεαλιστικά ανύπαρκτης «κοινότητας».

Αποτέλεσμα; τα καναδικά μίντια αναφέρονται σήμερα σε συναισθηματικούς τόνους στο ξανάνοιγμα των καταστημάτων στο κέντρο της πρωτευούσας και στην επιστροφή στην κανονικότητα, η αστυνομία ευχαριστεί επιχειρήσεις και κατοίκους για την υπομονή τους όλο αυτό το διάστημα, μη ξεκαθαρίζοντας πόσο θα εξακολουθήσει να ισχύει η safety zone [κάτι μου λέει ότι θα εξακολουθήσει …για πολύ]. Προσθέτοντας ότι …η έρευνα που έχει ξεκινήσει για τους 200 περίπου συλληφθέντες θα είναι περίπλοκη και χρονοβόρα [όχι παίζουμε] και βεβαιώνοντας όσους ανησυχούν για το αντίθετο ότι οι «υπεύθυνοι για την κατάληψη των δρόμων μας» θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. [Φωτό ανοίγματος : η αστυνομία απομακρύνει διαδηλωτές χρησιμοποιώντας βόμβες καπνού]
Να σημειωθεί ότι η εκπληκτική απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των φορτηγατζήδων είχε παρθεί μετά από δυο χρόνια που οι εν λόγω εξυπηρετούσαν ανεμβολίαστοι τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας. Και σε μια στιγμή που η «πανδημία» αποσύρεται παγκόσμια, με την Μετάλλαξη Όμικρον να σηματοδοτεί το τέλος της λειτουργώντας σαν εμβόλιο, όπως προ διμήνου είχαμε ήδη γράψει, και όπως παραδέχθηκε προχθές, προς λύπη του, ο «Dr. Gates».
Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το πρόστιμο που τα δικά μας ανθρωποειδή επιμένουν να ισχυρίζονται ότι θα επιβάλλουν στους «ανυπάκουους» 60 και άνω που δεν έχουν κάνει ούτε μια φορά το εμβόλιο.
Το θέμα δεν είχε ποτέ να κάνει, εξ αρχής, με καμία πανδημία. Αλλά με το να δείξουν κάποιοι σε όλους εμάς, μια και για πάντα «ποιος είναι το αφεντι
κό» .

4
(Visited 80 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. stcigar February 21, 2022 at 3:57 pm

  Αν θέλουμε πάντως να είμαστε και λίγο πραγματιστές, η ψυχρή αλήθεια είναι ότι σε μια χώρα όπου το 90% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο, οι τύποι δεν είχαν πολλές ελπίδες επιτυχίας, από τη στιγμή μάλιστα που το τεχνητό συμμάζεμα των μέτρων στηρίζεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός – τη λειτουργία δηλαδή του εμβολίου ως κοινωνικού placebo. Σε δικτυακή συνομιλία με Καναδούς (για θέματα ηλεκτρονικών) διέκρινα, όταν το θέμα τέθηκε τυχαία στο τραπέζι από Αμερικανό, αντιδράσεις που κυμαίνονταν από λοιδορία και αδιαφορία μέχρι εκνευρισμό. Έχω την αίσθηση ότι το θέμα μεγεθύνθηκε σε κάποιο βαθμό από αμερικάνικα συντηρητικά ΜΜΕ που ήλπιζαν ίσως μια επέκταση του φαινομένου και στη δική τους πλευρά.

  Reply
  1. stcigar February 21, 2022 at 4:50 pm

   Η όλη φάση έδειξε (λέμε τώρα) ότι το “μάζεμα της πανδημίας” δεν οφείλεται ούτε στην εγγενή αποδυνάμωση του ιού – το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην πραγματικότητα – ούτε στο φόβο κάποιας λαϊκής κατακραυγής ούτε φυσικά σε μετάνοια και αποδοχή των θέσεων του αντιπάλου που κολακεύεται ίσως από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αρχίζει να ονειρεύεται πράγματα που απλώς δεν υφίστανται. Οι άνθρωποι αποφάσισαν αυτό που αποφάσισαν για εντελώς δικούς τους λόγους (οικονομικούς, γεωπολιτικούς και.. μικροπολιτικούς) και δεν θέλουν κανέναν άσχετο να μπερδεύεται στα πόδια τους.

   Reply
   1. stcigar February 21, 2022 at 10:47 pm

    Στο μικρό βαθμό που είμαι σε θέση κατανοήσω, το σχέδιο μεταλλάσσεται συνεχώς όπως και ο ιός. Μέχρι να καταλάβουν με χρόνια ολόκληρα καθυστέρηση πέντε πράγματα ορισμένοι – κι αυτά στραβά – εκείνο αλλάζει ξαφνικά κατεύθυνση και άντε πάλι από την αρχή..

    Reply
 2. V.S. February 24, 2022 at 2:15 am

  Maria Denaxa@mdenaxa·24/2/2022 Ο Τριντω ταπεινώθηκε. Ανακοίνωσε την απόσυρση των μέτρων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γιατί δεν είχε τη στήριξη της γερουσίας. Ξεπαγώνουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των διαδηλωτών. Πέφτουν βροχή οι μηνύσεις

  Reply

Leave a Reply