Ξεκινάμε με ένα ακόμα σουρεαλιστικό δείγμα “δημοσιογραφίας” διεκπεραιωμένης με ελληνικά γκουγκλομετάφρασης. Από που αλλού, απ’ την ΕΦΣΥΝ:
“Μία ομάδα γυναικών έριξε χθες κομφετί και κόκκινες μπογιές έξω από τη γενική εισαγγελία του Ελ Σαλβαδόρ ζητώντας να μην δικαστεί για τρίτη φορά η Έβελιν Ερνάντες που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για ανθρωποκτονία αφού γέννησε νεκρό μωρό μετά τον βιασμό της.
Οι διαδηλώτριες είχαν μεταμφιεστεί σε κλόουν έτρεξαν ως την κεντρική είσοδο του κτιρίου πριν αποχώρησαν γρήγορα, την ώρα που άλλοι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα.
Η άμβλωση απαγορεύεται στη συντηρητική χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου πολλές γυναίκες έχουν δικαστεί επειδή έχουν γεννήσει νεκρά τα μωρά τους ή επειδή υποβλήθηκαν σε εκτρώσεις για ιατρικούς λόγους.
«Δεν θέλουμε η Έβελιν να θεωρείται εγκληματίας και να δικάζεται», δήλωσε η διαδηλώτρια Κλαριμπέλ Αγιάλα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η νεαρή γυναίκα είχε δηλώσει πως βιάστηκε από ένα μέλος συμμορίας και δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος παρά μόλις λίγο καιρό προτού ξεκινήσει ο τοκετός στις αρχές του 2016. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού το μωρό της γεννήθηκε νεκρό, οι γιατροί την κατηγόρησαν για απόπειρα παράνομης άμβλωσης και την παρέδωσαν στις αρχές, εξήγησε ο δικηγόρος της.
Η 21χρονη αθωώθηκε τον περασμένο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο που ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Φεβρουαρίου για 30 χρόνια κάθειρξη και ζήτησε τη διεξαγωγή νέας δίκης, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δεν βασίστηκε σε επαρκή στοιχεία και δεν ήταν αμερόληπτη.
Το αίτημα για τη διεξαγωγή νέας δίκης θα εξεταστεί από ξεχωριστό δικαστήριο”.
Μια έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει τα εξής: συμφωνα με τις καταθέσεις, η Evelyn Hernandez μετέβη κάποια στιγμή στην τουαλέτα του σπιτιού της, με αιμορραγία και πόνους στο στομάχι. Εκεί λιποθύμησε, για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι …είχε μόλις γεννήσει. Στην έρευνα που επακολούθησε, το νεκρό παιδί ανακαλύφθηκε στον σηπτικό βόθρο του σπιτιού – εικάζει κανείς ότι δεν έφτασε ως εκεί με δική του πρωτοβουλία…
Η νεαρή γυναίκα κατηγορήθηκε ως εκ τούτου όχι απλώς για άμβλωση, αλλά για δολοφονία, μια και είχε αποκρύψει τον τοκετό, δεν είχε ζητήσει ιατρική φροντίδα και, προφανέστατα, προκάλεσε, εκούσα άκουσα, το θάνατο του βρέφους. Μετά την πρώτη καταδίκη, οι δικηγόροι ζήτησαν επανάληψη, καθότι ένας ιατροδικασατής αποφάνθηκε ότι το παιδί πέθανε από φυσικά αίτια και “ίσως και να γεννήθηκε νεκρό”… Το πώς, ακόμα και σε τέτοια περίπτωση, η 18χρονη απαλλάσσεται των ευθυνών για το ότι δεν ζήτησε ιατρική αγωγή, κρατώντας κρυφή την εγκυμοσύνη, παραμένει αδιευκρίνιστο. Προφανώς κρίθηκε επαρκές ως διευκρίνηση το ότι …δεν την είχε αντιληφθεί. Ως εξ αυτού, η πρόσφατη, δεύτερη απόφαση, ήταν αθωωτική.
Η ζέση των οργανώσεων για τα γυναικεία δικαιώματα να αποκλείσουν μια ακόμα επανάληψη της δίκης, στρέφεται γύρω από δυο points: το πρώτο είναι ο βιασμός – pattern το οποίο τείνει να αποκτήσει θέση νόμου. Ο νόμος περιγράφεται απ’ την εξίσωση: σεξ = βιασμός, και …επεκτείνεται σε ολόκληρο το ζωικό [τουλάχιστον] βασίλειο – βλέπε προηγούμενο post : “ΚΟΚΟΡΟΪΣΤΟΡΙΕΣ”
Απ’ τη στιγμή που η γυναίκα έχει βιαστεί, αποκτά πρόσβαση στην επικράτεια του ακαταλόγιστου. Από εκεί πηγάζει το δικαίωμά της να σκοτώνει το βρέφος τη στιγμή της γέννησης. Άλλωστε, δεύτερο point στο οποίο βασίζεται η υπόθεση, και κύριο αίτημα του φεμινιστικού κινήματος, είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση [η Διεθνής Αμνηστεία περιέγραψε την ετημηγορία του περασμένου μηνός σαν “μια θριαμβευτική νίκη για τα γυναικεία δικαιώματα”]. Κι αν η σκληρή μοίρα της γυναίκας θέλησε να μείνει έγγυος από ένα βιαστή-κτηνάνθρωπο [πρέπει να προσέχεις και με τους χαρακτηρισμούς: σε κάθε βήμα καραδοκεί κι ένας Social Justice Warrior…] το προϊόν του βιασμού …μπορεί και πρέπει να εκλείψει.
Αλλά και τα προϊόντα μιας συναινετικής ερωτικής σχέσης [αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν τέτοιες] μπορούν να εκλείψουν με συνοπτικές διαδικασίες, εν όψει του δικαιώματος της γυναίκας να διαθέτει το σώμα της όπως εκείνη θέλει… Καινούργιοι νόμοι έχουν ψηφιστεί γι’ αυτό, επί αμερικανικού εδάφους…
Το θέμα αφορά απείρως περισσότερα από την Evelyn Hernandez και τις γυναίκες του Σαλβαδόρ. Θα επανέλθουμε σύντομα…
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ένα πρόβλημα πάντως που έχει ενταθεί τελευταία στο χώρο της δικαιοσύνης είναι ότι, έτσι όπως έχει ξεχειλώσει για τα καλά η έννοια του βιασμού, σε περίπτωση που μια γυναίκα πέσει θύμα πραγματικής βιαιοπραγίας, δε θα την πιστεύει πλέον κανένας.
Ακριβώς. Φοβάμαι μόνο ότι αυτοί που η γνώμη τους μετράει, οι δικαστές, θα τις “πιστεύουν” όλες. Άμα μπορούν ας κάνουν κι αλλιώς.