Το βίντεο, κάτω, αποτελεί συνδυασμό των στοιχείων που κάνουν, δεκαετίες τώρα, το ταλέντο του Alex Jones να ξεχωρίζει από το πέλαγος των “εναλλακτικών” : είναι ενδιαφέρον, κατατοπιστικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα. Παρεμπιπτόντως, η αποστροφή του ChatGPT (κάθε φορά που οδηγείται σε αντιφάσεις) περί “υπερφόρτωσης που αντιμετωπίζει μη μπορώντας να συνεχίσει τη συζήτηση” ήταν η κατάληξη των περισσότερων διαλόγων που είχα μαζί του στο διάστημα που είχα ασχοληθεί.
Σύμφωνα τώρα με μια πρόσφατη έρευνα, το 48% των Αμερικανών δηλώνει ότι είναι σωστό να απευθύνεται κανείς στην AI με ευγενικό τρόπο.
Δεν ξέρει κανείς πώς να αντιδράσει εδώ. Αφενός είναι εύλογα (όχι για όλους προφανώς) αστείο και θλιβερό να αντιμετωπίζει κανείς ένα μάτσο κυκλώματα σαν ανθρώπινο ον, η ευαλωτότητα του οποίου απαιτεί το σεβασμό κανόνων ευγενίας. Το “θλιβερό” αφορά όχι μόνο στο διανοητικό επίπεδο που αποκαλύπτει η έρευνα, αλλά και στην, βάσει σχεδίου προκύπτουσα (από την ίδια την ύπαρξη / δημοσίευσή της!) επιχείρηση καλλιέργειας “σεβασμού” των προϊόντων της AI δίκην ανθρώπινων όντων. Πράγμα το οποίο με τη σειρά του επιβεβαιώνει τη συνωμοσιολογική θεωρία που ασπάζομαι απ’ την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την AI (…όχι διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο). Ότι σκοπός των δημιουργών της ήταν και εξακολουθεί να είναι η αντικατάσταση του ανθρώπου.
…Αφετέρου, με το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει στις μέρες μας ο δημόσιος (και όχι μόνο) διάλογος, με την υποκατάσταση των επιχειρημάτων από χαρακτηρισμούς – νοηματικό ισοδύναμο πολεμικών κραυγών, και τη δαιμονοποίηση a priori του αντιπάλου …ίσως, η μόνη ελπίδα επανα-μύησης του “πολίτη” σε μια κουλτούρα στοιχειώδους ηθικής του διαλόγου να περνάει μέσα απ’ τον εξευγενισμό της επικοινωνίας με την ψηφακή του προσομοίωση – για τον οποίο δείχνει πρόθυμος.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.