ΦΙΛΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ

Όπως έχω επισημάνει ξανά (εδώ) η σχέση των Παλαιστινίων με τη Γερμανία του Γ’ Ράιχ δεν αποτελεί λογοτεχνική υπερβολή ή σχήμα λόγου.
Ιδού άλλωστε αποσπάσματα της απάντησης του (δεδομένα politically correct)
Grok στην ερώτηση περί σχέσης του Μουφτή της Ιερουσαλήμ με τον “Φύρερ” και την πολιτική του πρώτου εν γένει στο εβραϊκό ζήτημα. *

Ο Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν αλ-Χουσεϊνί (1897–1974), γνωστός ως Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ, ήταν Παλαιστίνιος εθνικιστής και θρησκευτικός ηγέτης με έντονη αντισιωνιστική και αντιβρετανική δράση. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χουσεϊνί συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία, βλέποντας στους Ναζί έναν σύμμαχο ενάντια στους Βρετανούς, που έλεγχαν την Παλαιστίνη, και στον σιωνιστικό κίνδυνο, όπως τον αντιλαμβανόταν.
Το Νοέμβριο του 1941, ο Χουσεϊνί συναντήθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Χουσεϊνί ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας για την παλαιστινιακή ανεξαρτησία και την αντίθεση στον σιωνισμό. Ο Χίτλερ, από την πλευρά του, εξέφρασε συμπάθεια για τον αραβικό αγώνα, αλλά δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες πολιτικές υποσχέσεις, όπως μια γερμανική εκδοχή της Διακήρυξης Balfour για τους Άραβες.
Ο Χουσεϊνί συμμετείχε σε προπαγανδιστικές εκπομπές στα αραβικά από το Βερολίνο, προωθώντας αντισιωνιστικά και αντισυμμαχικά μηνύματα. Επίσης, συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς για την πρόσληψη Μουσουλμάνων εθελοντών σε διάφορες μονάδες, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για τη συμμετοχή Μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων Αράβων, σε μονάδες που συνδέονταν με τη ναζιστική Γερμανία:13η Μεραρχία SS Χαντσάρ: Το 1943, ο Χουσεϊνί συνέβαλε στη στρατολόγηση Μουσουλμάνων, κυρίως Βόσνιων, για τη δημιουργία της 13ης Μεραρχίας SS Χαντσάρ (Handžar, που σημαίνει «αραβικό σπαθί» στα τουρκικά). Αυτή η μεραρχία, με δύναμη περίπου 20.000 ανδρών, αποτελούνταν κυρίως από Βόσνιους Μουσουλμάνους και όχι Άραβες. Σκοπός της ήταν να καταπολεμήσει τους παρτιζάνους του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία. Ο Χουσεϊνί έπαιξε ρόλο στην προώθηση της ιδέας και στη στρατολόγηση, ενώ ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, θεωρούσε τους Μουσουλμάνους των Βαλκανίων «ανώτερη φυλή» για στρατιωτικούς σκοπούς.
Υπήρξαν και άλλες μικρότερες μονάδες με Άραβες εθελοντές, όπως η Sonderverband 287 («Ελεύθερη Αραβική Λεγεώνα»), που σχηματίστηκε το 1942 με τη βοήθεια του Χουσεϊνί. Αυτή η μονάδα περιλάμβανε κυρίως Ιρακινούς, Σύριους και Παλαιστίνιους και πολέμησε σε μέτωπα όπως ο Καύκασος. Η Sonderverband 288, από την άλλη, είχε περιορισμένη δράση στη Βόρεια Αφρική και παραδόθηκε το 1943.
Υπάρχουν αναφορές ότι τμήματα της Sonderverband 287, γνωστής και ως «Ελεύθερη Αραβική Λεγεώνα», επιχείρησαν στην Ελλάδα, με κέντρο το Σούνιο, και συνεργάστηκαν με τα SS. Ωστόσο, οι πληροφορίες για τη δράση τους στην Ελλάδα είναι περιορισμένες και συχνά βασίζονται σε μαρτυρίες που δεν έχουν πλήρως τεκμηριωθεί.


Αυτά. Από κει και πέρα, το ότι τα
φιλοπαλαιστινιακά τάγματα εφόδου του Ρουβίκωνα αυτοπροσδιορίζονται ως “αναρχικοί”, “αριστεροί” ή ο,τιδήποτε άλλο, εντυπωσιάζει μόνο όσους γεννήθηκαν προχθές ως πολιτικά όντα – κι ακόμα και γι’ αυτό αμφιβάλλω.

* Η “τέτοιου τύπου” αρωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι λίαν ευπρόσδεκτη : συλλογή / παράθεση στοιχείων που δεν έχεις χρόνο (ή διάθεση) να κάνεις … έχεις ωστόσο γνώση του θέματος, και δυνατότητα ελέγχου της ακρίβειάς τους. Όπερ ισχύει εδώ.

(Visited 27 times, 27 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply