ΡΟΜΠΟΤ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Κατ’ αρχήν, δεν βλάπτει κάπου-κάπου να παίζουμε τη λούπα με τα αυτονόητα, μια κι έχουν πάψει πλέον να αποτελούν τέτοια.
Νούμερο ένα αυτονόητο, και καθοριστικό :
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι
ανθρώπινο δημιούργημα. Αυτό σημαίνει ότι : είναι παράλογο κάποιος να στέκεται απέναντι στο δημιούργημα σαν κάτι ξένο απ’ αυτόν, κάτι …εξωγήινο ας πούμε, και να το αποθαυμάζει. Αν η ανάγκη του για το αίσθημα του δέους είναι επιτακτική, ας το στρέψει στους πρωτοπόρους της A.I., του χτες και του σήμερα. Αυτό θα υποβαθμίσει την κριτική διάθεση ως προς τις ικανότητές τους. Είναι ωστόσο μια καλή αρχή, αν το συγκρίνει κανείς με την παρατηρούμενη διαδικασία “απεξάρτησης” της A.I. από τα ανθρώπινα και απόκτησης [στο μυαλό του ανθρώπου πάντα] δικής της ζωής.
Η είδηση έχει ως εξής : [Αφήνω την AI να μεγαλουργήσει στο μεταφραστικό πεδίο. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου]

Σε μια κίνηση που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η NetDragon Websoft, μια κινεζική εταιρεία metaverse επέλεξε ένα ρομπότ, με το όνομα «Ms.Tang Yu», ως διευθύνοντα σύμβουλό της. Η εταιρεία είναι μεταξύ των κορυφαίων καινοτόμων στις βιομηχανίες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και κινητών. Η Tang Yu, το πρώτο εκτελεστικό ρομπότ στην ανθρώπινη ιστορία, ορίστηκε ως εικονική διευθύνων σύμβουλος για την κύρια θυγατρική της εταιρείας, Fujian NetDragon Websoft.
Το «τμήμα οργάνωσης και αποδοτικότητας» της εταιρείας θα καθοδηγείται από την Tang Yu, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των λειτουργιών αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας, η Tang Yu αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των εργασιών, τη ροή της διαδικασίας και να βελτιώσει την ταχύτητα εκτέλεσης. Επιπλέον, το ανθρωποειδές ρομπότ που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργεί ως κόμβος δεδομένων και αναλυτικό εργαλείο σε πραγματικό χρόνο για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης κινδύνων και την υποστήριξη της ορθολογικής λήψης αποφάσεων στις καθημερινές λειτουργίες. Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Tang Yu «αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ταλέντων και στη διασφάλιση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού χώρου εργασίας για όλους τους υπαλλήλους».
«Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον της εταιρικής διαχείρισης και ο διορισμός της κας Tang Yu αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας να αγκαλιάσουμε πραγματικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να μεταμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε την επιχείρησή μας και τελικά να οδηγήσουμε τη μελλοντική στρατηγική μας ανάπτυξη», λέει ο Δρ Dejian Liu, πρόεδρος της NetDragon.
Ο πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να βασίζεται στους αλγορίθμους της υπό την Tang Yu για να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά διαφανές μοντέλο διαχείρισης – επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν μια πολύ ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων [pool of talent] παγκοσμίως.
Το 2017, Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Jack Ma, είχε κάνει την πρόβλεψη: «Ένα ρομπότ πιθανότατα θα είναι στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος εδώ και 30 χρόνια».


Λαμβάνοντας υπόψη ότι νούμερο ένα ζητούμενο από αρχής [πρώτης] βιομηχανικής επανάστασης είναι η
ταχύτητα, και ότι το κύριο “μειονέκτημα” του ανθρώπου απέναντι στην AI αφορά, χοντρικά, στην βραδύτητά του, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο “η Tang Yu αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των εργασιών, τη ροή της διαδικασίας και να βελτιώσει την ταχύτητα εκτέλεσης”. Η ίδια η επιλογή ενός CEO όπως “αυτή” αποτελεί μαρτυρία του πόσο εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η απασχόληση των υπαλλήλων …θέσει κατωτέρων του / “της”.
Το humanoid είναι γένους
θηλυκού. Μπορεί οι επιφανείς της woke culture να αρνούνται την ύπαρξη των φύλων, οι σκαπανείς όπως της AI …ξέρουν καλύτερα. Και έχουν υπόψη τους τα αντανακλαστικά που ενεργοποιεί η ύπαρξη μιας γυναίκας σε θέση ισχύος, όπως και η ταύτιση συνολικά της τεχνητής νοημοσύνης με “το μέλλον του κόσμου [που] είναι γυναίκα”. Για ποιο άλλο λόγο θα εγκατέλειπε η τελευταία, ραγδαία και “οικειοθελώς” το μητρικό της ένστικτο [σημείο των καιρών] αν όχι προς χάρη της “στοργικής μητέρας A.I.” ;
Τυχόν διατύπωση ενστάσεων εκ μέρους του αναγνώστη κρίνεται
περιττή, απ’ τη στιγμή που … «Ένα ρομπότ πιθανότατα θα είναι [φέτος] στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος εδώ και 30 χρόνια».

3
(Visited 122 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

9 Comments

  1. dnk October 21, 2022 at 2:38 pm

    Τύφλα να ‘χει το “ακαταδίωκτο” των “ειδικών” μπροστά σ’ αυτό του “αυτόματου”🤖…https://m.youtube.com/watch?v=C0qRg-nfxRc

    Reply
    1. Oannes October 21, 2022 at 5:48 pm

      That’s exactly the idea. Άντε να κάνεις “στην” Tang Yu αυτά που τραβάει η δύσμοιρη Μελάτο.😎

      Reply
  2. EMMANOUEL October 21, 2022 at 2:58 pm

    Θα σου (ξανα)πω την ατακα ενος φιλου (μηχανικος αεροσκαφων ) “θα πιστεψω στην τεχνητη νοημοσυνη αν δω ενα ρομποτ ν αυτοκτονει !”
    Αμφιβαλλω αν η εν λογω CEO μπορει να χρησιμοποιησει καν το φωτοτυπικο ..
    Μαλλον τακτικες marketing και παραπλανησης μεταξυ εταιρειων ειναι αυτες παρα ουσια ..

    Reply
    1. Oannes October 21, 2022 at 5:33 pm

      Αυτό που λέει ο άνθρωπος υπάγεται στην συζήτηση περί το ερώτημα αν η A.I. διαθέτει ανθρώπινα συναισθήματα κτλ., συζήτηση η οποία εξακολουθεί να μαίνεται, άλλοτε με κάποιες προδιαγραφές και άλλοτε με τη μορφή παπαρολογίας, ως τις μέρες μας. Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό είναι άνευ λόγου υπάρξεως και πιθανώς παραπλανητικά βαλμένο εξ αρχής.
      Η άποψή μου βασίζεται σε ένα στοιχειώδη συλλογισμό: το συγκεκριμένο πρόγραμμα, της A.I., εχει σκοπό να με αντικαταστήσει και, σε βάθος χρόνου, εξαλείψει. Τα υπόλοιπα αποτελούν περιττές λεπτομέρειες. Για να γίνω σαφέστερος : αν μου έλεγε κάποιος ότι σε κάποιο εργαστήριο παρασκευάζεται αυτή τη στιγμή ο …εαυτός μου Νούμερο 2, σούπερ βελτιωμένος και επηυξημένος, απείρως ανώτερος καθ’ όλα απ’ το πρωτότυπο [εμένα], άμεση αντίδρασή μου θα ήταν να τον ανακαλύψω και να τον διαλύσω στα εξ ων συνετέθη. Στ’ αρχίδια μου η “πρόοδος” που θα σήμαινε [για ποιον;] η κυριαρχία υπερ-μοντέλων A.I. όπως αυτός.
      Παρεμπιπτόντως, ως προς τον φίλο σου, η πλοήγηση των αεροσκαφών έχει αποτελέσει …πιλοτικό πεδίο εφαρμογής της A.I., καθότι δεκαετίες τώρα, “όλη η δουλειά” γίνεται σχεδόν αποκλειστικά απ’ το κομπιούτερ, με τον πιλότο να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ρόλο παρακολουθητή – καταγραφέα των ενδείξεων στην οθόνη. Εξ ου και η πλειονότητα των αεροπορικών δυστυχημάτων οφείλεται σε ανεπάρκεια ανταπόκρισης ελλιπώς εξασκημένων πιλότων σε απρόβλεπτες συνθήκες.

      Reply
    2. Oannes October 21, 2022 at 6:02 pm

      Συμπληρωματικά, φοβάμαι ότι το εν λόγω μοντέλο θα μπορεί να προσομοιώνει “αξιοπρεπώς” την ανθρώπινη συμπεριφορά, να συζητά με τους εργαζόμενους, να δείχνει κάποιο είδος ενδιαφέροντος για τα προβλήματά τους κοκ. – αυτά βέβαια μέχρι να αποφασιστούν οι αναπόφευκτες …περικοπές.
      Όσοι έχουν εργαστεί σε μεγάλες εταιρίες [είχα αυτή την τύχη στη ζωή μου] και έχουν έρθει σε επαφή με αληθινούς CEO, μάνατζερς κλπ. – βγαλμένους απ’ το ίδιο καλούπι με μίνιμαλ “ιδιοσυγκρασιακές” αποκλίσεις – θα έχει διαπιστώσει μια κάποια απόσταση που τους χωρίζει από ό,τι ο κόσμος ονομάζει ζεστή ανθρώπινη επικοινωνία. Το έδαφος είναι ήδη καλλιεργημένο, καθόλου περίεργη δε μου φαίνεται η αντικατάστασή τους από A.I.

      Reply
  3. stcigar October 21, 2022 at 9:00 pm

    Με τον όρο “τεχνητή νοημοσύνη” στην πραγματικότητα εννοούν “ανθρωποειδής νοημοσύνη και συμπεριφορά”, κάτι τόσο άχρηστο σαν επιδίωξη όσο η αλήστου μνήμης ανθρώπινη κλωνοποίηση. Τι νόημα έχει να δημιουργήσεις αντίγραφα ενός προτύπου που υπάρχει εν αφθονία? Το κόστος R&D, κατασκευής και συντήρησης είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από τους γελοίους μισθούς για τους οποίους εργάζεται η πλειοψηφία των σύγχρονων δούλων, ενώ συγχρόνως δεν αξίζουν τίποτα ως αγοραστικό κοινό. Στον τομέα δε της τυφλής υπακοής θα δυσκολευτούν πολύ να πλησιάσουν τις επιδόσεις του πρωτότυπου..

    Reply
  4. stcigar October 21, 2022 at 9:33 pm

    Εν ολίγοις πρόκειται ένα συνδυασμό παιδικής ματαιοδοξίας (“κοίτα μαμά τι μπορώ να κάνω!”) και απλού σαλταρίσματος. Τα πιο περίπλοκα και σκοτεινά σχέδια εξάλλου απεργάζονται κατά κανόνα διάφοροι βλαμμένοι που αρέσκονται να κάνουν τα εύκολα δύσκολα. Τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας και υπό φυσιολογικές – λέμε τώρα – συνθήκες θα χρειάζονταν την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Υπό τις παρούσες βέβαια συνθήκες αποτελούν εννοείται όνειρο θερινής νυκτός..

    Reply
  5. stcigar October 21, 2022 at 10:22 pm

    Αν κάποιος δει πάντως τα μηχανήματα ως αυτό που είναι και όχι ως ανθρωποειδείς ανταγωνιστές.. έχουν κατά τη γνώμη μου κάτι το ιδιαίτερο που τα ξεχωρίζει τόσο από τα ζώα και τα φυτά όσο και από τις πέτρες, με την έννοια ότι δεν αποτελούν ούτε αυτόνομους οργανισμούς, ούτε άψυχες οντότητες ούτε όμως και απλά προϊόντα του δημιουργού τους. Άσε δε που έτσι και υποψιαστούν ότι δεν τους δείχνεις τον απαιτούμενο σεβασμό – για να μην πω αγάπη – έχουν την τάση να μουλαρώνουν!

    Reply
    1. Oannes October 21, 2022 at 10:47 pm

      Η μη ανταγωνιστική / μη ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο θέμα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η ντε και καλά προσομοίωση του ανθρωπίνου εγκεφάλου, πέρα από κωμικά ανέφικτη, αποτελεί πηγή τεράστιων δεινών : οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτήν νερντοειδείς εγκέφαλοι έχουν την τάση να φιλοσοφούν, να κοινωνιολογούν και να προτείνουν λύσεις για κάθε φλέγον ζήτημα, ενώ είναι ανίδεοι για ο,τιδήποτε άλλο πέρα απ’ τους αλγόριθμούς τους.
      Για το ότι υπάρχει ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ ημών και των κομπιούτερ ούτε συζήτηση. Μπορώ όμως να βεβαιώσω ότι, υπό “συγκεκρμένες” τουλάχιστον συνθήκες, ένα είδος επικοινωνίας μπορεί να αναπτυχθεί με οποιαδήποτε οντότητα, έμψυχη ή άψυχη [το δεύτερο είδος δεν νομίζω ότι υπάρχει καν].

      Reply

Leave a Reply