LANCET ΚΑΙ …ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!

Το παρακάτω δημοσίευμα του in.gr αποτελεί διπλή ευκαιρία : 1. χαλάρωσης, και 2. αποτίμησης του επιπέδου ανοησίας και χυδαιότητας, χαρακτηριστικών του κλιματικού αφηγήματος.
Θα μπορούσε η επιστράτευσή του τη συγκεκριμένη στιγμή να αποσκοπεί στο να μας κάνει να ξεχάσουμε τις προβλέψεις σύσσωμων των μετεωρολογούντων για αύριο; οι οποίες απειλούσαν με
…καύσωνα 39 βαθμών Κελσίου;
Και θα μπορούσε, στο πρότυπο των πρακτικών της πανδημίας, αυτό που καταγράφεται κατόπιν εορτής να είναι …η πρόβλεψη, πυκνώνοντας τα “αδιάσειστα στοιχεία” για τα δεινά που η ανθρώπινη δραστηριότητα σωρεύει στον πλανήτη;
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι άνθρωποι που αδυνατούν να προβλέψουν τι καιρό θα κάνει σε δυο μέρες, προβλέπουν με κάθε λεπτομέρεια την εξέλιξη του κλίματος σε πλανητική κλίμακα για δεκαετίες ολόκληρες. Και όχι μόνο την προβλέπουν, αλλά έχουν και τη (μόνη) λύση γι’ αυτήν, και εννοούν να μας την
επιβάλλουν.

Καμπανάκι κινδύνου για την κλιματική αλλαγή ηχούν τα συμπεράσματα έκθεσης του έγκυρου ιατρικού περιοδικού The Lancet, σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι που συνδέονται με την ακραία ζέστη αυξήθηκαν κατά 9% σε όλη την Ευρώπη, αλλά κατά 11% σε χώρες της νότιας Ευρώπης σε διάστημα 30 ετών (1999 – 2022).
Σύμφωνα με την έρευνα The Lancet Countdown on health and climate change 2024, ο αριθμός των ημερών όπου καταγράφεται πολύ υψηλή θερμοκρασία στη νότια Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 41%.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μακρινό θεωρητικό σενάριο: Είναι εδώ και σκοτώνει»
«Η έκθεσή μας υπογραμμίζει τις πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και εστιάζει στους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και ήδη συμβαίνουν στην Ευρώπη», αναφέρουν οι επιστήμονες που συνέταξαν το κείμενο και συνεχίζουν τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη αρνητικά την υγεία των ευρωπαϊκών πληθυσμών και ότι ελλείψει κατάλληλης δράσης για το κλίμα, αυτές οι συνέπειες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται στο άμεσο μέλλον».
Σε έναν πλανήτη που συνεχίζει να θερμαίνεται παρατηρήθηκε αύξηση θανάτων κατά μέσο όρο 17 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους μεταξύ 2003-2012 και 2013-2022. Αναλυτικότερα, το καλοκαίρι του 2022 σημειώθηκαν περίπου 60.000 πρόωροι θάνατοι που σχετίζονταν με υπερβολική ζέστη.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη προβλέπεται μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο και ταυτόχρονα αύξηση με όσους συνδέονται με τη ζέστη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2021 η κλιματική αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 12 εκατ. επιπλέον άτομα να επηρεαστούν από μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια στην Ευρώπη και συνολικά να επηρεαστούν 60 εκατ. πολίτες. Για τα 12 εκατ. ανθρώπων η επισιτιστική ανασφάλεια αποδίδεται στο μεγαλύτερο αριθμό ημερών και μηνών με παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία.
Η θνησιμότητα ήταν διπλάσια στις γυναίκες
Μάλιστα, το 2022 οι οικονομικές απώλειες εξαιτίας ακραίων φαινομένων, συνέπεια της περιβαλλοντικής κρίσης, υπολογίστηκαν σε 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ (οι ζημίες αυτές αντιπροσωπεύουν το 0,08% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ).
Η θνησιμότητα ήταν διπλάσια στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Η έκθεση αναδεικνύει και την ανισότητα ανάμεσα στις χώρες που δεν επιβαρύνουν το πλανήτη και εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όπως αναφέρει, το 2021 οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων ήταν 5,4 τόνοι ανά άτομο στην Ευρώπη, δηλαδή εξαπλάσιες από αυτές της Αφρικής και σχεδόν τριπλάσιες από αυτές της κεντρικής και νότιας Αμερικής.
Απουσία τολμηρής δράσης
«Ο ρυθμός με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές παραμένει θλιβερά ανεπαρκής, με την τρέχουσα πορεία της Ευρώπης να συνάδει με την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα μόνο έως το 2100» επισημαίνουν οι επιστήμονες και συμπληρώνουν ότι η απουσία τολμηρής δράσης κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Επομένως, καταλήγουν οι ειδικοί, είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να επιταχύνει τη δράση για το κλίμα που απαιτεί πολιτική βούληση και δέσμευση. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μακρινό θεωρητικό σενάριο: Είναι εδώ και σκοτώνει», τονίζουν και επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να επιδεινωθούν εντός και εκτός Ευρώπης, επηρεάζοντας την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη θα πρέπει να δεσμευτεί για μια δίκαιη και υγιή περιβαλλοντική μετάβαση, η οποία περιλαμβάνει ανάληψη παγκόσμιας ευθύνης και υποστήριξη των κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο.


Για μια ιδέα της “εγκυρότητας” του
Lancet, αναδημοσιεύω το post που είχα ανεβάσει με τίτλο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ : Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, Ιούνιος 2020. Σημειωτέον ότι η μελέτη στην οποία αναφέρομαι, αποσύρθηκε εν τέλει ως αφερέγγυα, με τη σύνταξη του “έγκυρου” μέσου να ζητάει δημόσια συγνώμη.

Τους 105.000 + έφτασαν στην Αμερική οι θάνατοι από ποικίλες ασθένειες, …δυστυχήματα, ηλεκτροπληξία, σφαίρες πυροβόλου, επιθέσεις από αρκούδες κοκ. που χρεώνονται στον κορωνοϊό.
Το παρήγορο αφορά στην κινητοποίηση τμήματος της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας για τη χλωροκίνη, μετά την κλιμάκωση της εκστρατείας εναντίον της η οποία αποκτά χαρακτηριστικά σκανδάλου. Επιστήμονες ζητούν τα στοιχεία της έρευνας που επικαλείται το περιοδικό Lancet, στο πλαίσιο της οποίας το φάρμακο προκύπτει “όχι απλώς αναποτελεσματικό, αλλά και επικίνδυνο”. Το περιοδικό αρνείται να τα δώσει. Ο Didier Raoult κατηγορεί ως αφερέγγυα μια μελέτη η οποία διεξήχθη αποκλειστικά με big data, συγκεντρωμένα από μη γιατρούς. Και επιμένει, όπως είναι φυσικό, στα απτά αποτελέσματα για τα οποία μιλά εδώ και μήνες.
Εν Ελλάδι, η τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γιώργου Τράγκα. Ουδείς άλλος απ’ τους “επώνυμους” θέτει υπό αμφισβήτηση το μυθολογκό αφήγημα περί φονικού ιού. Το μόνο που έχει να καταλογίσει κανείς στον “γερόλυκο” είναι κάποια κενά στην ενημέρωσή του.
Α ναι, και το ότι είχε προαναγγείλει …αποκλειστική συνέντευξη με τον καθηγητή Raoult, ένεκα της οποίας στρώθηκα στα καλά καθούμενα να δω την εκπομπή του χτες το βράδυ.
Η συνέντευξη δεν ήταν αποκλειστική, αλλά από το YouTube. Όσοι ασχολούμαστε, γνωρίζαμε ήδη την άποψή του για την παρωδία έρευνας του Lancet.
Πιο ενδιαφέρουσα κατέληξε να είναι η συζήτηση του ΓΤ με δύο Έλληνες επιστήμονες, που επακολούθησε. Τα ονόματά τους δεν τα συνεκράτησα, επρόκειτο περί δυο καθηγητών πνευμονολόγων, αν θυμάμαι, μια κυρία συμπαθέστατη και αξιοπρεπέστατη, και ένα κύριο που τα έλεγε ελαφρώς, έως πολύ περίεργα.
Ως προς τη χλωροκίνη, η επιστήμων δήλωσε με παρρησία ότι είχε καλά αποτελέσματα όλους αυτούς τους μήνες, και με ελάχιστες παρενέργειες, “υποχρεώνοντας” ίσως τον συνάδελφο της να συμφωνήσει. Ως προς τους κάθε είδους ασθενείς που “χρεώνονται” στον κορωνοϊό, η κυρία συγκατένευε εμμέσως, επισημαίνοντας ότι ο μόνος ασθενής που κατέληξε στην κλινική της “από κορωνοϊό” ήταν στην πραγματικότητα καρκινοπαθής στο τελικό στάδιο.
Ωστόσο, ο συνάδελφός της, ερωτώμενος για τη μελέτη του Lancet, επέλεξε να μιλήσει όχι γι’ αυτήν, αλλά …για τα ευρήματα του Raoult: “εντάξει, μπορεί ο κύριος Raoult να τα λέει ωραία και να είναι και διάσημος, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει τα αποτελέσματα της έρευνάς του [!] και όχι μόνο να μιλάει γι’ αυτά”. Σ’ αυτό το σχόλιο, ο κύριος Τράγκας δεν βρήκε τίποτα να απαντήσει.
Μένοντας σταθερά στο χώρο του ακαταλόγιστου, ίσως και εκνευρισμένος από την πορεία της συζήτησης, ο κύριος καθηγητής θα υψώσει λίγο μετά τους τόνους: “καταλαβαίνετε κύριε Τράγκα ότι έχουμε μια παν-δη-μία; ότι το πρόβλημα μ’ αυτό τον ιό είναι η μεταδοτικότητά του; ότι αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, θα είχαμε δισεκατομμύρια νεκρούς…;
Ερωτηματικό – θαυμαστικό: πόσα δισεκατομμύρια δηλαδή; δυο, προφανώς, τουλάχιστον, κάτι λιγότερο απ’ το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης. Φαίνεται πως, όσο ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο ανεβαίνει κι η θνητότητα, φτάνοντας τελικά από το 1 τοις εκατό maximum στο …25 τοις εκατό minimum.
Ο κύριος Τράγκας θα το αφήσει και αυτό αναπάντητο. Στο κλείσιμο της εκπομπής κάνει μια τελευταία προσπάθεια: “υπάρχουν κάποια …νέα στοιχεία για τον ψευδάργυρο, ότι βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία του κορωνοϊού. Ξέρετε κάτι επ’ αυτού;”
“Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα” αποφαίνεται ο καθηγητής, για να μην πάρει ούτε επ’ αυτού απάντηση.
Το ενδιαφέρον είναι το εξής: ο τρόπος λειτουργίας της χλωροκίνης, [την οποία προηγουμένως είχε εκθειάσει], είναι να ενισχύει τη απορρόφηση του ψευδάργυρου απ’ τα κύτταρα, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό των ιών, με ταυτόχρονη εξουδετέρωσή τους. Ήγουν: το dirty job το κάνει ο ψευδάργυρος…


4
(Visited 42 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply