Ο ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Μπορεί ο καύσωνας να αποδείχθηκε τζίφος, ως συνήθως : τις περισσότερες απ’ τις ημέρες που “διήρκεσε”, οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονταν από μέτριους έως ισχυρούς ανέμους (στοιχείο απαραίτητο για το χαρακτηρισμό ενός φαινομένου ως “καύσωνα” είναι η άπνοια). Σαν να μην έφτανε αυτό, τίποτα αξιοποιήσιμο δεν διακρίνεται στον μετεωρολογικό ορίζοντα. Περνάμε λοιπόν σε κάτι άλλο. Το τρομολαγνικό στοκ των μίντια είναι ανεξάντλητο, το ίδιο και η ροή των “ειδήσεων” – πάντα δυσάρεστων και ανησυχητικών – που προμηθεύει :

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο OPEN έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Στο ερώτημα για το πως η Ελλάδα έφτασε να υποφέρει από λειψυδρία υπογράμμισε: «Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη. Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται από τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».
Αναφορικά με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία».
Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι «εκεί έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια, προσθέτει ο καθηγητής υπογραμμίζοντας μάλιστα πως:
«Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν:
«Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικά σωστό.
(in.gr)

Δεν νομίζω ότι υπάρχει αναγνώστης που χρειάζεται “βοήθεια” για να αντιληφθεί το επίπεδο των υπεροβολών, και των ανοησιών που διατυπώνονται εδώ.
Η κινδυνολογία των “ειδικών” των μίντια είναι καταδικασμένη να χάσει την επιρροή της : τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω, ανεξαρτήτως ειδικότητας, πιάνονται κάθε τόσο “κλέπτοντες οπώρας”. Οι προβλέψεις που πραγματοποιούν μένουν ανεκπλήρωτες, αποκαλύπτοντας την
απουσία επιστήμης πίσω από αυτές. Αποστολή των “ειδικών” των μίντια είναι ο υπνωτισμός και η συμμόρφωση της μάζας με μέτρα τα οποία εκπονούνται δήθεν για την προστασία της δημόσιας υγείας και για τη σωτηρία του πλανήτη. Το συστηματικά καλλιεργούμενο σασπένς, οι προθεσμίες και οι αντίστροφες μετρήσεις, η οικουμενικότητα των κινδύνων και ο μεγαλόπνοος χαρακτήρας των στόχων, θα έπρεπε να αρκούν για να μας βάλουν σε σκέψεις. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Εδώ και εδώ, δυο μελέτες για τα πλεονεκτήματα της αφαλάτωσης. Όχι του
Elon Musk (φανατικού υποστηρικτή αυτής της λύσης, η οποία έχει καταστεί κατά τον ίδιο ”absurdly cheap”) αλλά του NIH – National Institutes Of Health. Με αυτές προφανώς και άλλες του είδους, ο κύριος Λέκκας δεν βρήκε χρόνο να ασχοληθεί, χαμένος στις κωδωνοκρουσίες του. Η “επιστημονικότητα” της δικής του προσέγγισης είναι χαρακτηριστική : “Η αφαλάτωση δεν είναι λύση” (period…). Στη θέση της προτείνεται, και οσονούπω επιβάλλεται, ο …περιορισμός της σπατάλης.
Όπως προκύπτει απ’ τη δεύτερη μελέτη, ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για την καθιέρωση των τεχνικών αφαλάτωσης είναι η αρνητική προκατάληψη κάποιων πληθυσμών, αγροτικών κυρίως. Επιστήμονες όπως ο καθηγητής γεωλογίας και φυσικών καταστροφών δείχνουν να εργάζονται προς την
εντατικοποίηση της άρνησης.

4
(Visited 75 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

7 Comments

  1. stcigar July 31, 2024 at 7:48 pm

    Wait.. Did I miss the “climate change” part or what?🤔

    Reply
    1. Oannes July 31, 2024 at 8:52 pm

      Ε…τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Η “ανομβρία” των τελευταίων χρόνων πού αλλού οφείλεται αν όχι στην …κλιματική αλλαγή;

      Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται άρθρο με επικεφαλίδα : “τέλος το διάλειμμα δροσιάς, έρχονται νέα σαραντάρια”, αναφερόμενο σε προβλέψεις διαφόρων τύπου Καλλιάνου. Το οποίο ωστόσο αν μπει κανείς στον κόπο να το διαβάσει, μιλάει όχι ακριβώς για καύσωνα αλλά για …“συνθήκες που παραπέμπουν σε καύσωνα”. Το δούλεμα δηλ. πάει σύννεφο.
      Ευτυχώς υπάρχει και ο συμπαθής Κλέαρχος Μαρουσάκης : “Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο καλοκαίρι που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ο όρος “καύσωνας”. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών είναι στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!”
      Ταυτόχρονα ο άνθρωπος του Θεού αναφέρει ότι η περίοδος ξηρασίας λαμβάνει τέλος καθώς έρχεται ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται».

      Reply
      1. stcigar July 31, 2024 at 9:11 pm

        Τα περί ξηρασίας είχαν χτυπήσει ταβάνι κατά τη δεκαετία του 80 μαζί με τα περί έιτζ, όζοντος και υπογεννητικότητας. O tempora o mores κλπ. Σα χτες θυμάμαι ακόμα εντωμεταξύ τα 45άρια στη Λάρισα και στην Καρδίτσα που αποτελούσαν τη ρουτίνα των υπέροχων καλοκαιριών της εποχής.

        Reply
        1. stcigar July 31, 2024 at 9:31 pm

          Καλά ρε πούστη μου τώρα ποιος της ζήτησε της γαμημένης της AI να διορθώσει το “καλοκαιριών” σε.. “καλοκαιρινών”??

          Reply
          1. Oannes July 31, 2024 at 9:37 pm

            Η διόρθωση μόλις αναιρέθηκε από την …N.I. (Natural Intelligence) 🙂

            Reply
        2. Oannes July 31, 2024 at 9:34 pm

          Οι κωλάνθρωποι ποντάρουν αφενός στους νεότερους (20ρηδες, 30ρηδες) που η μνήμη τους δεν πάει πολύ πίσω, και στους μεγαλύτερους, οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην κλαψομουρμούρα και στο “τι τραβάμε” – ξέρω τέτοιους που μιλάνε ακατάπαυστα για πρωτοφανή ζέστη και κάθονται όλη μέρα κάτω απ’ το ερ κοντίσιον. Στο ενδιάμεσο υπάρχει ένα ηλικιακό γκρουπ όχι τελείως αλωμένο από την προπαγάνδα, ένα ποσοστό δηλ. 40ρηδων και 50ρηδων. Κάποιους από αυτούς ξέρουν ότι τους χάνουν οι κωλάνθρωποι, αλλά δεν τους νοιάζει.

          Reply
          1. stcigar July 31, 2024 at 10:03 pm

            Thanks για την.. επανόρθωση man! Υπάρχουν και πιτσιρικάδες πάντως που το ψάχνουν ακόμα το ζήτημα. Γενικότερα η γενιά της καραντίνας αποτελεί για μένα την πραγματική Generation X, με την έννοια ότι κανένας δεν ξέρει τι πραγματικά να περιμένει από αυτή. Μιλάμε πάντα για το Least Significant Bit (LSB) που λένε στην αργκό τους και οι κομπιουτεράδες. Γιατί αν περιμένεις προκοπή από την πλειοψηφία..

            Reply

Leave a Reply