ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Μπαίνοντας στο hastag #φωτια, στο Twitter – X, έρχεσαι αντιμέτωπος με πλήθος αναρτήσεων …από διαφορετικές γωνιές της χώρας, και από διαφορετικές ρωγμές του χρόνου.
Πλάνα από εν εξελίξει πυρκαγιές μπλέκονται με περισινά απ’ αυτές του Έβρου και άλλα, κραυγάζοντας όλα μαζί τον πανικό και την απόγνωση. Φτάνοντας πού αλλού, στην κυβερνητική αθλιότητα. Η οποία είναι δεδομένη,
* αλλά οι τελευταίοι που δικαιούνται να την καταγγέλλουν είναι τα κατσαριδοτρωκτικά των social media.
Διέξοδος προς μια στοιχειωδώς υγιή κατεύθυνση θα ήταν (…λέμε τώρα) η ολοκληρωτική κατάργησή τους.
Τα ΜΜΕ, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπήρξαν εργαλεία κοινωνικού ελέγχου, από καταβολής και κατ’ αποκλειστικότητα.
Η επαγγελματική νοοτροπία τους (μεγιστοποίηση έντασης προς πώληση του επιλεγμένου απ’ τα ίδια προϊόντος) χάρη στα …social media, μεταφυτεύεται σε ένα “διαδικτυακό πολίτη” με πολλαπλασιασμένες από την τεχνολογία δυνατότητες. Αυτή είναι η
αληθινή πανδημία των τελευταίων 20 χρόνων, και ο δρόμος για την αυτοκαταστροφή του.

* Όχι μόνο για την ολιγωρία των αρμοδίων, αλλά και για την αγνόηση της παραμέτρου “εμπρησμοί” (από “μετανάστες”) – απόδοση των πυρκαγιών στο …climate change. Για να μη μιλήσουμε για ανεμογεννήτριες.

5
(Visited 51 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Timothy Price June 22, 2024 at 4:39 pm

    Also, mismanagement of the forests and wilderness areas by the Forest Service and the Bureau of Land Management in the western USA contributes to the intensity of the fires.

    Reply
    1. Oannes June 22, 2024 at 5:07 pm

      Could this be intentional? I ask because here, in some cases at least, this is more than certain.

      Reply
      1. Timothy Price June 22, 2024 at 6:35 pm

        It’s intentional in that they don’t let people go in and clear out underbrush and dead trees (people want to do this for firewood, with no cost to the government), and the agencies don’t clear out underbrush and dead trees either. In 2000, the Forest Service started a prescribed burn on a windy day in the Jemez mountains. It quickly got out of control and burned a portion of Los Alamos, including historic wartime structures. The damage from the fire was over a billion dollars. If nothing else, it was pure idiocy at work.

        Reply
  2. Paradiddle diddle June 22, 2024 at 7:15 pm

    Το τελευταίο διάστημα έχω εμπλακεί αρκετά με τα του οικοπέδου ένεκα κτηματολογίου. Μπήκα λοιπόν τις προάλλες στην 100στή πλατφόρμα της ψηφιακής κυβέρνησης που δημιουργήθηκε για να μας πείσουν ότι η Ελλάδα “εξυγχρονίζεται” για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Χάος ολοκληρωτικό! Να προσπαθείς να βρεις ΚΑΕΚ μέσα από αεροφωτογραφίες κάκιστης ανάλυσης και με ένα πρόγραμμα που δεν βγάζει συντεταγμένες!!
    Κάθε φορά λοιπόν που αναγκάζομαι να κάνω χρήση κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας μου έρχεται στο μυαλό εκείνο το άρθρο του Πιερρακάκη που κόμπαζε ότι ” η Ιαπωνία ζητάει να πάρει μαθήματα από την Ελλάδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό” ….

    https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1249289/pierrakakis-sta-parapolitika-oi-iapones-endiaferodai-polu-gia-to-paradeigma-tis-elladas/

    Reply
    1. Oannes June 23, 2024 at 8:40 am

      Ο Πιερρακάκης είναι η “αδυναμία” μου, ως …γκουρού των νέων τεχνολογιών που αποτελούν το ευαίσθητό μου σημείο. Λουδίτης κοντεύω να καταντήσω εξ αιτίας υποκειμένων σαν αυτόν (έχοντας μεγαλώσει με βιβλία ταινίες & σίριαλ επ. φαντασίας, και σερφάροντας στο διαδίκτυο από το ’94).
      Ειδικά ως προς τα οικόπεδα, επειδή υπήρξα πρόσφατα “κληρονόμος” αριθμού (άχρηστων) χωραφιών σε ελληνική νήσο, αντιμετώπισα την “Kafka meets Ponty Python” κατάσταση που περιγράφεις σε χορταστική έκδοση.

      Reply

Leave a Reply