ΤΡΙΚΑΛΑ – ΠΕΚΙΝΟ

Τα Τρίκαλα έχουν αποτελέσει άθελά τους πόλο διασκέδασης, με σειρά ψηφιακών καινοτομιών που καθιστούν την πόλη, στο μυαλό του δημοτικού της συμβουλίου τουλάχιστον, υπόδειγμα μετάβασης στη Νέα Εποχή.
Ας θυμηθούμε το αυτο-οδηγούμενο λεωφορείο, ανέλπιστη λύση στο πρόβλημα “πώς θα απαλλαγεί ο Πλανήτης από την παρασιτική επαγγελματική κατηγορία των λεωφορειοδηγών”, το οποίο αφού περιφερόταν για ένα διάστημα στους δρόμους [και στα μίντια], στούκαρε σε μια κολόνα και κανείς δεν το ξανάκουσε. Οι λεπτομέρειες της “καθησυχαστικής εξήγησης” των ειδικών έχουν σβηστεί από τη μνήμη μου.
Η νέα πρωτοβουλία του Δήμου δεν είναι ακριβώς διασκεδαστική.
Διαβάζοντας κάποιος την ανακοίνωση [κάτω], παρακάμπτοντας την ξύλινη γλώσσα και τις γραφικότητες, συνειδητοποιεί ότι αυτό στο οποίο φιλοδοξεί σήμερα να πρωτοπορήσει η όμορφη πόλη είναι η εφαρμογή του
κινέζικου social credit system – αν μπορούμε να αποκαλούμε έτσι ένα σύστημα που ανήκει, όπως και ο COVID19, στον κόσμο. Για όσους [λίγους θέλω να πιστεύω] αγνοούν τι ακριβώς είναι αυτό, ρίξτε μια ματιά στο προ τριετίας κείμενο του blog : ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ MEDIA

Ακολουθεί η ανακοίνωση, αλιευμένη από το site του
Αθήνα 9.84.

Τα Τρίκαλα δημιουργούν το δικό τους νόμισμα, το οποίο θα αντιστοιχεί σε πιστωτικές μονάδες για τους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις του Δήμου, καθώς οι μονάδες αυτές θα είναι ανταλλάξιμες με την αγορά υπηρεσιών που υλοποιεί ο Δήμος.
Για παράδειγμα αν ο πολίτης συμμετέχει στον προγραμματισμό αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων θα μαζεύει tricoins και στη συνέχεια θα μπορεί να τα ανταλλάξει με εισιτήρια εκδηλώσεων ή υπηρεσίες ελεγχόμενης στάθμευσης κλπ.
Restart mAI city
Η δημιουργία του tricoin εντάσσεται στις δράσεις του Στρατηγικού Πλάνου Ανάπτυξης Πόλης του Δήμου Τρικκαίων με τον διακριτικό τίτλο Restart mAI city (Επανεκκινώ την πόλη μου), ως λογοπαίγνιο των λέξεων My και mAI, όπου AI σημαίνει Artificial Intelligent, δηλαδή Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το πρόγραμμα Restart mAI city αποτελεί την πρότασή του δήμου Τρικκαίων για τις Smart Cities στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και όπως ενημερώνει η δημοτική Αρχή:
είναι το τρίτο μεγαλύτερο που κατατέθηκε (μετά τους Δ. Αθηναίων και Θεσσαλονίκης), με προϋπολογισμό 6,9 εκ. €
εκπονήθηκε αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων και στρατηγικών για την «ανθεκτική πόλη»
έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2030
είναι αποτέλεσμα της πρόβλεψης της ΕΕ, να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης, ένας Δήμος πρωτοπόρος σε θέματα smart cities.
Βασικός στόχος του Στρατηγικού Πλάνου, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι «να μειώσουν το κενό ανάμεσα σε πολίτες και πόλεις και, μέσω αυτών, οι πολίτες να νιώσουν πως ζουν σε πόλεις που τους σκέφτονται, νοιάζονται για αυτούς, προνοούν, προλαμβάνουν, αναλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν. Διότι τελικά, «έξυπνες πόλεις» είναι οι πόλεις που σκέφτονται τους πολίτες, το περιβάλλον, το μέλλον».
Οι δράσεις του προγράμματος
Δημιουργία «Κοινωνικού GIS»
«Χάρτης» της κοινωνικής κατάστασης των πολιτών, ειδικά ευπαθών ομάδων, για ανάλυση και γεωχωρική αποτύπωση.
Σύστημα μέτρησης ευεξίας των πολιτών και της πόλης
Καταγραφή και μέτρηση άσκησης, ηλεκτροπαραγωγά ποδήλατα, έξυπνες ζυγαριές, εξατομίκευση εφαρμογής για αθλούμενους/ες πολίτες με προσωποποιημένες συμβουλές άσκησης και διατροφής σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στα Τρίκαλα.
Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για μέτρηση και τηλεδιαχείριση πτυχών της λειτουργίας της πόλης:
Τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλεέλεγχος οδοφωτισμού και pillars
Μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια
Καταγραφή – πληροφόρηση του ενεργειακού ισοζυγίου των Τρικάλων
Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου
Υποδομές εντοπισμού και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (φυσικά φαινόμενα – κλιματική αλλαγή)
Αειφορική διαχείριση αστικού πρασίνου
Μετρητές κατανάλωσης και καταγραφής ποιότητας πόσιμου νερού
Πλατφόρμα διαχείρισης αποβλήτων και εναλλακτική τους διαχείριση
Σύστημα ελέγχου και πληροφόρησης για τη στάθμευση
Αλλά και πλήθος άλλων δράσεων για την οικονομική ανάπτυξη, τη διασύνδεση συστημάτων, τα δίκτυα συνδεσιμότητας.


4
(Visited 192 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply