Δεν μπορώ να ανεβάσω την “προσωπική” όπως την ορίζει ο Λάμπρος Καλαρρύτης συνέντευξή του με τον καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης, αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Σάββα Χατζηχριστοφή, απαγορεύοντας την αναπαραγωγή της. Το link για την παρακολούθησή της [μου το είχε στείλει ο EMMANOUEL] είναι εδώ.
Μπορώ υποθέτω βέβαια να τη σχολιάσω. Και δεν εννοώ τις διαφημιστικές κορώνες του δημοσιογράφου [“οι εξελίξεις στην AI …σαρώνουν τα πάντα” ] ούτε την αξιοποίησή τους από τον επιστήμονα [“ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα παρουσιάσει μια ακόμα τεχνολογία αλλά μια καινούργια εποχή. Περνάμε από την εποχή της πληροφορίας στην εποχή της γνώσης” (!)]
Η συζήτηση είναι χαρακτηριστική του επιπέδου του δημοσίου διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα στον τόπο μας. Αξίζει πχ. να προσέξει κανείς την επίδειξη συγκρότησης του αντιπρύτανη έρευνας και καινοτομίας στο 4:02 : “Αυτό που καλείται να κάνει το ChatGPT είναι να εντοπίσει ποια είναι η καταλληλότερη επόμενη λέξη που θα χρησιμοποιήσει ώστε το αποτέλεσμα που παράγεται να αποτελεί απάντηση στην ερώτηση που του θέσαμε. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να βλέπει λίγο μπροστά στο μέλλον, το οποίο στην πραγματικότητα μεταφραζόμενο με μαθηματικούς όρους είναι ουσιαστικά η σύνταξη μιας απόφασης” [ο αριθμός των θαυμαστικών επαφίεται στον ακροατή – αναγνώστη]
Αξιοσημείωτη είναι η συχνότητα με την οποία ακούγονται εκφράσεις όπως “η βέλτιστη δυνατή λύση” και “η βέλτιστη δυνατή απόφαση”, όπως και οι διαβεβαιώσεις περί της “ικανότητας της μηχανής για εκτιμήσεις” και για “αυτοβελτίωση”. Μια πιθανή εξήγησή της προτείνεται στο τέλος του κειμένου.
Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του προφέσορος αφορά σε κάτι που έχουμε σημειώσει επανειλημμένα και από εδώ : ότι η μηχανή δεν έχει κάποιο είδος δύναμης της θελήσεως [ή θέλησης της δυνάμεως], βάσει της οποίας θα αποφάσιζε να διεκδικήσει κάτι από εμάς – πόσο μάλλον να μας …εκτοπίσει. Δεν παραλείπει φυσικά να αναφερθεί [11:34] στην παράμετρο της διαμόρφωσής της από τον προγραμματιστή και όχι μόνο. Στο πόσο βλαπτικό πχ. μπορεί να είναι για την ανθρωπότητα ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης μετά από αλληλεπίδρασή της με άτομα με …ακροδεξιές απόψεις.
Το κεντρικό σημείο της συνέντευξης βρίσκεται κατ’ εμέ αλλού, και αφορά στη σκέψη που διατυπώνεται από τον κύριο Χατζηχριστοφή στο 14:00. Αξίζει να την παρακολουθήσουμε : “Ξέρετε, η καλύτερη απάντηση σε ένα ερώτημα δεν είναι πάντα και η σωστή απάντηση. Αν ρωτήσουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης όπου [sic] έχει στη διάθεση του άπειρη υπολογιστική ισχύ και εμπειρία εκπαίδευσης από όλα τα δεδομένα, ‘ποιος είναι ο τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας’, η απάντηση που θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι ‘να μειώσουμε τον ανθρώπινο πληθυσμό’. Όμως αυτό δεν είναι λύση. Από την άλλη, αξιολογώντας το ως προς το αποτέλεσμα, θα μπορούσες να πεις ότι έδωσε τη λύση…” “Ναι, τεχνικά έδωσε τη λύση”, θα συμπληρώσει με χιούμορ ο κύριος Καλαρρύτης.
Η παραπάνω τοποθέτηση αποτελεί ένδειξη ανεντιμότητας του ακαδημαϊκού. Εκτός και αν μιλάμε για άγνοια, ανεξήγητη για άνθρωπο στη συγκεκριμένη θέση. Το αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τον δημοσιογράφο. Ο οποίος μου φαίνεται περίεργο, έχοντάς τον παρακολουθήσει στο παρελθόν [Επίκαιρα] να μη γνωρίζει ούτε αυτός ότι…
…το σχέδιο για τη μείωση του πληθυσμού δεν είναι “η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει ένα σύστημα με άπειρη υπολογιστική ισχύ και εμπειρία εκπαίδευσης από όλα τα δεδομένα” αλλά …η λύση που προτείνει η ίδια η ελίτ, δεκαετίες τώρα, μέσω διαφόρων ενσαρκώσεών της. Με τελευταία και επιτυχέστερη ως σήμερα το WEF, διέπον στη λεπτομέρειά της την πολιτική της EU και όχι μόνο. * Φαίνεται επίσης δύσκολο να μη γνωρίζουν ότι η μείωση του πληθυσμού δεν αφορά στο πρόβλημα της πείνας [ο πρώτος που την είχε προτείνει ως λύση γι’ αυτό ήταν ο Robert Malthus το …1798]. Αλλά στη σωτηρία του πλανήτη από τη μάστιγα που αντιπροσωπεύει ο ίδιος ο Άνθρωπος. Ο οποίος παρεμπιπτόντως, επιστρέφει ασυγκράτητος από το τρέχον στάδιο του Ψυχολογικού [διαδεχθέντος τον Οικονομικό] σ’ εκείνο του Θρησκευτικού, με άλλα λόγια του …Μεσαιωνικού ανθρώπου : Αλάνθαστη επιβεβαίωση των “συνωμοσιολογικών” θεωριών περί επιστήμης διακινούμενης με όρους σχολαστικής θεολογίας είναι η “αναμονή των εσχάτων” με τη μορφή του singularity.
Ως προς το pattern που υπηρετούν οι διαλεγόμενοι κλέπτοντες οπώρας, είναι κλασικό : Η μείωση του πληθυσμού αφήνεται να αιωρείται ως πρόταση μιας αλάνθαστης, “ημιθεϊκής” A.I. Εμείς [θα] κάνουμε ό,τι μπορούμε μήπως και βρούμε μια εναλλακτική ανθρώπινη, συμβατή με τα τρέχοντα ήθη. Για την προδιαγραφόμενη αποτυχία μας, και για την επικράτηση της μείωσης του πληθυσμού ως “τελικής λύσης”, είμαστε οι τελευταίοι που ευθυνόμαστε. Στο κάτω-κάτω η Τεχνητή Νοημοσύνη μας ξεπερνάει αφάνταστα σε υπολογιστική δύναμη.
* …την οποία, λίγο μετά, θα σπεύσει να εκθειάσει ο κύριος καθηγητής, σε μια επίδειξη [πολιτικής αυτή τη φορά] ευθυκρισίας.
7Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Εδώ πάντως πρέπει να κάνω (κυριολεκτικά!) το δικηγόρο του διαβόλου. Αν όντως υπάρχει από σχέδιο μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε το σχέδιο αυτό έχει καταφανώς αποτύχει, αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται πλέον με ρυθμό περίπου 1δις ανά δεκαετία. Το αλτρουιστικό κίνητρο επίσης του μακροπρόθεσμου οικουμενικού καλού δεν ακούγεται ιδιαίτερα πειστικό. Οι ελίτ δεν έγιναν αυτό που είναι βάζοντας το γενικό συμφέρον υπεράνω πάντων, άσε κιόλας που όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, αυξάνονται ο πλούτος και η δύναμή τους, κάτι που de facto αναμφισβήτητα ισχύει, αλλά συγχρόνως εξηγείται και με απλούς οικονομικούς όρους. Εκεί που φαίνεται το πέτυχαν, είναι στις γηράσκουσες δυτικές κοινωνίες, οι οποίες όμως για το λόγο αυτό ακριβώς απειλούν τα συμφέροντα τους και πρέπει ναντικατασταθούν από νέο αίμα το συντομότερο και ει δυνατόν οικειοθελώς. Εκεί κατά τη γνώμη μου αποσκοπούν οι ποικιλόμορφες πρακτικές ευνουχισμού και αυτοκτονίας του λευκού άντρα – στην αντικατάσταση δηλαδή του δυτικού ανθρώπου – και όχι στη μείωση του μουσουλμανικού/σκουρόχρωμου πληθυσμού, για την οποία προφανώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια whatsoever.
Εννοείται ότι, σε πρώτη φάση το σχέδιο περιλαμβάνει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση του λευκού πληθυσμού, εκτός των άλλων μέσω ανάμιξής του με “ποικιλόχρωμους”, με ζητούμενο τον ενιαίο μιγαδικό “τύπου αρχαίων Αυγπτίων” πληθυσμό που αναφέρει στο Praktischer Idealismus ο Coudenhove Calergi [τιμώμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα οι αναφορές σ’ αυτόν απαξιώνονται ως conspiracy theories].
Αλλά για το ότι υπάρχει μια διαχρονική συζήτηση διανοουμένων περί υπερπληθυσμού τον οποίο δεν μπορεί να θρέψει η Γη δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία. Ο πρώτος που έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να μιλά για το θέμα είναι ο …Τερτυλλιανός εκ Καρχηδόνος στο De Anima [2ος-3ος αι.]
Απο κει και πέρα, αρχής γενομένης από τον Malthus οι αναφορές πυκνώνουν για να φτάσουμε στο “περίφημο” The Population Bomb του Ehlrich [1968], η κωμικοτραγική διάψευση των θεωριών του οποίου δεν τον εμπόδισε να διαγράψει μέχρι πρόσφατα λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Αυτό μεταξύ άλλων κάτι λέει για τη νοσηρή επιμονή των ελίτ, αρετή που επιδεικνύουν άλωστε και σε άλλα projects όπως το πανδημικό – εμβολιαστικό, στο οποίο μετά από σειρά αποτυχιών κατήγαγαν τον θρίαμβο των τελευταίων χρόνων.
Θα δημοσιεύσω σιγά-σιγά ένα σύνολο κειμένων [αποσπάσματα βιβλίων, διαλέξεων κλπ.] δια του λόγου το ασφαλές.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση συμφωνούμε ως προς το ότι …εμείς τουλάχιστον είμαστε λοκαρισμένοι!
Καλά για μας δεν το συζητάμε, ούτε για τους διαχρονικούς προβληματισμούς των διανοουμένων αρχής γενομένης από τον Πλάτωνα. Βασικά οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα το σκεφτόταν αργά ή γρήγορα. Κι εμένα να ρωτούσες, το ίδιο θα σου έλεγα, παρόλο που θεωρητικά ο πλανήτης φαίνεται να σηκώνει ακόμα μερικά δισεκατομμύρια. Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε παθητική και όχι ενεργητική μείωση του πληθυσμού, αμφότερες όμως τις οποίες ευκολότερα φαντάζεσαι παρά τις υλοποιείς. Ακόμα και μια ενεργητική μορφή γενοκτονίας όπως ο πόλεμος, τον οποίο θεωρούσε ο Πλάτωνας ότι τον στέλνουν οι θεοί για να μειώσουν τον υπερπληθυσμό, μακροπρόθεσμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όσο προσπαθείς επίσης να εξοντώσεις ένα λαό με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, άλλο τόσο αυτός αναπαράγεται στα τυφλά. Παρεμπιπτόντως ο βασικότερος λόγος της ανεξέλεγκτης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού είναι η καθιέρωση του παιδικού εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες περιοχές χωρίς αντίστοιχη αύξηση του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου. Εκεί δηλαδή που μέχρι χτες έκαναν δέκα παιδιά ο καθένας και στο τέλος επιβίωναν τα δύο, τώρα κάνουν πάλι από δέκα και τους μένουν τα εννιά. Εντάξει όλο και κάποια πεθαίνουν από τις παρενέργειες, πολύ λιγότερα όμως από αυτά που γλιτώνουν από του χάρου τα δόντια. Γιατί τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν είναι τζούφια.
H ΕΡΤ παντως στα πλαισια της περιρρεουσας ατμοσφαιρας εν οψει καυσωνα μας σερβιρε χθες
αυτο ..
https://www.ertflix.gr/en/vod/vod.208276-otan-e-ge-pere-photia
οπου μετα απο ταυτοχρονες πυρηνικες δοκιμες ΗΠΑ- ΕΣΣΔ ΄(αγγλικη η ταινια του 1961) μετατοπιζεται ο αξονας της Γης επερχεται ..κλιματικη αλλαγη (μην ξεχνιομαστε ) και πυρωνει το Λονδινο , κοβεται το νερο .πουλιεται με δελτια κλπ /.. Ακαταπαυστοι χαριτωμενα εξυπνακιστικοι διαλογοι καλες 60σ ερμηνειες , και μια απροσδοκητα πετυχημενη χρηση των εφφε για τα μεσα της εποχης συνθετουν μια ωραια vintage απολαυση αν παραβλεψει κανεις την οποια σκοπιμοτητα της συγκυριας …. Το διασκεδασα !
Μιλάμε ότι οι άνθρωποι είναι non existent, totally out-there!
Παρεμπιπτόντως μιλάμε για το ξεκίνημα των “μαγικών” ’60s, πίσω απ’ την “ευφορική” βιτρίνα των οποίων σημειώνεται το ξεκίνημα κάποιων απ’ τις πληγές της ανθρωπότητας – του Internet μη εξαιρουμένου.
Καλά, όταν πρόκειται για χαλάρωση, οι καταστροφολογικές ταινίες είναι οι αγαπημένες μου. Δώσου μου τέλος του κόσμου, αντίστροφες μετρήσεις, μετεωρίτες, attacking aliens, πλημμύρες, ηλιακές εκρήξεις κλπ. και μ’ έφτιαξες!
Χτες μόλις έβλεπα το αυθεντικό [’50s] Invasion Of The Body Snatchers σε επιχρωματισμένη βερσιόν που το είχα πρωτοδεί …9 χρόνων σε ασπρόμαυρη τηλεόραση. Αριστούργημα.
Είχε βγει σε ριμέικ στα late ’70s με Donald Sutherland, επίσης αριστούργημα – “του είδους” πάντα.