J.K. ROWLING : ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΝ

Καλώς ή κακώς, δεν έχω διαβάσει βιβλίο της J. K. Rowling, ούτε είχα ποτέ αδυναμία στην σειρά των Harry Potter films. Τα έχω δει, έχω περάσει ευχάριστες στιγμές, και έως εκεί. Η μαγεία που λανσάρεται μέσα από αυτά μου φαίνεται “ύποπτα” συμβατή μ’ εκείνην που εγκαινιάζουν, την ίδια περίοδο, τα αναβαθμισμένα τηλεπικοινωνιακά μέσα [“όλος ο κόσμος στα χέρια σου”] ενσωματωμένη δηλ. στο πνεύμα του αναδυόμενου τεχνολογικού μεσαίωνα.
Καμία αδυναμία δεν είχα ως εκ τούτου ούτε στην ίδια την J. K. Rowling – όχι ότι, με τα δις που έχει ενθυλακώσει, είχε ανάγκη της αδυναμίας μου.
Τον τελευταίο καιρό όμως το ονομά της έχει προστεθεί στον [όχι μακρύ] κατάλογο των celebrities που κατηγορούνται για …hate speech. Που αντιμετωπίζουν δηλ. την “κατακραυγή” του κοινωνικού πολτού στον οποίο μεταβάλλουν τον κοινωνικό ιστό τα social media. Πράγμα που δεν μπορεί παρά να την κάνει συμπαθή.
Προ μηνός, την προσοχή της συγγραφέως προσέλκυσε μια είδηση. Αφορούσε “δράσεις αλληλεγγύης” προς πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από τα επακόλουθα του Covid-19.
Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό απ’ το οποίο πλήττονται είναι ο εγκληματικός τρόπος με τον οποίο “κάποιοι” διαχειρίζονται την πανδημία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Ο τίτλος της είδησης ήταν:
Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate.
Στο γελοίον της διατυπώσεως, η J. K. Rowling αντέδρασε με χιούμορ: [βλ. φωτό από το Twitter]

Για το θράσος της αυτό, να υπονοήσει ότι … οι γυναίκες έχουν την αποκλειστικότητα στην έμμηνο ρύση, η J. K. Rowling αντιμετώπισε full force την μήνι των διαδικτυακών ορδών – “οπαδών” της θεωρίας των 36, 54, 66 φύλων, πόσων ακριβώς δεν θυμάμαι. Το σκάνδαλο φαίνεται να αφορά [ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με άτομα που διαφημίζουν ως πλεονέκτημα την αστάθειά τους] στον υπαινιγμό της Rowling ότι …οι trans γυναίκες δεν είναι αληθινές γυναίκες.
Η συγγραφέας δεν έκανε πίσω. Επανήλθε με νέα ανάρτηση: “αν τα φύλα είναι ανύπαρκτα, τότε και η έλξη κάποιου προς το ίδιο φύλο είναι ανύπαρκτη. Αν τα φύλα είναι ανύπαρκτα, η βιωμένη πραγματικότητα των γυναικών ολόκληρου του κόσμου διαγράφεται. Γνωριζω και αγαπώ πολλά trans άτομα, αλλά η διαγραφή του concept του φύλου αφαιρεί την ικανότητα πολλών να κάνουν μια συζήτηση με νόημα για τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια…” [φωτό κάτω].

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η νέα ανάρτηση δε λειτούργησε …πυροσβεστικά.
Το Leaky Caldron και το Mugglenet είναι Harry Potter fansites, “ειδικευμένα” σε οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον οπαδό, από chat room και discussion forum μέχρι νέα, φωτό και video galleries… Διαθέτουν μαζί περί το ένα εκατομμύριο followers στο Facebook.
Προχτές τα δυο sites εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:
“Οι δηλώσεις της J. K. Rowling είναι εκτός του πνεύματος αποδοχής και ενδυνάμωσης που βρίσκουμε στα βιβλία της και το οποίο υποστηρίζεται από την …Harry Potter community”.
Τα δυο sites ως εκ τούτου, …σταματούν να παρέχουν links στο προσωπικό web site της συγγραφέως, να χρησιμοποιούν φωτογραφίες της ή να αναφέρονται στις δραστηριότητές της.
Σύμφωνα με τα Leaky Cauldron, Mugglenet, οι απόψεις της γύρω από το τι αποτελεί ένα transgender άτομο
, είναι προσβλητικές και αβάσιμες.

Απ’ την ομαδική παράκρουση του virtue – signaling δεν απουσίασε ο εμφανισιακά [και όχι μόνο, ως αποδεικνύεται] ανεκδιήγητος Daniel Radcliff [Harry Potter]. Διακήρυξε ότι “οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες”, και ότι λυπάται πολύ για τον πόνο που προκάλεσε η Rowling …με το να υπονοήσει στην ανακοίνωσή της ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να έχουν περίοδο.
“Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που τώρα αισθάνονται ότι η εμπειρία τους απ’ τα βιβλία [σ.σ. …όχι τις ταινίες] έχει αμαυρωθεί, και λέω: λυπάμαι βαθιά για τον πόνο που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια…”
Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι η J. K. Rowling είναι η γυναίκα στην οποία, το εν λόγω μειράκιο, οφείλει τα πάντα.

4
(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave a Reply