GHOST BANNING: TWEETS ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΟΡΑΤΑ…

Ο διαδικτυακός, με φιλικό προσωπείο φασισμός, είναι ο πιο ανελέητος που μπορεί να υπάρξει.

Αν δει πχ. κανείς τους λόγους για τους οποίους μπορεί να υποστεί τη διαδικασία του ghost banning, θα αντιληφθεί ότι στην είσοδο κάθε πλατφόρμας social media πρέπει να αναρτηθεί επιγραφή όπως της Δαντικής Κόλασης. Εκεί, κατά τον ποιητή, το μήνυμα ήταν: “Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα όσοι εισέρχεσθε”. Εδώ θα μπορούσε να είναι: “…Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα ελέγχου σ’ ένα εργαλείο που, υποτίθεται, ανοίγει ορίζοντες στην επικοινωνία και τη δημιουργικότητα”…
Η διαδικασία του ghost banning αφορά σ’ ένα φαινόμενο στο πλαίσιο του οποίου οι δημοσιεύσεις σου γίνονται …αόρατες. Τα tweets ανεβαίνουν μεν, αλλά αποκομίζουν …zero ή ελαχιστότατο αριθμό impressions.
Τι συμβαίνει; χωρίς να το ξέρεις, χωρίς καμιά ενημέρωση, έχεις υποβληθεί σε μια διαδικασία ελέγχου για spamming ή …άλλες παραβάσεις. Έχεις μεταβληθεί σε “φάντασμα”, αόρατο για τους άλλους χρήστες.
Το ότι πολλοί υφίστανται ταλαιπωρία χωρις κανένο λόγο, εντάσσεται στις …αναμενόμενες, αποδεκτές απώλειες.
Το ghost banning συμβαίνει σε διάφορες περιστάσεις: όταν τα σχόλιά σου, ας πούμε, δέχονται αριθμούς αποκλεισμών και dislikes πάνω από το “συνηθισμένο”. Το ποιο ακριβώς είναι το “συνηθισμένο”, αποτελεί μέρος της απόκρυφης γνώσης των tech – savvies. Εν πάσει περιπτώσει, το αποτέλεσμα είναι στάνταρ: έχεις προσελκύσει την προσοχή του παντεπόπτη οφθαλμού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχεις μπει σε διαδικασία διερεύνησης. Σκοπός της μπορεί να ειναι:
1. Tσεκάρισμα του αν είσαι spammer.
2. Συγκέντρωση ενοχοποιητικών στοιχείων με σκοπό την τελική εκπαραθύρωση…
Η πρακτική αυτή παρουσιάζεται ως εξέλιξη επί το “ηπιότερο” της προηγούμενης, η οποία συνίστατο στο απλό κατέβασμα της σελίδας. Τώρα, προηγείται “ενδελεχής” έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας σου δίνεται η δυνατότητα να …επανέλθεις στο σωστό δρόμο, γλυτώνοντας τις συνέπειες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε νέους χρήστες, καθότι νέοι λογαριασμοί είναι πιο πιθανό να είναι spammer accounts…
Στους λόγους του ghost banning περιλαμβάνεται η περίπτωση πολλά από τα posts να είναι παραπομπές σε links και όχι αναφορές δικές σου, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η περίπτωση …να μην έχεις τελικά μπλοκαριστεί, απλώς τα tweets σου να έχουν καταστεί αόρατα για κάποιο διάστημα …γιατί έτσι. Εκτός αυτού, κάθε πλατφόρμα έχει δική της θεωρία για το τι αποτελεί spamming και τί όχι. Κάπου εκεί αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα είναι τελείως μη διαχειρίσιμο…
Οι “λύσεις” που προτείνονται:
1. Να ακολουθείς τους “διάσημους users” στην “κατηγορία” σου, και ιδίως να ακολουθείς το παράδειγμά τους.
2. Να μην ποστάρεις το ίδιο link πάνω από μια φορά.
3. Να μη δημοσιεύεις υλικό που παραβιάζει τους κανόνες. Η εκτίμησή σου περί το αν υπάρχει παραβίαση, υπόκειται στην …εκτίμηση των αρμοδίων της πλατφόρμας. Πχ. οποιαδήποτε συζήτηση περί το μεταναστευτικό που ξεφεύγει απ’ τα ασφαλή ύδατα του “Immigrants Welcome”, αξιολογείται πιθανότατα ως …διασπορά ρατσιστικού μίσους.
Και
4. Να μην σχετίζεσαι με …potential spammers. Oι τελευταίοι, ακόμα κι αν το ποιοι είναι ήταν ξεκάθαρο, είναι δύσκολο να εντοπιστούν  απ’ τις υπηρεσίες της πλατφόρμας. Εσυ όμως …θα τους εντοπίσεις. Και γενικά, προσοχή σε φίλους, follwers etc. Γιατί αν κάποιος από αυτούς μπει σε ghost banning, …μπορεί να τραβήξει μαζί και σένα…

[επιστροφή στην αρχή του κειμένου]

1
(Visited 72 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply